Néhány gondolat a liberalizmusról

2014. augusztus 04. 16:47

A probléma azzal van, hogy Magyarországon a liberalizmust annak baloldal által eltorzított verziójával azonosítják.

2014. augusztus 04. 16:47
stoic79
Liberatórium

„A liberalizmus és a demokrácia nem szinonimák. Azt viszont erősen kétlem, hogy a jelen problémái a liberalizmusnak köszönhetőek. A probléma inkább azzal van, hogy Magyarországon a liberalizmust annak baloldal által eltorzított verziójával azonosítják. Ez azért probléma, mert nagyon könnyen kerülhet olyan helyzetben, amikor nem fogja tudni eldönteni, hogy hogyan oldja meg a liberalizmus által okozott problémákat anélkül, hogy alapvető szabadságjogokat akarna korlátozni. Ezt természetesen nem lehet, mert a probléma nem a liberalizmussal van. Ha az emberek ezt megértik, akkor már csak el kell kezdeni olvasni a klasszikus liberalizmust propagáló embereket: Hayek, Mises, Bastiat stb.  és megtanulni, hogy hogy néz ki a valódi liberalizmus és hogy az nem annyira ördögtől való, mint ahogy azt sokan elképzelik. Ha viszont pont a klasszikus liberális szemléletet dobjuk ki, és meghagyjuk a baloldali egalitárius és társadalom-mérnökösködő vonalat, akkor ne csodálkozzunk, hogy a történelem ismétli majd önmagát.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vakhangya4
2014. augusztus 05. 00:33
Mikor a liberalizmus emlegetve van direkt örülök neki. Mily felemelő érzés, hogy ennek pártcsaládnak volt évekig alelnöke Orbán Viktor az EU parlamentbe....hiába no ahol Orbán Viktor ott van......
Axxtro
2014. augusztus 05. 00:06
Javítás: A szerzőnek igaza van. A 2010 előtti posztkommunista katyvasz köszönő viszonyban sem volt a liberalizmussl. Törvényi és intézményes szinten volt demokrácia és vállalkozás ellenes, ami a klasszikus liberalizmus szöges ellentéte. Innen adódnak a problémák. A bolsevista csürhe egyszerűen átcímkézte magát, és erről a platformról uszít és hazudozik.
Axxtro
2014. augusztus 05. 00:04
A szerzőnek igaza van. A 2010 előtti posztkommunista katyvasz köszönő viszonyban sem a liberalizmussl. Törvényi és intézményes szinten volt demokrácia és vállalkozás ellenes, ami a klasszikus liberalizmus szöges ellentéte. Innen adódnak a problémák. A bolsevista csürhe egyszerűen átcímkézte magát.
Ángyán Páván
2014. augusztus 04. 21:08
Izmusokkal egyébként csak az asztalfiók idióták foglaloznak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!