Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Haladás és hagyomány

2014. július 10. 08:27

A nemzeti baloldal gondolata gyakorlatilag értelmezhetetlen a mai magyar politikában pedig nemzetközi szinten sok példa van a rasszizmust és sovinizmust elutasító de a nemzeti érdekek képviseletét felvállaló baloldali politizálásra.

2014. július 10. 08:27
Rácz Gábor
Dinamó Műhely

A mai magyarországi baloldal viszonya a nemzeti hagyományokhoz és a nemzeti érdekek képviseletéhez igen ellentmondásos. A baloldal fél még a progresszív nemzeti hagyományok és szimbólumok ( Dózsa, Táncsics, Petőfi, Ady, Bibó, 1848 és 1956 öröksége) felvállalásától is. Az antifasiszta vagy baloldali tüntetéseken jellemzően elég kevés a nemzeti zászló. A nemzeti progressziót leginkább kifejező Kossuth címer használatára történtek kísérletek, de nem jártak átütő sikerrel. A baloldaliak és liberálisok rendszerváltás utáni kényszerkoalíciójának eredménye képen a népi baloldaliság hagyománya teljesen elhalványult, aminek egyenes következménye volt a baloldal kiszorulása a kistelepülésekről és ezzel együtt a szélsőjobboldal vidéki megerősödése, a népi szavazók jobbra sodródása. Nemkülönben problémás a magyar baloldal viszonya a határon túli magyarsághoz, ami azért is paradox mert a kisebbségek jogainak védelme hagyományosan baloldali feladat. A mai magyar baloldalon a rendszerváltás után a »nyugatosodás« - egyébként önmagában helyes de nálunk sokszor félreértelmezett – törekvése háttérbe szorította az európai integráció és általában a globális gazdasági és politikai rend baloldali kritikájának megfogalmazását. Márpedig egy korszerű 21. századi baloldal nem létezhet úgy hogy ne legyen saját alternatívája a jelenlegi neoliberális világrenddel és az EU mostani hibás neoliberális irányvonalával szemben már csak azért sem mert láthatóan ez a modell súlyos válságban van. Sajnos a balliberális értelmiség nagy része pont olyan gyarmati pragmatizmussal próbált meg Brüsszelhez és az EU-hoz viszonyulni mist annak idején több száz éven át Bécshez, Isztanbulhoz vagy Moszkvához vagyis egyoldalúan követni akarta a birodalmi központ elvárásait. Ez a hozzáállás nem csak a nemzeti érdekeket hagyta figyelmen kívül de lényegében ellenkezik az európai integráció szellemiségével is hiszen az pont azon alapulna, hogy a tagországok maguk is igyekeznek formálni az integrációt és demokratikusan igyekeznek saját polgáraik érdekeit képviselni. Így az EU és a globális világrend kritikája az antidemokratikus és Európa ellenes szélsőjobb témájává vált Magyarországon.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Adófizető
2014. július 10. 09:47
A nemzeti érdekek képviseletének (az ugyan erősen megkérdőjelezhető, hogy tényleg ezek-e a nemzeti érdekek ) egy erős Unió ellenességgel és egy durva nacionalizmusba hajló nemzetieskedéssel a jobboldal esett neki. Szerintem ennek a nem túl jó reakciója az, ahogyan a baloldal ebben az ügyben viselkedik. Remélem rövidesen megtalálják a tényleg helyes utat a jelenlegi irányvonal, és a jobboldali "magyarkodás" között, mert az lehet csak a normális jövő.
bsandor
2014. július 10. 09:40
és ez nagyon,nagy baj de mit várhatunk Kádár nemzedékétől
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!