Frau Európa

2014. szeptember 11. 07:08

Az erőviszonyok alakítása többnyire Merkel elképzelésein múlik majd.

2014. szeptember 11. 07:08
Várkonyi Tibor
Népszava

És hogy mennyire így lesz, azt misem jelzi jobban, mint a tegnap gazdasági biztosnak jelölt francia Pierre Moscovici kálváriája. Eleve megalázó helyzetből indult ki. Természetesen Hollande szorgalmazta a megválasztását, nem csupán azért, mert régi jó barátja, hanem mert elismerten kitűnő szakember, csak az utóbbi időben odahaza sem volt próféta. Hollande amiatt is ragaszkodott hozzá, mert az Európai Központi Bank éléről 2011-.ben távozott Jean-Claude Trichet, és azóta francia nem töltött be igazán számottevő tisztséget, egyetlen uniós intézmény csúcsán sem, ideje lett volna ezen változtatni. Híre ment azonban, hogy Moscovici nagyon nem tetszik Merkelnek, akinek aligha a párizsi jelölt szakmai tekintélye befolyásolta a véleményét, hanem a különösen Hollande elnöksége idején kialakult nem rózsás francia gazdasági helyzet. Hiába írja elő áthághatatlan aranyszabályként a verdikt, hogy egyetlen uniós tagállam évi költségvetési deficitje sem lépheti túl a három százalékot, a Szajna partján ezt nem csupán betartani nem sikerült, a közeljövőre hiteles szándék sem kecsegteti a változtatást. Az új gazdasági, inkább liberális, mintsem szocialista miniszter dolga volna végre Maastrichthoz alkalmazkodni, de hamarosan ő sem tud (akar?) javítani.

Megalázkodó alkudozás kezdődött Merkellel, adja végre az áldását Moscovicire, Angela mégis sokáig hajthatatlan maradt. A Le Nouvel Observateur szerint csak annak fejében adta igenjét, hogy a francia mellé biztoshelyettesként és afféle »felügyelőként«(hivatalosan munkaügyi, fejlesztési és befektetésekért felelős biztosként) kinevezték a finn Jyrki Katainent. A Der Spiegel szerint a volt finn kormányfő nem tekinthető megszégyenítő »gyámnak«, inkább összehangolja a munkát. A fáma szerint egyébként Mario Draghi, az Európai Központi Bank vezetője is közbenjárt Pierre Moscovici kinevezése érdekében, sőt Juncker is, mert nem volt hajlandó úgy kezdeni a hivatalát, mintha belegyeznék a látszatba, Brüsszelben a németek volnának az urak, Merkel diktálna.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ángyán Páván
2014. szeptember 11. 12:36
Pierre Moscovici francia Európa-ügyi miniszter és Göncz Árpád államfő. Gyors reformokat ígért http://www.hetek.hu/files/images/2000/04.004/kulp/mosovici1.JPG Hát ezek megvótak, kedves Moszkvai. De köszönjük szépen, többet nem kérünk.
Ángyán Páván
2014. szeptember 11. 12:30
Hollande jó barátja? Hollandemutyit akarsz baszod?
Akitlosz
2014. szeptember 11. 10:12
Hát nem igazán. Merkel dolga az, hogy Németországot továbbra is nyugton tartsa, hogy az ne nagyon akarjon beleszólni a világpolitikába.
catalina9
2014. szeptember 11. 10:00
Átlátszóék működnek, Várkonyi úr Merkelt használva vezet fel egy Moscovici nevű zsidót. Tipikus ballib trükk. Moscovici...Born in Paris, he is the son of the influential Romanian-Jewish social psychologist Serge Moscovici and of the psychoanalyst Marie Bromberg-Moscovici.[1]
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!