Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Ezek a barátságok sok nyugati ország kedvét elveszik Magyarországtól

2014. augusztus 26. 17:02

A gazdasági érdekekre hivatkozva nem csinálunk gondot abból, ha partnereink semmibe veszik a demokratikus értékeket?

2014. augusztus 26. 17:02
Gyükeri Mercédesz
VG

„Egy napja ízlelgetjük a mondatot: »az ideológiai központú külpolitikai vonalvezetést a félnótás országok számára találták ki az okos országok.« Orbán Viktor fogalmazott így a külképviseleti vezetők előtt, amikor arra szólította fel őket: Magyarország képviseletét a nemzeti érdekek szem előtt tartásával és elsősorban gazdasági szempontból lássák el, ahogy a budapesti kormány is ilyen szemmel tekint a külpolitikára.

A gombhoz a kabátot – mondhatjuk, hiszen a külgazdasági terület (újbóli) Külügyminisztériumhoz csatolása ennek az irányvonalnak az erősítését jelezte. Tegnap azonban ennél több is kimondatott: az, hogy a gazdasági érdekekre hivatkozva nem csinálunk gondot abból, ha partnereink semmibe veszik a demokratikus értékeket. Mert ha az Egyesült Államok adósságát finanszírozhatja Kína – fogalmazott a miniszterelnök –, miért probléma az, ha mi diktatúrákkal barátkozunk – tehetjük hozzá mi.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 79 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
koronaszepe
2014. augusztus 27. 15:39
Ezzel a felfogással csak veszthetünk. Elveszítjük szövetségeseink szimpátiáját, barátságát, jóindulatát(előbb-utóbb befektetéseiket is), újdonsült "partnereink viszont kapcarongyként bánnak velünk, lásd pölö a legutóbbi "tankszállítási" sztorit. Nekik nem ugyanis vagyunk tétel. (Kicsik vagyunk) Zsákutca, bár egy szűk csoportnak nyilván kibaxott jól jövedelmez...
kumkum
2014. augusztus 27. 10:49
Lehet valasztani az ertekek menten folytatott, illetve a (pillanatnyi) erdekek vezerelte kulpolitika kozott. Elobbire Amerika a gyonyoru pelda, aki (ahogy Kissinger is megfogalmazta) az erdekeit koveti a kulpolitikaban, az ellensegei es szovetsegesei allandoan valtakoznak. Akit tegnap tamogattak es felfegyvereztek, azt ma kenytelenek foldig bombazni. Ez csak akkor jo politika, ha a hadiipar a huzoagazat. En esszeru reakcionak erzek egy gazdasagi bojkottot egy olyan orszag ellen, aki egy szomszedjabol hasit ki maganak jelentos teruleteket. Kivancsi lennek, hogy aki nem ert egyet az europai reakciokkal, az hogyan reagalna, ha megint a magyarokat tipornak el az oroszok, mint 56-ban. Biztosan akkor is a gazdasagi erdekek allnanak mindenek felett.
ÁrPi
2014. augusztus 27. 09:01
Mercike! "Egy napja ízlelgetjük a mondatot: »az ideológiai központú külpolitikai vonalvezetést a félnótás országok számára találták ki az okos országok.«" Nem tudom Reánk volt-é eröltetve, illetve mennyire, de pl.az ángliusok tényleg nem ideológiai központúan külpolitizálnak: Százhatvanhat éve is megmondta ezt jól Lord Palmerston. "Angliának nincsenek örök barátai, Angliának nincsenek örök ellenségei, Angliának érdekei vannak. Ezeket kell követnünk." "We have no eternal allies, and we have no perpetual enemies. Our interests are eternal and perpetual, and those interests it is our duty to follow." Lord Palmerston, egykori brit miniszterelnök 1848. március 1 Tehát nézd Mercike, igazad van: Például ha Angliának vmilyen aspektusból nem érdeke Magyarország vmely külpolitikai-külgazdasági lépése akkor megeshet hogy csökken a kedve irányunkban. Vagy "elvész a kedve".
briganti
2014. augusztus 27. 07:10
Nem azt mondták Feri!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!