A legfontosabb, hogy jó erőművet kapjunk

2014. november 26. 15:02

Ma sem értem, hogyan fordulhatott elő, hogy a hitelszerződés orosz oldalról került először nyilvánosságra. Interjú.

2014. november 26. 15:02
Aszódi Attila
Aszódi Attila
VS

Ezek a szerződések nyilvánosságra kerülnek, vagy ismét orosz honlapokat kell böngészni, hogy megismerjük a tartalmukat?

Ma sem értem, hogyan fordulhatott elő, hogy a hitelszerződés orosz oldalról került először nyilvánosságra. Az eddig aláírt két szerződést (a nukleáris együttműködésről szóló megállapodás és a hitelszerződés – a szerk.), a magyar kormány kötötte az orosz kormánnyal, tehát kormányközi megállapodások. Azok a szerződések viszont, melyeken most dolgozunk, magánjogi szerződések lesznek. Ezekben a megállapodásokban olyan kereskedelmi részletkérdések vannak, melyek nyilvánosságra hozatala egyik félnek sem áll az érdekében, és ez nem is gyakorlat az iparban, hiszen rontaná a felek versenypiaci pozícióit, sértené a társaságok üzleti érdekeit.

Kik tárgyalnak ezekről a megállapodásokról?

Orosz részről a Roszatom, magyar oldalról pedig a Miniszterelnökség és a hozzá tartozó társaságok tárgyalnak. Így a Paks II. szakemberei is segítik a munkát.

Tehát akkor a szerződéseket a nemrégiben a Miniszterelnökséghez került MVM Paks II Zrt. írja alá a Roszatommal?

Egyelőre még tárgyalunk arról, kik lesznek az aláíró felek. De az biztos, hogy magánjogi szerződések lesznek, mert erőmű építéséről van szó, amit egy társaság egy másik társaságnak épít.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 94 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
indiáner
2014. november 27. 00:35
http://theenergycollective.com/robertwilson190/456961/reality-check-germany-does-not-get-half-its-energy-solar "What we are seeing in Germany, then, is much more of a coal lock-in than a solar revolution."
=nessuno=
2014. november 26. 21:37
Államközi, hogy ne lehessen népszavazást tartani. Most meg magánjogi, hogy ne kelljen nyilvánosságra hozni...100% állami tulajdonban lévő, közpénzből gazdálkodó "magántársaságok". KEHI látta már? ;):)))
Zokni
2014. november 26. 18:23
"...Azok a szerződések viszont, melyeken most dolgozunk, magánjogi szerződések lesznek...." - mondja Alany. Hát erről cikkezik egy ideje az ellenzéki sajtó, hogy egy ekkora buliban mennyi lehet a korrupciós hányad. Egy szakértő a szokásos mértékkel számolva 10-15 %-ra becsli, tehát 100-150 mrd Ft. A fickó itt viszont már az elején üzleti érdekekről, meg magán társaságokról hadovál. Te jó ég! Ezek meg sem állnak az 50 %-ig. És aztán majd a konnektorban is rádióaktív áram lesz.
OberEnnsinnen
2014. november 26. 17:57
Jók a szakmai hozzászólások. Köszi. Aszódiék, remélem, nem politizálnak. Viszont a munkájukat magas szakmai tudással és felelősséggel végzik. Őket ki kell vonni - a szakembereket - a politika ütök-kapok kontextusából. Őket nem ezért fizetjük.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!