A kétféle civil szervezet politikájáról a Norvég Alap ürügyén

2014. október 08. 19:34

A magyar kormány fellépései, rossz kommunikációja és alkalmatlan személyzeti politikája erősítheti a magyar normaaktív civil szervezetek mártír pozícióját.

2014. október 08. 19:34
Pető Andrea
Dinamó Műhely

„A Norvég Civil Alap bírálójaként hosszú titoktartási nyilatkozatot kellett aláírni, ami természetes, minden más pályázat elbírálásánál is ez a szokás. A bírálók kiválasztásánál a pénzt adományozó, ebben az adott esetben a norvég állam által meghatározott elvek alapján történik. A Norvég Alap bírálati rendszere, rendkívül bürokratikus, túlbiztosított, ami amúgy nem teszi különösebben vonzóvá, hogy bárki ezt a feladatot rendkívül csekély díjazásért elvállalja. (...)

A magyar civil társadalom strukturális problémáiról, mely nem sokban különbözik a többi volt szocialista ország civil társadalmának problémáitól, könyvtárnyi irodalom létezik. Ebből csak azt az egy elemet emelném ki, hogy a »civilség« nagyon hosszú ideig az állammal szemben álló, független értékalapú politizálás megfelelője volt a Konrád György-féle antipolitika keretében, mely a demokratikus ellenzék egyik szellemi hagyatéka az demokratikus Magyarországon. 1989 után ezt a tevékenységet főleg az állam finanszírozta, lévén a magát megcsinált magyar burzsoázia, tisztelet a kivételnek, nem jeleskedett a társadalmi felelősségvállalásban. Ez változott meg gyökeresen 2010-ben Magyarországon, egyedül Európában. (...)

Itt egyértelmű a viszony: az állam pénzt ad egy olyan szervezetnek, amely átláthatóan és ellenőrizhetően működik, hogy egy, az állam által fontosnak tartott feladatot ellásson: ezek a kiegészítő civil szervezetek. A másik civil szervezet, amelyet Gramsci aktív szervezetnek nevezett, a társadalom értékeinek formálására jött létre: mint aktív szervezet, az állam szükségszerű hegemón szerepével szemben áll. Míg az előző civil szervezetek az állam kiegészítői, ezek az utóbbiak az ellenfelei, amelyek teret biztosítanak az értékvitáknak. Ezek az aktív civil szervezetek, Lukács kifejezésével »kritikus beavatkozást« hajtanak végre, hiszen a hegemón államnak nagyjából semmi érdeke nincs abban, hogy ez a hegemón helyzet megváltozzon. (...)

Félreértés ne essék, más európai ország állama is hegemón állam, de a civil szervezetek számára létrehoztak egy teret, ami, ellensúlyként és gyakran kirakatként is működik a demokratikus állam strukturális problémáinak elfedésére, de rendszerkritikus szervezetek is pályázhatnak állami forrásokra. Ezt a liberális konszenzust számolta fel a magyar kormány azzal, hogy fellépett a teljes hegemónia igényével, létrehozta saját civil szervezetét, megkérdőjelezve az antipolitika jegyében létrejött aktív civil szervezetek szakmaiságát áttolva őket a politikai aktivizmus mezőjébe, ahol bizony igen csekély belső legitimációval rendelkeznek. Többek között az az oka a csekély belső politikai legitimációnak, hogy 1989 után a civil szervezetek a »civilséget« a már a bevezetőben jelzett módon határozták meg, elutasították a politikai pártokkal való együttműködést és az értéktulajdonos megkérdőjelezhetetlen magabiztosságával éltek. 

A magyar kormány fellépései, rossz kommunikációja és alkalmatlan személyzeti politikája erősítheti a magyar normaaktív civil szervezetek mártír pozícióját. Teljesen jogosan. A kép, ahogy Móra Veronikát a rendőrök a rendőrautóba ültetik, mindannyiunk retinájába beleégett. De a valódi kérdés, hogy miképpen lehet az aktív civilséget kiemelni a saját maga, és most már a magyar kormány által is létrehozott társadalmilag légüres térből. Ehhez vissza kell nyúlni ahhoz a mozgalmi hagyományhoz, mely aktív gondolkodók bátor és innovatív cselekedeteivel megváltoztatta a korábbi társadalmi megkérdőjelezhetetlennek vélt értékeket (például, hogy a nőknek nincs szavazati joga). A radikális rendszerkritika nem nélkülözheti a rendszerkritika eszköztárának radikális újragondolását.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Agricola
2014. október 09. 10:12
Dinamó Műhely Pető Andreájának agyában a nagy feszültség kicsapta a biztosítékot. "A bírálók kiválasztásánál a pénzt adományozó, ebben az adott esetben a norvég állam által meghatározott elvek alapján történik. " A norvégok sokféle civilt támogattak. Például: Labrisz Leszbikus Egyesület Patriarchátust Ellenzők Társasága Liberális Fiatalok Egyesülete Szivárvány Misszió Alapítvány A prostituáltak most sértve érezhetik magukat, hogy őket miért hagyták ki a szaknévsorból! Mindenesetre, ha így van, eddig is megvoltunk nélküle, ezután is megleszünk. Ez a vitás kérdés, azt és úgy csinálnak-e a norvégok által szabadon választott "helyi megbízottak" a pénzzel, amit jónak látnak, vagy mégis, van-e valami határ? Lehet, h. ezt sem a norvégok, sem a magyarok nem hivatottak eldönteni, mindenesetre hivatásos kormánybuktatókat (Krétakör Alapítvány) finanszírozni norvég felzárkóztatási programból meredeknek tűnik. A norvégminta sem egy kalocsai hímzés! A Labrisz Leszbikus Egyesület sem hímez. A norvégmintás bácsi perverz hajlamaira utal az is, hogy pénzével támogatja a Labrisz Leszbikus Egyesületet, míg a hímzést utálja. A norvég bácsi, cukros bácsi is lehet. A norvég bácsi perverz hajlamaira utal az is, hogy pénzével támogatja a Labrisz Leszbikus Egyesületet, a Háttér a Melegekért Egyesületet, a Büszke Melegek felvonulását. A normális civileknek ez mennyire jó? Kik húztak hasznot a Norvég Alapból? Labrisz Leszbikus Egyesület Célkitűzés: MELEGSÉG ÉS MEGISMERÉS Egy innovatív, érzékenyítő iskolai program továbbfejlesztése. Megtanítja buzulni az iskolásokat? Kinek áll ez érdekében Magyarországon? Norvégiának miért jó az, hogy a magyar iskolásokat korán felvilágosítsák buzulás tanból?
Ángyán Páván
2014. október 09. 09:15
Látom, az éj leple alatt idelopakodtak a civilek lájkolgatni. :D
catalina9
2014. október 09. 08:12
tetszik, mikor zsoldosok mártirkodnak.
catalina9
2014. október 09. 08:00
A „magyar” baloldali liberális miután felvette német ösztöndíját, a téli hóesésben bemegy a jól fűtött belvárosi kávéházba. Ott már várják a háromnapos „annyira gondolkoztam, hogy nem értem rá borotválkozni” borostájú liberális barátai, akik megrendelik kedvenc, méregerősre főzött Nihil Robusta fajtájú kávéjukat. A helységben halkan szól Conchita Wurst éneke. Ki állja a cehhet, kérdezi valaki, hát aki a Soros, jön a válasz. Miközben a kávé kavargatásával bemelegítik fejlett kavaróizmaikat, nézik a sűrű hóesést, a sürgölődő hólapátolókat és megállapítják, hogy ez nem igazi hólapátolás, és különben is jobb helyeken, például Floridában és Izraelben alig esik a hó, hiába no az az igazi demokrácia. De még a forró Death Valley is jobb, nem csoda hogy Magyarországról mindenki menekül. A fehér hó felidézi bennük a fehérterrort, Horthyt, a holokausztot és látni vélik a fasisztoid orbáni diktatúrát. Valamit tenni kell és mivel a hólapátolás szóba sem jöhet, egy flashmobot szerveznek, ahol megjelenik a teljes szárszói roncsderbi és egy ballib révkalauz kiséretében felbukkan a BBC is. Megállapodnak abban, hogy ők megmutatják, hogy nem az orbáni illiberális államra kell bízni a hóeltakarítást, hanem a civilekre. Megalapítják a „Hóhányók határok nélkül” nevű mozgalmat, amelyet támogatásáról biztosít a külföldön élő magyar származású Hóbelevantz Ákos és az amerikai Schneeppele, aki már látta hóesésben a Nobel díjas Krugmant. Először is tollat ragadnak és kifejlett aláíróizmaikkal meg-meg emelgetik, forgatják, mély levegőket vesznek, majd kifújják. Aztán „aláírnak”. Írásaik megjelennek a Népszabadságban, ÉS-ben, aztán a New York Timesben, a Der Standard-ban, hozzászól Paul Lendvai, Charles Gati. A Der Spiegel külön vezércikket szentel „A hó szorításában az antiszemitizmus fővárosa, Budapest” címmel, a svéd Tv bemutatja a „Gázkamrák hóból” című dokumentum filmjét. Lázas tevékenységgel telnek a hónapok és nem hiába.. Eljön a nyári kánikula, liberálisunk bemegy a klímatizált belvárosi kávéházba és az ott ülő, még mindig borostás barátai felé fordulva kimutat az utcára, látjátok eltüntettük a havat, megmutattuk a náciknak hogy kell megoldani a problémákat. Elvárjuk, hogy kérjenek bocsánatot a hóesésért. A nehéz léptű spanyolos nagypapák, az ávh-s, kommunista funkcionárius szülők megnyugodva pihenhetnek sírjaikban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!