Folytatják...

2014. június 24. 11:40

Ezt az ígéretüket pedig be is tartják. Sajnos...

2014. június 24. 11:40
Nagy-Huszein Tibor
Galamus

A Fidesz rendületlenül harsogja, hogy le fogja törni az oligarchák uralmát, a nagyüzemek helyét pedig egyre inkább a családi gazdaságok veszik át. Úgy tűnik azonban, ezt a törekvésüket erősen differenciáltan kívánják érvényesíteni, a saját oligarcháik pozícióit ugyanis éppen hogy erősítik. A Nyerges Zsolt és Simicska Lajos nevével fémjelzett társaság például immár 50 ezer hektárnyi állami földet használ, és az ő bérleti szerződésük mindenki másétól eltérően 50 évre szól. Gyors léptekkel igyekszik felzárkózni hozzájuk Mészáros Lőrinc, Felcsút polgármestere, Európa leggazdagabb víz- és gázszerelője is. Ám ez a politika tőlük eltekintve is hazug. A földeket művelő szövetkezetek, illetve a jogutód gazdasági társaságok ugyanis felelősséget éreztek a falvaik népének megélhetéséért, ahogy tehát csökkent a növénytermesztés munkaerőigénye, úgy teremtettek állattenyésztést, ipart, kereskedelmet, szolgáltatást. A családi gazdaság azonban csak a család tagjaiért érez felelősséget. Ha a falu határában fekvő földeket néhány tucat család kezére adják, akkor ezek a családok talán megélnek a földből, de mi lesz a többiekkel?

Sokan gondolják úgy, hogy ezt az agrárpolitikát a Fidesz a nagyüzemek tulajdonosainak rovására valósítja meg. Ez azonban nem igaz. A tulajdonosok ugyanis, ha megfosztják őket a gazdálkodás lehetőségétől, máshová fektetik be a tőkéjüket – nem véletlen, hogy amióta a Fidesz ezt hirdeti, a mezőgazdasági vállalkozások vagyonának egyre nagyobb hányada fekszik készpénzben, bankbetétben. Ennek a politikának a mezőgazdaságban dolgozók viszont már ma is a kárát látják, mert ők a munkahelyüket, a megélhetésüket veszítik el, és nem kapnak helyette semmit.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!