Népszerűvé kívánjuk tenni a tanárszakokat

2014. június 19. 14:56

A munkaerő minősége nemcsak a szaktudást jelenti, hanem általános intelligenciát, kommunikációs képességet, problémafelismerő és -megoldó képességet is. Interjú.

2014. június 19. 14:56
Balog Zoltán
Balog Zoltán
MNO

– Ha jól tudom, a felsőoktatás átalakításában egyik fontos pont a duális rendszer elterjesztése, ennek állhat az élére az új államtitkár?

– Magának a duális képzésnek sokkal tágabb és mélyebb értelmezéséről van szó, mint amit szoktak használni. Nem csupán abból a helyzetből kell kiindulni, hogy valaki egy műhelyben inaskodik, és szedi fel magára a mesterséget, hanem a gyakorlati tudásról, a vállalatok felsőoktatással való összekapcsolásáról. Ebben Palkovics úr úttörő munkát végzett: Kecskeméten például ő építette fel ezt a rendszert, s a nevéhez kötődik a magyarországi járműipari egyetemek együttműködésének elindítása is.

– Érkeztek olyan kritikák, hogy mint műszaki ember, inkább ezt a szegmenst fogja erősíteni, viszont felmerül a kérdés, hogy milyen hatással lesz ez a rendszer a bölcsészet- vagy társadalomtudományokra.

– Minden gazdaságpolitikával és versenyképességgel foglalkozó ember tudja azt, hogy a munkaerő minősége nemcsak a szaktudást jelenti, hanem általános intelligenciát, kommunikációs képességet, problémafelismerő és -megoldó képességet is. A komoly humán képzettségű emberekre legalább olyan nagy szüksége van az országnak, mint jó mérnökökre. Sőt, egy jó mérnök is akkor jó szakember, ha rendelkezik humánummal, általános műveltséggel és intelligenciával. A mai napig léteznek olyan szakok és képzési formák az egyetemeinken, amelyek sem az ott tanulóknak, sem pedig az egyetemek hírének nem tesznek jót, hiszen nem lesz piacuk ezeknek a diplomáknak. Az adófizetőkről már nem is beszélve, akik az egészet kifizetik. Az előző években sikeresen elindultunk mind a hallgatói önkormányzatokkal, mind a rektori konferenciával együttműködve az ilyenfajta profiltisztítás irányába, amely kapcsán a humán területeken azért van még komoly tennivaló. De ha már a humán területeknél tartunk, itt is folyik egyfajta kreatív duális képzés, és egyéb eszközökkel is segítjük a minőségi felsőoktatás megerősítését, például a tanári szakokon a Klebelsberg-ösztöndíjprogrammal 25 és 75 ezer forintos havi ösztöndíjhoz juthatnak a hallgatók. Ezáltal is népszerűvé kívánjuk tenni a tanárszakokat, és elérni azt, hogy a legjobbak tanítsák majd a következő nemzedékeket.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
magnamater
2014. június 20. 11:30
Gyerekkoromban a tanítók még vertek, mára fordult helyzet, a gyerekek ütlegelnek, szülők is besegítenek-a kisebbséget kéne exportálni tevéled.
Wazze
2014. június 19. 23:33
Integrált iskolákkal?! Práter! Neked a maradék eszed is elment!!!
Apáczai
2014. június 19. 19:50
Azért a minősítési rendszer felhígítását nem kellene megengedni. A tanárok tekintélyét a silány munka, a rendszeres felkészületlenség, az ellenőrzés teljes hiánya zülleszti le. A napi felkészülés teljes hiánya általánossá vált már vagy 10-15 éve, amióta a liberálisok elkezdték a közoktatás szétverését,m és alkalmatlanokkal duzzasztották fel a felsőoktatásban a tanárképzést.
Jancsipapa
2014. június 19. 17:04
Népszerűvé ? Ott vannak a kedvenceitek (fiúk-egy tini lány ) ők meg elrettentik ,megundorítják még a leg-elhivatottabbakat is.Rend kéne,meg emberhez,tanárhoz méltó jövedelem . És népszerűbb lehetne .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!