Átalakuló magyar szövetségek a román kisebbségpolitikában

2014. július 09. 09:27

Annak ellenére, hogy az elmúlt években az RMDSZ és a Fidesz viszonya igen hűvös volt, mostanra úgy tűnik, kialakult egy egészen jól működő kommunikációs és tevékenységi együttműködés.

2014. július 09. 09:27
Mészáros Tamás
DiploMaci

Victor Ponta román miniszterelnök egy tévéinterjúban jelezte, kész továbbra is együttműködni az RMDSZ-el, de a román állam politikája nem alku tárgya, még egy koalícióban sem. Kelemen Hunor viszont egyértelművé tette: pártja nem folytathatja a közös kormányzást, ha a román állam nem száll ki a perből. Valódi holtpont, ha azt tekintjük, hogy a kérdésben valószínűleg (arcvesztés nélkül) egyik fél sem engedhet. Érdemes látni, hogy a 2014-es parlamenti választások során az RMDSZ csupán 5,25 százalékot ért el, míg a Ponta vezette SPD 60,07 százalékot, többségük így a kisebbségi párt nélkül is adott. Nekik tehát kevesebb a mérlegelni valójuk, mint az RMDSZ-nek, akiknél több kérdés is felmerül: (1) Képesek lennének-e továbbra is a magyar kisebbség hangjaként pozícionálni magukat, ha most visszavonulót fújnak egy ilyen ügyben? (2) Ha igen, a visszavonuló után megéri-e bent maradni egy ilyen koalícióban, ahol a véleményük kisebbségi (tehát számukra fundamentális) kérdésekben közel nulla? (3) Mi az előnye és a hátránya a most kialakuló Fidesz-RMDSZ kooperációnak?

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Peter8811
2014. július 09. 10:59
DiploMaci helyet a Rákóczi Piszti jobb név lenne.
Antigoné
2014. július 09. 10:22
A cikk vége, a vörös farok természetesen megint lemaradt. Ebben M.T. a Fidesz - RMDSZ együttműködésnek az erdélyi magyarokra való pozitív hatását vitatja (látensen, de érthetően)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!