A vesztesek nemzeti romantikája

2014. szeptember 10. 21:12

A Himnuszunk elfogódottan és nem felkapaszkodotti glamúrral szól az Úrhoz, a meghatározó tónusa nem a követelőzésé, hanem a bűnbánaté.

2014. szeptember 10. 21:12
Béndek Péter
1000 A Mi Hazánk

„Az oktrojált alaptörvényünk ostoba preambuluma (az ún. Nemzeti hitvallás) azzal próbálja megvetni saját tévedhetetlenségét, hogy Istent invokálva a Himnuszunk kezdő félmondatával nyit: »Isten, áldd meg a magyart!« Ezt tudjuk. Kölcsey azonban természetesen ezerszer bölcsebb volt már a maga idejében is, mint Orbán, Kövér és Szájer együtt, és pontosan tudta, hogy milyen ország kapcsán ír Istenhez himnuszt, ezért a vers szövege távolról sem azt az önfelmentő, nacionalista, hazug igyekezetet tükrözi, amit a nevezett jobbágyok munkássága.

A Himnuszunk elfogódottan és nem felkapaszkodotti glamúrral szól az Úrhoz, a meghatározó tónusa nem a követelőzésé, hanem a bűnbánaté. Az íve az áldás reményétől a megszánás reményéig tart. Kevesen tartják frissen a tudásukat róla a középiskola után, ezeknek ajánlom azt a néhány drámai sort, amely összehasonlíthatatlanul jobban jellemez minket, jellemzett akkor és ahogy látszik, jellemezni fog még néhány száz évig, mint a most élő önhitt akarnokok összes művei vagy a vesztesekre jellemző nemzeti romantikánk.

Ezt a különbséget érhette a frissen díjazott Kertész Imre – mások nyomán – azon, hogy a »költők a világ törvényhozói«. Hogy szemben a politikusokkal, az ő alkotásaik – ha valóban megérdemlik a költő nevet – igazak. Kölcsey alkotása igaz: pontosan tudja, hogy Isten szánalmára szorulunk. Egyedül ugyanis odajutottunk, ahova. De jellemző, hogy dacára mindennek megszállottan megyünk előre a zsákutcában, a sosem értett Himnuszon morzsolgatva a könnyeinket, közben nagyokat rúgva minden szembejövőbe.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
briganti
2014. szeptember 11. 09:13
Te Béndek! Amúgy az asszony tudja, hogy mit csinálsz szabadidődben? Mi lenne, ha ezt a sok energiát inkább örömszerzésre használnád? Mert így mi szívunk és csak a szomszédod jár jól.
kjkj945
2014. szeptember 11. 08:10
""Az alvilágnak nincs romantikája Az alvilág vérengző fenevad. Egyszer, ha az ember belekóstol Nincs menekvés, végképp elragad""
Anton Chigur
2014. szeptember 11. 08:06
OMFG!
Ángyán Páván
2014. szeptember 10. 22:56
Efraim Kishon meg az ántivilág törvényhozója. http://mno.hu/velemeny/a-partsemlegesseg-latszata-531785 Egyébként mit akar ezzel a hogyishijjákkal ez az izé?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!