Jönnek a Nemzeti Netszolgáltatók?

2014. október 23. 09:27

A legfontosabb persze az, hogy az internet az egyetlen megmaradt, még úgy-ahogy független médium, amit a kormánynak nincs módja ellenőrizni.

2014. október 23. 09:27
Marek Bertram
A Körúton kívül

Mindezek alapján kezd kibontakozni, mi is lehet az internetadó célja. Az internet-szolgáltatás komoly üzlet, évről- évre stabilan több Magyarországon az internet-felhasználó, és az online forgalom. Melyik oligarcha ne szeretne ebből egy zsíros szeletet? Mondjuk, azáltal, hogy a létező, vagy újonnan alapítandó internetszolgáltatóik hirtelen mentesülnek az internetadó alól, így a piacon a legolcsóbb szolgáltatást tudják kínálni? Esetleg új, állami internetszolgáltató alapításában vesznek részt? Vagy segédkeznek abban, hogy teljes mértékben államosítsák, majd újraosszák az internet-szolgáltatást?

Egyes Fidesz-közeli vállalkozók régóta érdekeltek a távközlési piacon: a Simicska-médiabirodalom büszke tagjai a Hír tévé, a Lánchíd rádió és a Class FM. És ott van számos állami megrendelést teljesítő, online hálózatok kiépítésével is foglalkozó Synergon-cégcsoport, amely a Fidesz hátországába tartozó üzletember, az Államadósság-kezelő Központ Zrt.-t vezető Töröcskei István érdekeltsége, korábbi igazgatója pedig a Fidesz volt főtitkára, Gansberger Gyula. Alkalmas jelöltek tehát lennének erre a feladatra.

A pénzforráson kívül még miért lenne jó, ha az uralkodó üzleti-politikai kör kezébe kerülne az internet-szolgáltatás? Például azért, mert ezzel az internet ellenőrizhetővé válna. A szolgáltatók szabadon hozzáférhetnek szinte minden adathoz, ami a rendszerükön keresztülmegy, és jól tudják, kik küldik azokat. A kormány és a média viszonyát már bemutattuk, ehhez pedig még tegyük hozzá, hogy egyes fideszes köröknek eddig is csípte a szemét az internet ellenőrizhetetlensége. A napokban ismét előkerült az a felvétel, ahol több Fidesz-közeli értelmiségi azon lamentál, hogy »az interneten mindenki azt ír, amit akar, névtelenül«.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mich
2014. október 23. 14:39
Bárcsak volna több magyar szolgáltató - de ez biztosan ütközik az USA érdekeivel...
Mich
2014. október 23. 14:31
Milyen jó, hogy most már nem csak a Körúton belül vannak "megmondóemberek", de A Körúton Kívül is...
Tintamin
2014. október 23. 13:16
Ezt teljesen jól látja, de igazából a rövidtávú cél az, hogy megszerezzen egyet a hazai szolgáltatók közül, és abból csináljon Állami Internetszolgáltató Vállalat-ot, majd az árak mesterséges lenyomásával, illetve a konkurencia szénnészivatásával kirakja őket az országból. Ahogy a TV2-RTLklub-reklámadó kapcsán történt.
egyetmondok
2014. október 23. 12:18
Lehet komoly érdek nemzeti kézbe venni az internet szolgáltatást,ha tényleg ekkora pénz van benne. A képződő profitból lehetne például az eü-ben dolgozók bérét kicsit rendezni,vagy más fontos állami kiadásokhoz pótforrásokat biztosítani.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!