Az internetadó KKV- és kistelepülés-ellenes

2014. október 28. 14:16

Kétszeresen is a kis- és középvállalkozások lehetnek az internetadó legnagyobb vesztesei, ha a Fidesz által benyújtott módosító javaslatnak megfelelően valósul meg az új adónem.

2014. október 28. 14:16
Balogh Ákos Gergely
Mandiner

Kétszeresen is a kis- és középvállalkozások lehetnek az internetadó legnagyobb vesztesei, ha a Fidesz által benyújtott módosító javaslatnak megfelelően valósul meg az új adónem. Egyrészt szolgáltatóként: a jellemzően magyar tulajdonú kis és közepes internetszolgáltatókat pillanatok alatt padlóra küldheti az adó, ha azt nem háríthatják tovább az előfizetőkre (nem teljesen világos, hogy ez a tilalom csak a magánszemélyekre vonatkozik majd, vagy az üzletiekre is).

Vegyük például tornyos kis falum, Egervár kis szolgáltatóját, az Infrasat Kft.-t, ami a helyi, a kilencvenes években (!) kiépített kábeltévé-hálózaton viszi házhoz az internetet. A hét zalai kistelepülést ellátó ISP – egyéves hűségszerződést feltételezve – havi bruttó 2.090 Ft-ért 1,5, 3.190 Ft-ért 4, 5.290 Ft 8 Mbps letöltési sebességet nyújt. Mivel az áfát egyből befizeti az államkasszába, a nettó díjak az érdekesek: az 1.645; 2.512; illetve 4.165 forint. Magánszemélyek esetében a 700 Ft-os, biztosan nem áthárítható havi adóteher eléréséhez elég, ha a család 4,01 GB-nyi forgalmat összehoz egy hónapban, az meg másfél megás sávszélességgel is gyorsan megvan.

Ha példás önmérsékletet tanúsítunk, és azt feltételezzük, hogy az előfizetők 70%-a éri majd el a 700 forintos plafont, míg 30%-a csak 300 Ft-nyi adókötelezettséget termel, akkor magán-előfizetőnként átlagosan havi 580 forintnyi adóteherrel számolhatunk. 1.645 forintból 580 forintot, azaz 35 százalékot elkérni ugyancsak figyelemreméltó adóztatási teljesítmény, az RTL Klubot sem sújtja ekkora effektív kulcs a reklámadó miatt (a sávos adózás miatt, mivel csak a reklámbevétel 20 milliárd forintot meghaladó része adózik 40%-kal).

Az Infrasat árbevétele 2013-ban 65 millió forint volt. Mivel nemcsak internetszolgáltatásból származik bevételük, tételezzük fel, hogy csak 400 olyan előfizetőjük van, aki internetet is rendel tőlük – ez havi 232 ezer forintos adókötelezettséget jelent, amiből leírható az előző évi nyereség tizenketted része, esetünkben havi 20 ezer forint. Összesen tehát havi 212 ezer, azaz évi 2,544 millió forint plusz terhet jelent a szolgáltatónak, ami közel annyi, mint a teljes 2013-as nyeresége – és akkor az üzleti előfizetők kérdésével még nem is foglalkoztunk. Vajon hány kis szolgáltató végét jelenti majd e nagyszerű új adónem?

Másrészt vevőként is a KKV-k számára lehet a legnagyobb teher ez az előfizetésenként havi legfeljebb 5.000 forint, amit a szolgáltatók direkt vagy indirekt formában rájuk terhelnek. Havi ötezer forint (ami 33 gigabájt fölötti forgalom esetén jön össze) még egy mikrovállalkozás életében sem olyan nagy pénz ugyan, de durva költségnövekedés, ha azt nézzük, mennyibe került eddig a hozzáférés. Az intézkedés e része persze jól illeszkedik a rezsicsökkentés logikájába: a kisvállalkozások banki költségei is komoly mértékben nőttek, és az energiaárakban is csak a rezsicsökkentés árnyoldalaihoz volt szerencséjük.

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 153 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ppix
2014. október 28. 23:00
Kedves Gergely! Csak egy dolgot nem értek egy ilyen realista cikk elolvasása után. Miután itt a mandineren kitenyésztettétek a sok agyhalott jobbos proletárzombi olvasót (vagy elnézést kérek ha nem itt lettek tenyésztve, akkor legalábbis itt és a többi jobbos sajtótermékben mindent elkövettetek azért hogy egyenhülyék maradjanak és rendszeres etetést kapjanak darát trollkajából). Naaaszóval visszatérve, ezek a nyomorultak itt a törzsközönség, akik az acsarkodáson kívül semmihez sem értenek az égadta világon (bocs, az önálló hazudozás, vagy a fidesz által kiadott pártkamu visszaböfögése még megy valahogy), gyakorlatilag szorozni sem tudnak, nemhogy olyan bonyolult fogalmat megérthetnének mint a profit ÉS szellemiségükben valahol a weimari köztársaság megcsömörlött tanácstalan kisembere és a 40 év alatt elhülyített kádárista szocinyugdíjas között mozognak félúton, akkor nekik már minek???? Most pont egy cutcopy vagy egy ussange felvilágosítására van bármi esély??? Akik szellemi szintjét már az is 100x mértékben turbózná, ha 1 hónapig figyelmesen olvasnák a hwsw nevű jelen témában illetékes szakportál cikkjeit (pedig azok is elég ócskák) - illetve ha egyáltalán legalább 5x annyit olvasnának, mint amit írnak??? Vagy ez "véleményformáló" újságírás lenne? Aztán kinek a véleményét? ÉS hogyan, avagy minek? A hülye is tudja, hogy a totalitárius fidesz államban alulról nem jöhet vélemény, egyirányú a kommunikáció. Nem értem minek ez az egész, már rég elkúrtátok...
kisalex
2014. október 28. 22:58
véletlenül nem internet-rezsi-csökkentési ötlettel indult a dolog? miért nem?
states
2014. október 28. 21:19
Hogy a dolgok idáig fajultak, abban szép nagy méretes felelőssége van a fideszes politikusoknak, akik képtelenek voltak egy hét alatt elmagyarázni, hogy a 700 forint nem az előfizetőket terheli, hanem szolgáltató fizeti az előfizetők után perkop. Így kereken ma este hangzott el a hírtévében először Németh Szilárd részéről.
Berecskereki
2014. október 28. 20:49
Tisztelt Balogh Ákos Gergely úr, mivel úgy látszik nagyon mélyen beleásta magát az internet szolgáltatók profiljába, árbevételének és költségeinek alakulásában volna egy kérdésem, amely a a következő íráshoz kapcsolódik. „A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) legfrissebb adatai szerint a televíziós szolgáltatások területén a UPC Magyarországon piacvezető, piaci részesedése mintegy 26 százalék, míg a szélessávú vezetékes internet esetében a második legnagyobb szolgáltató közel 22 százalékos piaci részesedéssel. A vezetékes hangszolgáltatások piacán szintén a második helyen áll, piaci részesedése megközelíti a 15 százalékot. A társaság 2012 augusztusában mobilinternet-szolgáltatást is indított a Vodafone-nal együttműködve. A céginformációs adatok szerint a társaság a 2012-es évet 56,6 milliárd forint árbevétel és 4,48 milliárd forint üzemi nyereség mellett 14,2 milliárd forint mérleg szerinti veszteséggel zárta. Egy évvel korábban, 2011-ben árbevétele 55,5 milliárd forint volt, üzemi nyeresége 6 milliárd forintot ért el, mérleg szerinti vesztesége 11,4 milliárd forintot tett ki.” Forrás: http://www.napigazdasag.hu/cikk/13024/ Kérem legyen szíves magyarázza el, miképpen lehetséges, hogy egy szolgáltató cég hatalmas összegeket ruház be, amikor mérleg szerint veszteséget termel? Ugye jól tudom, se a Gyurcsány, se a Bajnai, de az Orbán kormány sem vezette be a veszteség utáni adózást?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!