Szép remények

2014. június 25. 20:34

Szép dolog a keleti szél, de a fizetőképes vevők nyugaton vannak. És az ő helyzetük is nehéz, nekik is mindent meg kell tenni, hogy ne szoruljanak ki tovább a világkereskedelemből.

2014. június 25. 20:34
Ansinn
Kapitalizmus

Mind az Európai Unió, mind a legfontosabb exportpiacunk, Németország részesedése csökken a világ exportjában. Ez akár önmagában is okozhatná  a magyar exportrészesedés zsugorodását, csakhogy térségünk más országait nem vetette vissza. A cseheket és a magyarokat igen, a lengyeleket, románokat, szlovákokat nem. Pedig ők is azokra a piacokra szállítanak főként, mint mi. Ez bizony a versenyben való lemaradás képe. Ahogy az IMF országjelentése figyelmeztet: kiszorulunk a német termelőkhöz kapcsolódó beszállítói láncból. Szép dolog a keleti szél, de a fizetőképes vevők nyugaton vannak. És az ő helyzetük is nehéz, nekik is mindent meg kell tenni, hogy ne szoruljanak ki tovább a világkereskedelemből, sőt visszaszerezzék, esetleg bővítsék piaci részesedésüket. Ehhez partnerekre van szükségük, nem szabadságharcosokra. Olyan partnerekre, akik értik a kooperáció, sőt a koopetíció (versengő együttműködés) szavak jelentését, ahol az innováció nem kutatás-fejlesztési támogatást, hanem jobb, hatékonyabb problémamegoldást jelent.

Sajnos, ezek nem mi vagyunk. Mi Türkmenisztánból akarunk gázt venni. Vízért. Hát, ez is egy jövőkép, kérdés: kinek kell.

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2014. június 26. 06:15
Azért az elméletét a keleti fizetésképtelenségről csiszolgassa még a szerző...
KannibálTatárÚr
2014. június 25. 21:20
Ez a fizetőképes kereslet tette tönkre a kelet-európai országokat. A szoci alatt kvótákat állapítottak meg, hogy mennyit lehet hozzájuk vinni, nehogy konkurensei legyünk a vállalataiknak. Ma nincs kivinni való termékünk. Még a mezzőgazdasági termesztést is tönkretették. Persze Kelettel is csak akkor lehet kereskedni, ha van mivel. Ezt Kína már négy éve megmondta. Van azóta javulás? A Nyugat nem engedi meg az állami segítséget, magánerőből pedig - ezt nagyon jól tudják - sosem lesz mivel.
Box Hill
2014. június 25. 20:57
A helyzet az, hogy Keleten is van fizetőképes kereslet, csak az nem párosul nyugati minőségi követelményekkel (még egy darabig).
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!