Álomszerű hír érkezett a magyar gazdaságról: a változás az asztalunkon is megjelenhet
Nem állnak meg a határon a hazai termékek.
Az új törvény értelmében nem fogadhatna tanulót egyik magyar Michelin-csillagos étterem sem, hiszen egyikben sem dolgozik „mesterszakács”.
„Az éttermeseket (és mondhatjuk: a legjobb magyar éttermek dolgozóit, például az aláírók között van mindhárom Michelin-csillagos hely stábja) kiborító, nemrég hatályba lépett jogszabály szövegéből: »A 2011/187 számú szakképzési törvény értelmében 2015 szeptemberétől csak olyan étterem köthet tanulószerződést, amely mesterlevéllel rendelkező szakácsot, cukrászt, pincért alkalmaz.«
Mesterlevéllel komoly helyen már régen nem találni szakácsot, mivel a mesterképzés egy vicc. Zöldségek faragásával vagy kétes minőségű húsok ízléses aszpikolásával is meg lehet szerezni a mesterszakács minősítést, a követelményrendszer nem hogy elavult, de sosem volt igazából alkalmas semmire, azon a szakképzési rendszeren alapszik, amelyről a szakma legjobbjai egyöntetűen állítják, hogy a világ legrosszabbja. (Ebben a mesterképzésben egyébként ugyanolyan szakmai múltnak számít, ha valaki Heston Blumenthal háromcsillagos éttermében húzott le három évet vagy a sopronkőhidai büntetésvégrehajtásnál főzött a rabokra.)
Tehát az új törvény értelmében nem fogadhatna tanulót egyik magyar Michelin-csillagos étterem sem, hiszen egyikben sem dolgozik »mesterszakács«.”