Bölcsészellenes demagógia

2014. július 18. 11:31

Amikor a politika, a gazdasági élet szereplői és a nyilvánosság egyes szegmensei támadják a bölcsészképzést, akkor nem ezt vártam az Indextől.

2014. július 18. 11:31
Hörcher Ferenc
Mos Maiorum

Hörcher Ferenc levele az Index szerkesztőinek

Kedves Kollégák!

Engedjék meg, hogy kifejezzem sajnálkozásomat "Ezért érdemes meggondolni a bölcsész doktorit" című cikkük miatt.

Amikor a politika, a gazdasági élet szereplői és a nyilvánosság egyes szegmensei támadják a bölcsészképzést, akkor nem ezt vártam az Indextől. Különösképp sajnálatosnak tartom, hogy amerikai adatokkal kívánják a magyarországi olvasókat megijeszteni. Felhívom figyelmüket a Felvi.hu magyarországi vonatkozású doktorira vonatkozó anyagaira: és a bölcsészek munkaerőpiaci helyzetére vonatkozólag is.

Fontos lenne, hogy a beiratkozás előtti helyzetben ne próbálják elijeszteni a hallgatóinkat.

Üdvözlettel,

Hörcher Ferenc
az MTA BTK Filozófiai Intézet igazgatója
A PPKE BTK Politikaelméleti Doktori Iskola vezetője

P.S. Ha pedig az amerikai helyzet kiemelten érdekli az Index olvasóit, érdemes utánaolvasni, például hogy az MIT filozófus diákjai szerint hogy is állnak a tények. (Az infóért köszönet az illető kollégának!) Tehát lehet, hogy még az USÁ-ban sem olyan rossz biznisz a filozófia.

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 145 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2014. július 20. 09:15
Horkay Hörcher Ferenc [Hozzászóló kiszűrése] 2014. július 19. 22:07 Én voltam az első, aki a konzervativizmusról írt kötettel akadémiai doktorit szereztem. A jobboldal sajnos sokáig nem tudott megjelenni ezen a területen. De ez nem ok arra, hogy a kormányzat magát az egész területet ellehetetlenítse,,," Hát ennek lehetne örülni is éppen, de hát gondolom akkor hatása lehetett, mint egy halk sóhajnak. Ha eddig nem vette volna észre, ez a terület háborús övezet, ahol küzdőkre van szükség. Nézze meg, hogy néhány ballib micsoda hisztit tud csapni, a jobboldali "filozófusok"-nak meg szavát sem hallani. Akkor minek is szaporítani őket???
pierre bayle
2014. július 19. 13:53
Hála istennek, ahogy az a kommentek színvonalából látszik, sikerült meghonosítania a fidesznek az összeszerelő-Magyarország ideálját, amelyben egyébként rezsicsökkentéssel meg nemzeti szabadságharcos retorikával lehet kétharmadot szerezni. Még egyszer azt javasolnám, kedves HHF, ne az indexeseket szekálja, hanem lépjen be hozzánk az OHÁ-ba (tudja: a Bajnai-gárda), s támogassa a tiltakozásainkat :-)
catalina9
2014. július 19. 13:01
Horkay Hörcher Ferenc 2014. július 19. 12:18 Tessék mondani, ha a balliberális túlsúly érvényesül az egyetemen, az a jó megoldás, hogy bezárjuk, vagy az, ha megpróbáljuk a magunk értékrendjét is megjeleníteni ott, elvégre a jövő nemzedékek tanárainak képzési helyéről van szó." Tudja ezt előbb kellett volna elkezdeni, de hát megelőzte magukat HelLer, Radnóti, György Péter és a Haha... Holt tetszettek eddig lenni?
Agnieszka
2014. július 19. 12:58
Az élet, sajnos, nagyon kegyetlen. A gyerekeimnek, annak idején többször is elmondtam, h. az ember egyik legfontosabb célja a továbbtanulással, h. majd egyszer ki tudja fizetni a villanyszámláját (meg a többit). Tudomásul vették. Emellett vannak más nagyon fontos célok, erre nem is térnék ki, de a villanyszámla nagyon fontos, meg az önálló lakás, kocsi, saját család, sorrend nem ez. Ezen sajnos, nem lehet segíteni. Tanulni, később dolgozni kell, a szakképzett munkát lényegesen jobban fizetik. A tanulmányok választott tárgya olyasmi legyen, amihez a gyermeknek érzéke van, ami érdekli, ez általában széles spektrum. Csak biztos nyelvtudás kevés, szakma kell hozzá. A bölcsész karon túl sokan tanulnak és valószínűleg csak valóban nagyon tehetségesek fognak olyan területet találni, ahol megélnek majd a képzettségükkel. Ezzel szemben sok gyakorlati szakemberre lenne szükség. A bölcsészkari túljelentkezés részben a villanyszámla majdani kifizetése fontosságának lebecsülése, részben az általános és középiskolai reál tárgy oktatás nyilvánvaló csődje, amely már a tankönyvek minőségében, színvonalában kódolva van. Szerintem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!