Mit jelent Donald Tusk Európai Tanács elnökévé választása?

2014. szeptember 01. 14:34

Az, hogy a siker elérésével egy ilyen helyzetben végre nem egy francia, egy német vagy egy skandináv próbálkozhat, óriási dolog.

2014. szeptember 01. 14:34
Németh Áron Attila
DiploMoaci

Tusk-nak egyszerre kell majd kezelnie az ukrán-orosz konfliktus miatt egyre inkább kibontakozó új hidegháborút, a britek kilépési törekvéseit, valamint a szövetség tragikus gazdasági helyzetét. Meggyőződésem, hogy ezek közül az embert próbáló feladatok közül sokaknak már egy is sok lenne, így könnyen lehet, hogy Tusk-nak is az lesz. Ám az, hogy a siker elérésével egy ilyen helyzetben végre nem egy francia, egy német, vagy egy skandináv próbálkozhat, óriási dolog. (...)

Meglátásom szerint az EU régi tagállamai, ahogy az újak többsége is, elsősorban azt a magatartást honorálta a lengyel megválasztásával, amire nagyon nagy szüksége van a szövetségnek, de több tagállamból hiányzik. Kemény fellépésre az oroszokkal, mérsékelt hangra a britekkel szemben (kiegészülve olyan gazdasági-politikai kapcsolatokkal és, ami a németek és a franciák szemében is komoly súlyt kölcsönöz), valamint gazdasági hitelességre. Ezek mindegyike viszont, a V4-ek esetében, csak a lengyeleket jellemzi, bármennyire is értékeljük akár mi, akár például acsehek saját sikerüknek Tusk megválasztását. A valóság ugyanis szerintem az, hogy a V4-ek közül egyedül Lengyelország cseperedett gyönyörű és intelligens nővé az EU szemében, akinek helyt kell adni a nagyok asztalánál, a többi tagállam ellenben megmaradt butuska és kevésbé vonzó kislánynak, akiknek elég játékot adni (EU-források), hogy eljátszadozzanak a saját kis területükön, addig sem zavarva a felnőtteket. De ne legyen igazam.

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dé208
2014. szeptember 01. 23:05
...szóval próbálkozni
dé208
2014. szeptember 01. 23:04
"Ám az, hogy a siker elérésével egy ilyen helyzetben végre nem egy francia, egy német, vagy egy skandináv próbálkozhat, óriási dolog. " Így volt ez Monte Cassinónál vagy Normandiában Caennél is. Talán nem is szeretnének próbákozni.
Bell & Sebastian
2014. szeptember 01. 15:44
Mit jelent? Az attól függ. Ha kiválasztó mirigy váladéka, nem sok jót.
balbako_
2014. szeptember 01. 15:33
Egyébként otthon a választáson nincs sok esélye. Itt egy zsíros sarzsi. Barrosónál meg mindenki jobb.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!