Újrarendeződés

2014. június 08. 09:09

Szegény embert még az ág is húzza! – tartja a közmondás, és ha a szocialista párt jelen állapotára nézünk, sokszorosan is igazolva láthatjuk ezt az igazságot.

2014. június 08. 09:09
Kiszelly Zoltán
Kiszelly Zoltán
Magyar Hírlap

„Szegény embert még az ág is húzza! – tartja a közmondás, és ha a szocialista párt jelen állapotára nézünk, sokszorosan is igazolva láthatjuk ezt az igazságot. Az MSZP mélyrepülése persze nem ma kezdődött, és legalább három tényezővel lehet megmagyarázni. Az MSZP folyamatosan elveszítette néppárti jellegét. Már rögtön az 1990-es választás után kivált a Németh Miklós nevével fémjelzett technokrata vonal. Nem sokkal ezután Pozsgay Imre és Szűrös Mátyás távozásával a markáns népi és nemzeti vonulat hagyta ott a baloldalt. A Bokros-csomag ellen az akkor még harcos szakszervezeti vezetők tiltakoztak leghangosabban a kormánypárti padsorokból. Azóta a szakszervezeteknek nem csupán a tagsága csökkent nagyot, hanem az érdekérvényesítő képességük is, így a »bérből és fizetésből élők« felé is egyre tompább idegekkel kapcsolódik a baloldal. A 2006-os önkormányzati választástól kezdve a szocialisták számos vidéki helyhatóságban veszítették el vezető szerepüket, és a kieső képviselők és polgármesterek által hagyott űrt nem tudták olyan vitális helyi baloldali közéleti tevékenységgel kipótolni, mint amit a polgári körök mozgalom példáján a Fidesznél láthatunk. 

Az utolsó, és eddig talán legnagyobb szakadást Gyurcsány Ferenc DK-ja hozta az MSZP életébe. Három éve még úgy tűnt, hogy a Demokratikus Koalíciót is utoléri a nagy pártból kiszakadt törpepártok sorsa. Akkor kevesen hittük, hogy a végén a szakadárok integrálják majd volt anyapártjukat. A baloldal vesszőfutását vizsgálva további fő okként felhozhatjuk azt a leplezetlen hatalmi machinációt és gondolkodásmódot, ami a funkcionáriusi réteget fenntartó pártközpontot a kezdetektől meghatározta. Már az MSZP megalakulása is egy nagy machináció volt: ami jó volt számukra az MSZMP-ből (a média, a vagyon és a párttagok névsora), azt elvitték, ami rossz volt (»a múlt dohos szaga«), azt otthagyták a másik – valójában kisebb – utódpártnak. Ez a fajta gondolkodás jellemezte a rendszerváltoztatást is, amikor a hatalomból távozó állampárt szinte minden törvényt kétharmados törvénnyé alakított, azt remélve, hogy az első szabad választás után legalább a voksok egyharmadát megkapják, és nélkülük nem lehet majd ezeket a kétharmados törvényeket módosítani.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Peter8811
2014. június 09. 04:19
Ezt a közmondást, hogy szegény embert még az Ágh is húzza el kell felejteni a modernebb közmondást kell alkalmazni: Szegény nyugdíjast még Bokros is lehúzta.
kurbitalis
2014. június 08. 15:00
Gyurcsányi három napon keresztül csak bérmálkozik.:D
kuwiq
2014. június 08. 10:07
Egyébként meg mi ez a marhaság, hogy mszp meg szegény???? Lehet , hogy a párt az, de tessék már megnézni a tagokat!!!!!
states
2014. június 08. 09:53
Az egy jó kérdés még, hogy hova lett az átmentett pártvagyon, és a három ciklusuk alatt hozzálopott többi, hogy most 2 milliárd adósságuk van. Ezek még saját magukat is szétlopták minden jel szerint, hazahordták a pártot is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!