A 90-es évek emblematikus pillanatai

2014. július 18. 10:35

Antall József halálhírekor először törölt képen minket a magyar valóság.

2014. július 18. 10:35
Csunderlik Péter-Pető Péter
Page Not Found

„1. Félbeszakad a Walt Disney

Kortársunk az, akinek nem kell elmagyarázni, miről van szó. 1993. december 12-én egy komplett generáció ült a tévé előtt, Dagobert bácsi éppen Palik-módra üvöltözött, hogy »Egy tengeri szörny felfalta a vagyonomat!«, mikor jött a nemzedéki sokk, félbeszakadt a mese, s kitették a képernyőre Antall József fényképét. Mi történt? Mi ez? Megtámadtak a földönkívüliek? A miniszterelnök halálának bejelentése volt az a pillanat, amikor a Walt Disney-nemzedék tagjai először találkoztak a politikával, olyan kacsás pulcsis kisfiúk és leragasztott szemüveges kislányok, akiket addig hidegen hagyott a médiaháború, Csurka kizárása, a Demokratikus Charta és az első demokratikus kurzusfilm, a méltán elfeledett Julianus barát.
Antall József halálhírekor először törölt képen minket a magyar valóság. Jött a randevú, ami örök nyomot hagyott bennünk, onnan kezdve már mi is értettük az Uborkát. Ráadásul ilyen közösségi emléke többé már egy generációnak se lesz, mert internet, kereskedelmi csatornák és a többi. Elképzelhetetlen ma már, hogy egy generáció egésze ugyanazt a műsort nézze vasárnap délután.  Ennek nyomán szeretnénk mi elvégezni az esemény romantizálását, történelmi kontextusba helyezését, kommunikálását, illetve a hozzá kapcsolódó konferenciaszervezési feladatokat. Ehhez segítségül hívjuk majd Oravecz Nórát, valamint pályázunk az Emberi Erőforrások Minisztériumához negyvenegy millió forintra, hátha összekevernek minket L. Simon valamelyik haverjával, s automatikusan megdobnak minket pár petákkal. Amíg ez nem történik meg, addig marad a mind közhelyesebbé váló, pedig részleteiben minden posztmodern igényt kielégítő emlék. Ha egyszer pártot alapítunk, akkor nem feledkezünk meg a történetről. Hiszen aligha lehet választás veszíteni azzal a mondással: Mind Dagobert bácsik vagyunk. És Niki és Tiki és Viki. De leginkább egy félbeszakadt nemzedék.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ceres
2014. július 18. 14:15
A nem-szdsz híveket-vagy tévedésből szdsz-re szavazókat már akkor megcsapta a magyar-(pesti) valóság, amikor 1990-ben- a "Közszolgálati TV" megszakította az Antall-kormány eskütételének közvetítését..-
KannibálTatárÚr
2014. július 18. 12:12
... "pályázunk az Emberi Erőforrások Minisztériumához negyvenegy millió forintra" ... ??? Antallnak még nagyobb pofon lett volna mint nekünk a halála, ha megéri az 1994-es választások eredményét.
Agnieszka
2014. július 18. 11:43
Isten nyugosztalja Antallt, de talán mégis jobb lett volna, mikor megtudta, h. a földi út hamarosan végetér, lemondani egy nagyon kritikus helyzetben lévő ország vezetéséről. Kárpótlás, privatizációk, a jobb és baloldali hiéna-kórus adósságkönnyítést kérést elítélő versenyt vonítása, párhuzamosan a taxis blokáddal és "tégy a gyűlölet ellen" vonattal, amelyen olyan is bírt díszhelyen ülni aki a magyarok képébe tudta vágni, h. mi jobban gyűlölünk titeket, mint ti minket, ez az, ami először eszembe jut. A folytatás ehhez a kezdethez méltó lett. Nem volt szerencsénk a bizonyára egyénileg becsületes, művelt és jót akaró, már nagyon beteg Antallal.
Apáczai
2014. július 18. 11:24
A 20. század legcinikusabb beszólása, ami egy egész nemzetet alázott földig: "Tetszettek volna forradalmat csinálni!"
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!