Megbecsülést érdemelnek

2014. szeptember 27. 10:15

Művészek ismernek el művészeket: ez egy normális világban természetes kell, hogy legyen.

2014. szeptember 27. 10:15
Tölgyesi Gábor
MNO

Hatvankilenc Kossuth-díjas alkotó kapott Nemzet Művésze-díjat csütörtökön, az elismerésekről a Magyar Művészeti Akadémia tizenegy, Kossuth-díjas művészből álló bizottsága döntött. A díjat 2013-ban alapították azzal a céllal, hogy a kimagasló teljesítményekért kapott korábbi elismerések megerősítése mellett a művészek méltó életkörülményeit is biztosítsák – a díjjal jelentős életjáradék, a minimálnyugdíj összegének huszonháromszorosa jár.

Ha valahogy megbecsülhetjük a művészeinket, akkor ennek ez a legjobb útja. Sokat adtak, nem csak a kultúraszerető embereknek, méltók a viszonzásra, elismerésre, akár a gondoskodásra is. Persze akad, aki az akadémiai díjba is képes belekötni. A Népszava pénteken többek között azt kifogásolta, hogy Kertész Imre nem lett a Nemzet Művésze, míg ugyanabban a cikkben Koltay Tamás színikritikus arról értekezett, hogy mindig van »egy hivatalos, állami értékrend, amellyel az udvari művészetet díjazzák«, s természetesen ez a díj az. Görgey Gábor író szerint a Magyar Művészeti Akadémiával konkuráló Széchenyi Akadémiának is hasonló anyagi és döntési helyzetbe kellene kerülnie, bár ő úgymond pártállástól és világnézettől függetlenül egyetlen művésztől sem irigyli az anyagi előnyt. Afölött, hogy Makk Károly filmrendezőnk, a Széchenyi Akadémia elnöke is a Nemzet Művésze lett, »elegánsan« átsiklott.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nannyó
2015. december 16. 10:46
Hülyeséget beszélsz. Ezen a listán "mindenoldali" művészek vannak.
anegy_
2015. október 09. 16:23
Böngészd már át a díjazottak listáját, te bal-libbant-hibbant!
krotak
2015. október 09. 16:23
A díjakkal mindig gond van. Hány tizenegyest védett Albert Flórián, hány akciógólt szerzett Lev Jasin?
anegy_
2015. szeptember 21. 17:02
»egy hivatalos, állami értékrend, amellyel az udvari művészetet díjazzák«, " Az MMA díja éppen ezt cáfolja meg. Ezek a libsik nem tanulnak semmiből, nem kell csodálkozni október 12-e után az eredményeken sem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!