Jár-e szobor Tisza Istvánnak?

2014. június 09. 12:26

Tisza István ellenezte a háborút. A magyar hadsereget és haditengerészetet túl gyengének ítélte, már jó ideje nem kaptak elég pénzt az erősödésre.

2014. június 09. 12:26
Sárközi Mátyás
Válasz.hu

Tisza István ellenezte a háborút. A magyar hadsereget és haditengerészetet túl gyengének ítélte, már jó ideje nem kaptak elég pénzt az erősödésre. Féltette Erdélyt a románoktól és attól, hogy Szerbiát a szintén terjeszkedésben gondolkodó Oroszország azonnal meg fogja segíteni. Így is lett. (A cár állítólag arról álmodozott a háborús csatanyerések láttán, hogy Csehországot majd orosz hercegséggé teszi.) Tisza Bécsbe sietett Leopold von Berchtold gróf közös külügyminiszterhez, de nem tudta lebeszélni arról, hogy július 23-án ultimátumot küldjön Szerbiának, megindítva a tragédiát. »Ne feledjük, Tisza István igen hiú ember volt. Azért tisztelte Vilmos császárt, mert az egyszer nagy államférfinak nevezte őt. Tehát a miniszterelnök meghajolt a hadakozásra kész németek kívánságai előtt« – mondta Bryan Cartledge. (Megjegyzendő, hogy előző nap egyórás történészvitát közvetített az angol tévé az első világháborúról, és – mint Davies professzor felfigyelt rá – az Osztrák–Magyar Monarchia neve ebben egyszer sem hangzott el.)

Tiszát a vereség után, az őszirózsás forradalom idején forrófejű katonák megölték, mert őt okolták a háborúért, amelyet annyira ellenzett. Az államférfinak Debrecenben már van szobra, Orbán Viktor avatta fel, mondván: »Tisza István a sorsnak kiszemeltje volt, de nem kegyeltje.«

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
morfondír
2014. június 09. 22:18
Jár.
kgyula
2014. június 09. 21:34
"Tisza István ellenezte a háborút." Ez roppant megható... De le is mondhatott volna, hogy nem tudta megakadályozni.
kurbitalis
2014. június 09. 18:38
" forrófejű katonák megölték, mert őt okolták a háborúért, amelyet annyira ellenzett. " Nagy tévedés. Ez nem ilyen egyszerű! Ne mentsük fel az orgyilkosokat. Nem azért ölték meg! Ezek vöröskatonák voltak, köztük köztörvényes bűnözők is!
tevevanegypupu
2014. június 09. 18:18
Károlyi Mihály megbízásából gyilkolták meg.Akinek hosszú évekig (amúgy nagyon jó) szobra álldogált teljesen jogtalanul, a szocialista erkölcs nevében Budapesten. Végre Tiszának lesz, és hogy az mszp ezt ellenzi, csak bizonyíték a szobor létjogosultságára. Tisza megkapja a tiszteletet amit megérdemel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!