Ha Károlyi, akkor leöntés − Ilyen ország pedig nincs CDIII.

2014. augusztus 22. 14:09

Vörös festékkel öntötték le Károlyi szobrát Fóton. Csak ez nem Mihályt, hanem az Újpestet megalapító, Fótot felvirágoztató, '48-as honvédséget megsegítő Károlyi Istvánt ábrázolja. Oda is van írva.

2014. augusztus 22. 14:09
Rajcsányi Gellért
Mandiner

 

Vörös festékkel öntötték le Károlyi szobrát Fóton. A szobrot tegnapelőtt, augusztus 20-án állították fel − írja az Index.

A szoborrongálás politikai oldalaktól független magyar hagyomány. E hagyomány ismeretében feltehető, hogy a fóti vandálkodás elkövetői nyilván Károlyi Mihálynak képzelhették az alig két napja felállított szobrot. A nem csekély bibi ott van, hogy a szobor nem ám a mérsékelt politikai tehetségű vörös grófot ábrázolja − már nem mintha az ő szobrának leöntése ne lenne vandalizmus −; hanem a főúri família egy másik tagját, az 1797 és 1881 között élt Károlyi Istvánt. Ez egyébként oda is van írva nagy betűkkel a szobor talapzatára, csak ennek értelmezéséhez, úgy tűnik, olvasni is tudni kellene.

Ezen Károlyi gróf nevéhez olyan cselekedetek fűződnek, mint Újpest megalapítása; a Magyar Tudós Társaság megalakulásának 20 ezer korabeli forinttal való támogatása; az Országos Magyar Gazdasági Egyesület megalapításában való részvétel; 1848-ban nemzetőrök oktatása, lovak ajándékozása a honvéd seregnek; a fóti Károlyi-kastélynak, könyvtárának, parkjának és a település híres templomának a felépítése; majd a kiegyezés után Pest vármegye örökös főispánsága, haláláig. Tevékenysége, életműve elismeréséül Szent István Renddel tüntették ki.

Csupa vállalhatatlan, elítélendő tett, vörös festékkel leöntendő emlékezet.

Itt tartunk a süllyedésben.

Ti szerencsétlen, fogalmatlan, ostoba, vandál prolik.

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 116 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
=nessuno=
2014. augusztus 22. 23:56
Híveitek. :)))
kispufi
2014. augusztus 22. 21:43
ugyan, ne Károlyi Mihályozzunk. hetek óta megy a fóti fórumokon - főleg a helyben parazitáskodó olajhamistanú Nógrádi Zsolt strómankodásával - a hangulatkeltés a "fideszes közpénzherdálás" miatt, amivel a politikuson túl a szobrot megalkotó fiatal művészt - a köztiszteletben álló, erdélyi származású háziorvos fiát - és persze a családját támadják. a helyi teljes jobboldali szimpatizánskör afféle szimpátiatüntetést is tartott ma este a szobornál. nem volt itt semmiféle félreértés, pontosan tudták, kinek a szobrát öntik le. tetszenek még emlékezni a mikrofondobálós korábbi testületi ülésekre? akkoriban "érdeklődőként" nagy létszámban látogatta a helyi szoci főalak társaságában az üléseket az alvégi "fekete sereg". csak az előzmények és tények kedvéért.
Ellensúly
2014. augusztus 22. 20:20
Miért olyan egyértelmű, hogy Károlyi Mihálynak nézték?
kurbitalis
2014. augusztus 22. 20:11
No, lám, beérett a Fofdor-Magyar-Horn Gábor tantervek gy&mölcse. Baromarxcú dánielpéterek vörösfestékkel îöntözik a keresztény történelmi nagyjaink emlékszobrait.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!