Ki lesz az igazi vesztes?

2014. augusztus 21. 07:14

Lenne-e értelme egy ilyen döntésnek, ha csupán az lenne a célja, hogy borsot törjön néhány száz nagyüzem vezetőjének, tulajdonosának az orra alá?

2014. augusztus 21. 07:14
Nagy-Huszein Tibor
Galamus

Ez a döntés nem annyira nagyüzemek tulajdonosait érinti hátrányosan, sokkal inkább fogja hátrányosan érinteni a földtulajdonosokat, közülük is a kisebbeket. Azokat, akiket a negyedszázaddal ezelőtti kárpótlás helyzetbe hozott, akik a bérleti díjon keresztül számukra érzékelhető jövedelmet szereztek, ráadásul legálisan adómentesen. Ők a leginkább érdekeltek abban is, hogy a nagyüzemek megmaradjanak és prosperáljanak, mert számukra ez a szektor jelenti a hosszú távú biztosítékot a földbérletre és a belőle szerezhető jövedelemre. Ez a kormányzati döntés most a társadalomnak ezt rétegét, a föld tulajdonosait fogja nagyon érzékenyen érinteni. Nem azért, mintha önmagában ez a jövedelem irritálná a kormányt, bár egy »munkaalapú társadalomban« akár ez is előfordulhatna. Nem, itt ennél sokkal nagyobb tét forog kockán.

Általában a földet bérlők az uniós támogatással nagyjából megegyező vagy akörüli összeget fizetnek a földtulajdonosoknak. Ezzel ez a jövedelempótló támogatás lényegében eddig is »átszivárgott« a földet művelőktől a föld tulajdonosához. A földforgalmi törvény napvilágra kerülése után a földtulajdonosok rövid időre a törvényben foglalt birtokkorlát haszonélvezőjének érezhették magukat: a korlát tényleges érvényesülése előtt a birtokkorlát által érintett földbérlők akár jelentős díjemelés árán is meghosszabbították a szerződéseket, hogy így meneküljenek ki legalább átmenetileg, de talán véglegesen is a korlát alól. (A kormány mostani döntésével ez a lépés különösen drágának bizonyul.)

A menekülési útvonal tehát adott az érintett nagyobb gazdaságok számára: el kell érni, hogy a földhasználatért kifizetett összeg továbbra is nagyjából a megkapott támogatással egyezzen meg. Ehhez csökkenteni kell a földbérleti díjakat. Elvileg ez nem lenne járható út, hiszen a tulajdonosnak nem lenne érdeke ezt elfogadni, egyoldalúan pedig nem nagyon van lehetőség a szerződés módosítására. Jobban átgondolva azonban be kell látnunk, hogy a földtulajdonosok – ha nem is első szóra – végül aligha tehetnek majd mást, mint elfogadják a díj csökkentését. A másik választásuk ugyanis az lenne, hogy nem lesz, aki fizessen a földért. Azt ugyanis nem gondolhatja komolyan senki, hogy rövid idő alatt előterem nagyjából egymillió hektárra olyan új bérlő, aki képes és akar is az eddigihez hasonló összegű bérleti díjat fizetni. Azt elvethetjük, hogy majd maguk a tulajdonosok fogják tömegesen megművelni a földet. Ha ezt akarták volna, akkor eddig is megtehették volna.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szabadhajdu
2014. augusztus 21. 21:39
Na ezzel a dumával húzzál a jó...... -ba.
balbako_
2014. augusztus 21. 08:42
Csak a fiatalok kedvéért a szerző a legnagyobb vörös bárók egyike. Így tessék olvasni.
Crüwel
2014. augusztus 21. 07:41
"Azokat, akiket a negyedszázaddal ezelőtti kárpótlás helyzetbe hozott," - ezek után nem nagyon van értelme tovább olvasni....
paraklétosz
2014. augusztus 21. 07:27
A Galamuson aggódnak. Mily meglepő! Az MNO-n is aggódtak. Ez aztán a meglepő! Körbe van aggódva a téma. 1200 hektárig mindenki megkap mindent. Aki pedig az 1200 (ezerkettőszáz!) hektár fölötti területen kieső támogatás elmaradása okán nem tud működni, az sürgősen nézzen más foglalatosság után.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!