Az öregedő társadalom és a demokrácia jövője

2014. szeptember 26. 11:43

Könnyen lehetséges, hogy a jelenlegi fiatal korosztályok kiábrándultsága hosszabb távon is befolyással lesz szavazói hajlandóságukra.

2014. szeptember 26. 11:43
Craig Berry
Századvég

„Ha maradnak a jelenlegi demográfiai trendek, a népességben már a közeljövőben felülreprezentáltak lesznek az 50 év fölötti szavazók, miközben a 35 év alattiak alulreprezentálttá válnak. Már 2021-ben is például, a legnagyobb választói blokk az 50 éves korosztály lesz. 2031-ben pedig már a 60 évesek lehetnek a legnagyobb népességű választói csoport. A 18 és 25 év közöttiek száma azonban folyamosan csökkenőben lesz, amit a bevándorlók nagyobb születésszáma sem fog befolyásolni érdemben.

Még érdekesebb ez a jelenség történelmi kontextusba helyezve. 1981-ben szintén 46 éves volt a medián szavazó, de a legnagyobb választói csoport a 20-as éveikben járók voltak. Ekkor még a 18 évesek és a 19 évesek voltak a második illetve harmadik legnépesebb korcsoport.

Csökkenő részvételi arányok

Megvizsgálva a különböző korosztályok választási hajlandóságát, még szembetűnőbb a fiatalok alulreprezentáltsága. Ha nem a potenciális szavazókat, hanem a választáson résztvevőket vizsgáljuk. (...)

Ráadásul a legtöbb kutatás azzal számol, hogy a jelenlegi fiatalok választói hajlandósága a kor előrehaladásával arányosan nőni fog. Ez azonban korántsem biztos, hiszen könnyen lehetséges, hogy a jelenlegi fiatal korosztályok kiábrándultsága hosszabb távon is befolyással lesz szavazói hajlandóságukra.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ángyán Páván
2014. szeptember 26. 16:27
Ja, mire a fiatalok megöregszenek, majd agyonverik őket is a hogyishijjákok.
talán
2014. szeptember 26. 14:32
A cikk angliai mintavételen alapul. Amúgy köszönjük a jelzést, vettük, tudjuk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!