Kordon blőd

2014. május 11. 09:29

A Fidesz világában az MSZP a Jobbik baloldali megfelelőjévé; a szocialisták által képviselt piacbarát szociáldemokrácia pedig a jobbikos nemzeti radikalizmus ellentétpárjává vált.

2014. május 11. 09:29
Ravasz Ábel
Új Szó

„Potápi Árpád, a parlament Nemzeti Összetartozás Bizottságának elnöke azt írta az esetről, hogy »Magyarország egyik szélsőségből sem kér, sem a baloldali, sem a jobboldali szélsőségből, amelyeket elvakít a gyűlölet és az indulat, és magyart magyar ellen fordít«. Potápi mondata tökéletesen foglalja össze azt a fideszes doktrínát, melynek segítségével a régi-új magyar kormány értelmezni és formálni próbálja a politikai teret maga körül.

A fideszes narratíva szerint ők maguk jelentik a mérsékelt politikai középpontot, vagy ha úgy tetszik, a »központi erőteret«, a többi politikai erő pedig a szélsőségesek kategóriájába esik. Így válik az általuk megalkotott világban az MSZP (vagy újabban a baloldali együttműködés többi ereje) a Jobbik baloldali megfelelőjévé; a szocialisták által képviselt piacbarát szociáldemokrácia pedig a jobbikos nemzeti radikalizmus ellentétpárjává. (...)

E felismerésnek komoly kihatást kellene gyakorolnia a baloldali ellenzékben most kialakuló vitára azzal kapcsolatban, hogy mostantól hogyan kellene viselkedni a Jobbikkal szemben. Egyesek (például a DK) a kordon fenntartása mellett, mások (például az Együtt–PM) annak lebontása és a szélsőjobbal való érdemi vita megkezdése mellett érvelnek. Az ATV-ben mindenesetre a választások után felbukkantak a jobbikos toppolitikusok.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2014. május 11. 15:11
"Így válik az általuk megalkotott világban az MSZP (vagy újabban a baloldali együttműködés többi ereje) a Jobbik baloldali megfelelőjévé; a szocialisták által képviselt piacbarát szociáldemokrácia pedig a jobbikos nemzeti radikalizmus ellentétpárjává. (...)" És milyen igaz a megállapítás! De továbbmegyek a DK most a vállalhatatlan és tárgyalásképtelen baloldal legszéle, az ultrák.
flaneur
2014. május 11. 13:52
"a szocialisták által képviselt piacbarát szociáldemokrácia" Jó anyag lehet. Mert a valóságban a szocialisták kormányon a kádári osztogatós-megszorítós szájbetömést nyomták, hogy a közvagyon és közbevétel utosló filléreit is szétlophassák, ellenzékben pedig a legalantasabb szociális demagógiával próbáltak érvényesülni. Az egész posztkommunista kurzus abból állt, hogy a jövedelemtermelőktől az inaktív rétegekhez átirányított több, mint 50%-os elvonással biztosították be a saját szabadrablásukat lehetővé tévő hatalmi pozíciót. Aztán Orbán eltanulta tőlük, és most jobban csinálja, mint a mesterei.
locsaba
2014. május 11. 13:03
buzeránskisköcsög
kulakman
2014. május 11. 11:35
A magát balnak hazudók szélsőségek , ezt aki nem látta az elmúlt 25 évben, az ne politizáljon!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!