Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Nyílt levél Lázár Jánosnak

2014. május 07. 21:02

Az általunk végzett munka semmibe vételének, sértőnek és lealacsonyítónak tartjuk Csepreghy Nándor szavait.

2014. május 07. 21:02
Norvég Alap
norvegcivilalap.hu

Tisztelt Államtitkár Úr!


Megdöbbenéssel olvastuk a sajtóban Csepreghy Nándor helyettes államtitkár 2014. április 30-án tett nyilatkozatát, amelyben a „pártfüggő, szélhámos gittegylet” jelzővel illette alapítványainkat, mint a Norvég Civil Támogatási Alap (NCTA) lebonyolító konzorciumát. Megengedhetetlennek tartjuk ezt a hangnemet, különösen vezető kormánytisztviselő esetében, amellyel megsértette szervezeteink jó hírnevét, amit a leghatározottabban visszautasítunk.

Szeretnénk emlékeztetni Államtitkár Urat, hogy az Ökotárs Alapítvány vezette konzorciumnak nem egyedüli tevékenysége az NCTA működtetése. Számos más programunk szolgálja közös, az Alaptörvényben is rögzített célunk elérését: a magyarországi civil szektor fejlesztését és megerősítését – és ezek révén az elmúlt években gyümölcsöző együttműködést építettünk a kormányzat szereplőivel is.

Többek között 2012 óta konzorciumunk működteti a Svájci-Magyar Együttműködési Program Civil és Ösztöndíj Alapját, amelynek Irányító és Kisprojekt Elfogadó (bíráló) Bizottságaiban részt vettek és vesznek különböző minisztériumok (EMMI, NFM, VM) képviselői is. A program ellenőrzésének és továbbfejlesztésének aktív szereplője a Miniszterelnökség háttérintézményeként működő Széchenyi Programiroda is, melynek képviselői ez idáig jóváhagyólag egyetértettek a konzorcium előkészítő és lebonyolító munkájával. (Egyébként a NCTA bíráló bizottságaiba megfigyelőként delegált hazai minisztériumi résztvevők mind a döntések pártatlanságát, mind pedig magas szakmai színvonalát elismerték.)

2010 óta az Ökotárs Alapítvány aktívan és konstruktívan részt vett az új civil törvény előkészítésében és megismertetésében: az általunk 2010 végén, a Képviselői Irodaházba szervezett nemzetközi konferencián előadást tartott dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár, akinek meghívására az Ökotárs igazgatója később részt vett a törvény előkészítésére összehívott munkacsoportokban is. A tervezethez készített háttéranyagainkra és javaslatainkra a későbbiekben is számos pozitív visszajelzést kaptunk a minisztérium részéről.

Az Ökotárs Alapítvány első igazgatója és kuratóriumának tagja, Foltányi Zsuzsa 2012-ben állami elismerésben is részesült: a környezetvédő civil szervezetek érdekében végzett munkájáért Környezetünkért Díjat vehetett át dr. Illés Zoltán államtitkártól.
Az Autonómia Alapítvány roma integrációs terepmunkájának tapasztalataira támaszkodott már eddig is számos állami intézmény, mint például az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány, a Szociálpolitikai és Munkaügyi Intézet, valamint az EUs források tervezésért felelős minisztériumok, például 2010 és 2014 között futó, Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért program szakmai tanácsadójaként.

A Kárpátok Alapítvány igazgatója jelenleg is (térítésmentesen) szakértőként vesz részt a Nemzetgazdasági Minisztérium felkérésére az EGT és Norvég Alapok Kulturális és művészeti sokszínűség előmozdítása az európai kulturális örökségen belül programterületek több pályázati felhívásának és kapcsolódó dokumentumainak kidolgozásában, előkészítésében.

A Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítvány folyamatosan részt vesz a magyar nemzetközi fejlesztési szakpolitika és stratégia kialakításában, szakmai együttműködésben a Külügyminisztériummal, az Országgyűlés Külügyi Bizottságával és annak kormánypárti tagjaival. A kormányzati célokkal összhangban a DemNet különösen fontosnak tartja, hogy a globális felelősségvállalás ügyét a szélesebb magyar társadalommal is megismertesse, elfogadtassa és a magyarországi átmeneti tapasztalatokat külföldön bemutassa.

Mindezen okok miatt is az általunk végzett munka semmibe vételének, sértőnek és lealacsonyítónak tartjuk Csepreghy Nándor szavait – nemcsak ránk, hanem a köz érdekében áldozatos munkát végző magyarországi civil szervezetek széles körére nézve is. Ezért határozottan arra kérjük Államtitkár Urat, hogy szólítsa fel helyettesét kijelentése visszavonására!

Ugyanakkor azonban a konstruktív és kölcsönös partnerség szellemében személyes találkozó keretében is örömmel bemutatjuk Államtitkár Úrnak a Norvég Civil Támogatási Alap működésének részleteit, tapasztalatait és eddigi eredményeit, amelyek akár más támogatáskezelő rendszerek és intézmények számára is jól hasznosíthatóak lennének.

Üdvözlettel:

Móra Veronika
igazgató, Ökotárs Alapítvány  

Nun András
igazgató, Autonómia Alapítvány                                                                                                                        
Erős Barbara 
stratégiai igazgató, Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítvány 

Bata Boglárka
igazgató, Kárpátok Alapítvány-Magyarország
 
Töltődjön fel a Mandinerrel!
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Selamat
2014. május 08. 11:10
Próbáltam megtalálni, hogy valójában milyen kapcsolatuk van a norvégokkal, de vagy rosszul kerestem, vagy? Ki tudja, hogy a norvégok részéről ki és miért is van ebben a nem is tudom minek nevezzem akármiben? S ha a norvégok pengetik a számtalan igazgatók fizetését, akkor miből is? Tud erről a norvég állam?
trespass
2014. május 08. 09:04
Minek ennyit levelezni, védekezni ilyen ostoba, bunkó támadással szemben? Üzenték volna meg a tahó Csepreghynek (:D, nem vitéz ez?), hogy foglalkozzon a cöfjükkel meg szopjon lovat és kész.
tevevanegypupu
2014. május 08. 07:21
Győrben is van emlékhely, igaz sokáig nem lehetett nagyon látogatni, a megyei pártbizottság, megyei tanács spiclik tucatjait küldte oda állandóan ellenőrizni - évtizedeken keresztül - ki mer mégis odamenni..Apor Vilmos, Tihanyi Árpád, Földes Gábor, Szigethy Attila..a szabadság teljesebb szovjetek által ellenőrzött fénykorában hány embert végeztek ki, kellett elmenekülniük..a megyei bíróság hány embert ítélt el ártatlanul,köztük papokat.. hány család ment tönkre..és mindez évtizedekig tartott.Év-ti-ze-de-kig. Hány zsidó honfitársunk volt aki szót emelt volna értük..és hányan dolgoztak az avh-n akik megmenthették volna őket??Év-ti-ze-de-kig..
Peter8811
2014. május 08. 05:49
Ezúttal jelentem be, hogy megalakult a Sorvég alapítvány! 60.000 igazgatóval.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!