Havasi Bertalan, a farok, aki csóválja

2014. augusztus 27. 10:06

a miniszterelnök melletti lelkes testőrködés, sem a legjelentősebb kormányközeli lappal folytatott cicaharc nem segíti elő a Fidesz sikeres PR-ját.

2014. augusztus 27. 10:06
Pintér Dániel Gergő
Média 2.0

Egy párt sajtófőnöke tehát akkor dolgozik jól, ha azt a témát teszi a média érdeklődésének középpontjába, amit ő akar, szemben a ténylegesen fontos eseményekkel, ezzel befolyásolva a választók viselkedését. Erre különféle eszközök állnak rendelkezésére, melyek Havasi Bertalan elmúlt négy évi tevékenységében is tetten érhetőek, igaz, kissé sajátos módon. A spin doctort ugyanis leginkább az különbözteti meg a propagandistától, hogy tiszteletben tartja a demokratikus játékszabályokat: nem él a propaganda olyan eszközeivel, mint a cenzúra, a különböző hatalmi fékek kiiktatása vagy a szervilis tartalomgenerálás. A helyettes államtitkárról ez azonban kevéssé mondható el: specialitása leginkább a zavarkeltésben merül ki. Nevezhetnénk akár spoon doctornak is, hiszen 2010 óta a Fideszt érintő információk pörgetése és az érdemi közéleti diskurzus megteremtése helyett inkább az ellenzék és magyar média közti kavarásért felel.

Tematizálási kísérletei mégis rendre sikeresek: elég csak az első bekezdésben felsorolt szituációkra pillantani, hogy megértsük, milyen jól működnek a politikai álesemények ma Magyarországon. Egy Orbán Viktorral tarkított iskolai tanévnyitó, egy hétköznapi tárgy kultikus szimbólummá emelése, útépítési botrány vagy egy mesterségesen generált konfliktus mind képes megosztani a média figyelmét az ilyen és a ténylegesen fontos, a választópolgárok életére esetleg negatív hatással levő események között. Ezeknek az eseményeknek valójában nincs hírértékük: pusztán azzal a céllal szervezik, hogy a médiát megzavarják, az olvasókat pedig manipulálják. (…)

A Tusványoson történtek két dologra biztosan rávilágítottak. Egyrészről Orbán Viktor minden jel szerint már nemcsak az ellenérdekelt, de a baráti elittel is hadilábon áll, másrészről ha a miniszterelnök első embere így viselkedik egy kormányhoz közeli napilap tudósítójával, vajon hogyan kommunikál a kormánykörökben kevéssé kedvelt lapokkal? Természetesen a kérdés költői, hiszen sehogy, ha mégis, azt ritka tenyérbemászó stílusban és kioktató hangnemben teszi.

A helyettes államtitkár önéletrajzát szemlélve óhatatlanul eszünkbe juthat a Peter-elv, mely a szervezetfejlesztés egyik alapvető buktatójára figyelmeztet: a ranglétrán egyre feljebb haladva könnyen előfordulhat, hogy valaki egy bizonyos szakértői vagy vezetői pozíció betöltésekor eléri kompetenciájának határait, s alkalmatlanná válik feladatainak ellátására. A Havasi által folytatott agresszív propaganda, illetve a kétirányú interakció elől való csökönyös elzárkózás hosszútávon komoly károkat okozhat a Fidesznek.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
UNORBÁN
2014. szeptember 02. 03:39
Farok Berci:-)))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!