Gyönyörködj, magyar!

2014. szeptember 19. 09:32

Hallod-e, magyar művész! Nem kritizálsz többet, ha kortárs művész akarsz lenni. Gyönyörködtetsz! Világos?

2014. szeptember 19. 09:32
Szántai János
Főtér.ro

„Mindig is csodálatba oltott irigységgel néztem fel, hosszan fel, azokra a gránitból faragott kolosszusokra, akik megingathatatlan, senki és semmi által nem befolyásolható tudással rendelkeznek afelől, kik ők, mik ők, miért vannak a világon, mit is akarnak elérni ebben a büdös életben. Nekem, ezzel szemben, néha még az olyan alapvetőnek mondható dolgokkal kapcsolatban is problémám van, mint a saját identitásom. Mert mondták rám, magyar vagyok, román vagyok, erdélyi vagyok, vagy éppen ezek keveréke, valami keveréklény, mutáns. Na de. Ez a határozottan skizoid állapot időnként kapóra jön.

Például amikor olvasom az Indexen, hogy egy Szegő György nevű gránitember lett a budapesti Műcsarnok igazgatója. Ez tök jó, mondok. Egyrészt, az új seprű jól seper, így a szólás, másrészt miért ne örülnék, ha Budapesten történik valami változás a kortárs képzőművészetek fellegvárában. Jó messze van, én nem vagyok kortárs képzőművész, igazán felhőtlen lehet tehát az örömöm. 

Nézem, mit is akar az új seprű, továbbra is csodálatba oltott irigységgel. Aszongya »A művészet gyönyörködtető szerepe háttérbe szorult.« Ezért nem lesz több kritika a kortárs képzőművészet csarnokában. A tenzionizmus, avagy a feszkókeltő szívatás korát ezennel hivatalosan beszünteti, és megnyitja a delektacionizmus, avagy a gyönyörködtetés korának kapuit. Dobban is bennem azonnal: magyarnak lenni öröm. Magyar vagyok, és ha gyönyörködtetnek, akkor gyönyörködök. Gyönyörködöm. A gyönyör pedig az öröm egy válfaja. Zseniális ez az ember!”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2016. március 01. 09:40
A Nemzeti Galéria, Műcsarnok ezek állami intézmények céljuk a hazai és nemzetközi alapművek bemutatása, ismertetése. Ebbe belefér az idők által szentesített és klasszikussá érlelődött művek láttatása is. Sőt az egyes nemzetközi sikert aratott művész modern alkotása is. De a lényeg az alapdefiníción van. Minden kor művészei megharcolták a maguk harcát, hogy műveik a jövő sikerművei, vagy a feledés homályába tűnő ízlésficam most állami segítséggel ezt ki akarják kerülni. Nem fog menni és nem is célszerű.
Tintamin
2015. február 15. 00:28
Tényleg hányni lehet ettől a "gyönyörködtető" trendtől. Basszus, ezeknek a neo-kommunistáknak lövésük nincs a művészetről... Tiszta "ízlésrendőrség". A legdurvább szocializmus visszatért.
Antigoné
2015. február 05. 14:14
Én majd akkor alkotok véleményt, ha látom, miket mutatnak be, és az érdekli-e az embereket. A koncepcióból még nem következik mindaz, amit a szerző vizionák.
paraklétosz
2014. november 04. 21:27
Ezt most mi csípte meg? Vagy becsípett? Vagy a biciklilánc...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!