Gyerekgyártó gépek és egyenletek

2014. július 30. 15:32

Lehet díjazni a gyerekeseket, csak ettől függetlenül 2050 környékére fenntarthatatlanná válik a nyugdíjrendszerünk. Az akkor dolgozók nagyobb része már megszületett, ezen nem tudnak változtatni.

2014. július 30. 15:32
Sztojcsev Iván
Sztojcsev Iván
Világgazdaság Online

„Amikor szóba kerül a gyerekvállalás, a politikusok és tanácsadóik általában átváltanak még a magyar politika általános, faék egyszerűségű szintjénél is egysíkúbb gondolkodásba. Mintha csak egy egyenlet megoldását kéne megkeresni: csökkentjük az adókat, és több lesz a gyerek. Adunk több nyugdíjat, és megint több lesz. A lényeg, hogy egy gombot kell csak megnyomni a társadalmon, és a gép túloldalán máris potyognak ki a gyerekek.

A baj ott van – amellett persze, hogy ilyen megoldás nem létezik –, hogy amit most a nyugdíjak átalakításáról mondanak, azzal csak tovább halasztgatják a valódi probléma megoldásának keresését. Lehet díjazni a gyerekeseket, csak ettől függetlenül 2050 környékére fenntarthatatlanná válik a nyugdíjrendszerünk. Az akkor dolgozók nagyobb része már megszületett, ezen nem tudnak változtatni, azok pedig, akik akkoriban megyünk majd nyugdíjba, a húszas éveink végén, harmincasaink elején vagyunk. Vagyis pont abban a korban, amikor ha elkezdünk félrerakni, még lesz esélyünk normális nyugdíjra. 2050-ben nem a mostani politikusok fognak már irányítani, az még túl túl sokszor négy év. Nekik ez beláthatatlan távlat, sok aktív dolgozónak viszont mostani a pénzügyi döntéskényszer. A korfa adta probléma nem egyszerű, eddig egész Európa hiába kereste a választ. Nem kéne álmegoldásokkal takarózni és lassítani a munkát.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
katus
2014. július 31. 00:13
"Egyetlen társadalom számára sincs hasznosabb befektetés, mint csecsemőkbe tejet adagolni." Sir Winston Churchill
Agricola
2014. július 30. 23:42
Iván Ivanovics Stojcsev nem akarja felfogni, azt, ami kézenfekvőnek látszik (normális emberek számára), hogy ha a demográfiai mutatók nem javulnak, hosszú távon nem létezik jó megoldás a nyugdíjrendszer problémájára! A stabilitás fenntartásához statisztikai átlagban egy nőre 2,1 szülés lenne szükséges, ehhez képest napjainkban Magyarországon ennek alig több, mint fele a jellemző. Nem tekinti senki sem a szülőket gyerekgyártó gépeknek, de azt még Iván Ivanovics Stojcsevnek sem szabadna elfelejteni, hogy ő is annak köszönheti létét, hogy az előtte élő nemzedékek hosszú sora továbbadta az életet számára. Honnan veszi egy magát értelmesnek tartó ember azt, hogy a nyugdíjrendszernek nincsen köze a demográfiai folyamatokhoz? A túl okos Sztojcsev szerint: "Azzal nincs semmi baj, ha azt szeretnék ösztönözni, hogy több gyerek szülessen. Ahogy az is jó, ha átalakítanák a nyugdíjrendszert. Csakhogy a kettőnek a világon semmi köze nincs egymáshoz." "A mind kedvezőtlenebb demográfiai helyzetben egyre több időskorú is jut majd egy aktív korúra, mint napjainkban". Ez az érv, mint Simonovits András neves közgazdász felhívta rá figyelmet, 2001-ben bukkant fel először a szakmai nyilvánosságban. Egy ilyen helyzet, amikor a nők nem szülnek annyi gyereket, amennyi a társadalmi stabilitás fenntartásához szükséges lenne, két tendenciát kényszerít ki: Vagy a nyugdíjak reálértéke csökken, a lehetőségekkel összhangban, vagy a nyugdíjkorhatár növekszik meg a szükséges mértékben, annyira, hogy megközelítse a várható élettartamot. Ez utóbbi tendencia jól érzékelhető Németországban, ahol mostanában emelik a nyugdíjkorhatárt 67 évre. A "jelenlegi helyzet" emiatt változóban van mindenütt, ahol hasonló demográfiai problémákkal kell szembenézni a társadalomnak.
kispufi
2014. július 30. 22:34
így van, gorcsev iván, ne ámítsunk és álmegoldjunk: 65 év, aztán taigetosz. esetedben esetleg korkedvezménnyel.
tango47
2014. július 30. 20:08
Nostradamus-díjat neki!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!