Nem is akarunk középosztály lenni? – Kivonuló középosztály XXV.

2014. május 28. 15:15

A legnagyobb baj az, hogy az emberek – na jó, csak a jelentős többség – nem akarnak polgárok lenni ebben a faluban – ebben az országban. Szeretnének, mert látják a tévében, az interneten, hogy az szép és jó. SZERETNÉNEK, de nem AKARNAK.

2014. május 28. 15:15
Matejcsok Zsolt
Mandiner

PLT cikkére reflektáló, Mi lesz veled, fiatal középosztály? című cikkünk sok visszajelzést, nagy visszhangot kapott. Úgy döntöttünk: vitát, párbeszédet, beszélgetést indítunk a témáról egy cikksorozat formájában, amire elsősorban magukat megszólítottnak érző olvasóink írásait vártuk. Az eddig megjelent írásokat itt olvashatják.

Matejcsok Zsolt, Galgagyörk polgármesterének írása.

Fotó: Panoramio.

*

Nem is akarunk középosztály lenni?

Galgagyörk falu – mintegy ezer fő – polgármestere vagyok 2010 óta, hobbiból. Informatikában dolgozó vezető voltam és vagyok jelenleg is. Család, gyerekek, Budapesttől nem messze egy kis faluban − mondhatnánk, középosztálybeliként. Valamikor tanítottam egy középiskolában, innen némi tanítói attitűd. Mozgolódtam civil szervezetekben, kicsit a helyi politikában 2006-tól; majd látva azt, mennyire megélhetési politikus az akkori vezető, néhány hasonló indíttatású értelmiségivel összefogva fölényesen választást nyertünk és nyakunkba vettük a gondot.

Negyvenöt évesen már nem vagyok fiatal középosztálybeli, de talán lehet véleményem a cikkekben felvetett témákról, leginkább azért, mert jelenleg is igyekszem foggal-körömmel a középosztályt építeni, erősíteni a kis faluban, amely a „hobbim” kísérleti terepe 2010 óta. Hobbiból csinálom, csináljuk, mert főállás mellett, a családtól lopott időben próbálok, próbálunk néhányan egy átlátható méretű közösségben valamiféle olyan működő társadalmi szerkezetet létrehozni, melyben a tagokra jellemzőek azok a pozitív gondolkodási formák, amikről már sokat olvashattunk az előző cikkekben.

Azt gondoltuk, az ezer főből felépített hálózat, amit nevezzünk falunak, jól kezelhető méretű terepe lesz a kísérletnek: mindenki ismer mindenkit, erősen összefont a háló, könnyen elérhető és megmozdítható annak bármelyik pontja. Az lett, jó kísérleti terep.

Az itteni tapasztalataim talán választ adhatnak néhány eddig felmerült kérdésre a középosztály kapcsán. Hiszen itt az van kicsiben, ami az országban nagyban. Vannak mélyszegénységben vagy annak közelében élők, volt „téeszelnökök” elég nagy vagyonnal, köztük egy réteg, amely igyekszik a fejét víz felett tartva megélni. Van értelmiség jól képzett, nyelveket beszélő fiatalokkal; vannak kisebbségek, akik nem akarnak, nem tudnak dolgozni; vannak nyugdíjasok nagy számban; de a még egészséges korfa miatt vannak gyerekek és fiatalok is elegendő sokan. Tökéletes kísérleti terep ahhoz: mutassuk meg, igenis lehet „középosztályos”, polgári gondolkodásra nevelni embereket. Rávenni őket az öngondoskodásra, a közösségért való munkálkodásra. Elültetni azt a gondolkodást, hogy nem kell mindig a „felsőbbség intézkedését” várni, mert a problémáink nagy része megoldható, ha mi is tevékenyen beszállunk a megoldásba − tegyünk először csak öt percet havonta, majd talán később naponta ezekért a célokért.

Így visszatekintve az elmúlt négy évre, azt látom, rettenetes mennyiségű energiát befektetve nagyon csekély eredményt sikerült elérnem, elérnünk ebben a kísérletben. Ha üzleti szemmel gondolkodnék a projektről, mondhatnám, most kell megállni, mielőtt a veszteség még nagyobb lesz.

Azt látom, a legnagyobb baj az, hogy az emberek – na jó, csak a jelentős többség – nem akarnak polgárok lenni ebben a faluban – ebben az országban. Szeretnének, mert látják a tévében, az interneten, hogy az szép és jó. SZERETNÉNEK, de nem AKARNAK. Sajnos ez igaz a magasan iskolázott, nyelveket beszélő, nemzetközi világot látott fiatalokra is. A lehetséges fiatal középosztály többsége még mindig szívesebben „bámulja a köldökét”, hangoztatva, hogy milyen rossz ez a világ. Szerintük itt, ebben a faluban és országban nem történik semmi olyan, ami miatt érdemes lenne itt maradni. Azt mondják: menjünk máshová, mert látjátok, ott mennyivel jobb. Nem hiszik el, hogy csak tenni kell és jobb lesz itt is.

A „kísérletben” meg akartuk mozgatni őket, a hangadóikat elérve, mert a hálózat itt gyorsan működik. Igyekeztünk célokat eléjük tárni, ötleteket felvetni, ami miatt talán megmozdulnak. Nem mozdultak. Gondoltam, a mi céljaink talán nem megfelelőek, hiszen ők másképp gondolkodnak dolgokról. Változtattunk, pályázatokat írtunk ki − alkalmazkodva a mai világhoz, anyagi nyereményekért. Interneten keresztül, „fészbúkon”, hogy még papírra se kelljen írni. Mondtuk: „gyertek és mutassátok meg, hogy lehet jobb, adunk pénzt-paripát-fegyvert, mert ilyen célokra van a közösben”.

Szerintetek jelentkezett valaki? Jött valaki, hogy itt van egy ötlet, ha támogatjátok ti, önkormányzók, akkor ettől jobb lesz a falu, jobb lesz itt élni?

Nem jött senki a most durcáskodó fiatalok közül, akiknek ez a világ nem jó, mert máshol mennyivel jobb. Nem AKART senki változtatni, semmin. Mindegyiküknek jó minden úgy, ahogy van. Ez a szomorú talán az egész országra nézvést is: a mi fiataljaink az ezer főhöz képest arányaiban ugyanannyian vannak, mint a fiatal középosztály lenne az országban.

Sajnos hiába a személyes példamutatás, a sok elpazarolt energia: a fiatalok, az idősebbek nem hiszik el, hogy máshol is csak azért jobb, mert az ott élők tették jobbá maguktól, maguknak. Nálunk csak a „szeretném” van és nem az „AKAROM”.

Közelednek az önkormányzati választások, gondolkodom: feladjam, vagy még egyszer próbáljuk megmozgatni a „fiatal középosztályt”? Bevallom, én utálok veszíteni. 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pretorianus
2014. május 29. 11:59
Polgárrá válni feladat és főként neveltetés kérdése. Ahogy a prolit sem anyagi helyzete miatt nevezem annak, hanem életvitele és felfogása alapján. Így polgárrá válni egyet jelent azzal, hogy érték harmóniában élsz önmagaddal a közösségeddel. Jó esetben teszel is érte. Gondolom én...
hisztis
2014. május 29. 11:20
Polgári jelzővel együtt járó fogalmak: bizalom, értékek melletti bátor kiállás, emberi kultúra fejlesztése, önálló gondolkozás, felelősségérzet, hogy a legfontosabbakat írjam. Van ezek között, ami tanulható viszonylag rövid idő alatt, de van, ami hosszabb idő alatt, generációkon át jön létre. De egyik sem a pénzről szól. Ezek kialakulásában van a pénznek szerepe. Azoknak az európai országoknak kisközségeiben járva, ahol nem volt szocializmus, tapasztaltam, mennyire jól működnek a polgári közösségek. Pl. létezik egy ún. Bécs – Prága Zöldút, ezen az útvonalon látogattunk olyan kis településeket, amilyenről a polgármester úr is ír. Ott nem kérdés, hogy hogyan jön létre, létrejön-e a középosztály (korban, gazdasági helyzetben), mert egyszerűen átveszik a stafétát. Nem foglalkoznak pályázati pénzekkel, nem várnak külső segítséget, teszik a dolgukat, élik a közösségi, polgári életüket. Mindenki részt vesz a közösség életében, saját igényeinek megfelelően, illetve elvárják, hogy a mindenkit érintő döntésekben vegyen részt mindenki. Pl. ha fel kell újítani az iskolát, akkor „tesztelik” a szülőket, szerintük milyen legyen, és mit tudnak ők ebben segíteni. Játszóteret építenek, a pedagógusok igényei szerint. Szóval nem az önkormányzati testület mondja meg mit és hogyan, hanem az érintettek. Vannak rövid és hosszútávú tervek és ezekben is a közösségek döntenek. Jártam olyan községben (a „mákfalu”), ahol még a községben megtermeltekről is közösen döntenek, így tudnak a turizmusban attrakciót is nyújtani. Tehát csak azt tudnám mondani Matejcsok Zsoltnak, hogy „gyertek, közösen …” legyen a hívó szó és ne hobbiból kísérlet legyen, hanem szolgáló, tervszerű közösségépítés. Mert a mi történelmünkkel a kis településeken az önkormányzatoknak ez a szerepe. És létrejön a helyi polgári középoszály (nem holnap, de nem túl soká).
citizen queen
2014. május 29. 10:13
Egyébként én a magam részéről sok sikert kívánok a galgagyörki polgármesternek, és arra biztatnám, hogy a kezdeti negatív tapasztalatok miatt ne adja fel az elképzelését, terveit.
citizen queen
2014. május 29. 10:09
Nagyon jókat írtak a kommentelők, leginkább azokkal értek egyet, akik azt írták, hogy a polgári mentalitás az egyfajta életmód, életszemlélet, amit hiába van valakinek sok pénze, attól még nem fog tudni megszerezni automatikusan, példa rá a módszerváltás utáni újgazdagok, felkapaszkodottak csoportja. Amelyik proli módon üvegből vedeli a drága bort az Operabálon. Ha valaki nem ezt hozta a családjából, akkor még szert tehet rá, olvasással - ha megnézünk egy mai ingatlanhirdetést, alig látunk már a szobákban teli könyvespolcokat -, művelődéssel, máshogy nem megy. A nagy házat, nagy autót meg lehet venni, ha eleget muytiztál a módszerváltást követő zavarosban, de a műveltséget, jó ízlést, polgári értékrendet nem. Ha valaki fordít rá időt, és energiát, akkor szert tehet rá. És talán itt van a probléma, amiről a szerző írt, a mai emberek nem szeretnek időt és energiát áldozni (szerte a világon, nemcsak itthon), azonnal meg akarnak szerezni mindent, ezt sugallják a reklámok, az egész felgyorsult, globalizált tempó, ami körbevesz minket. A másik nagy baj, hogy nálunk mind a 45 év kommunizmus, mind a módszerváltást követő zavaros évtizedek sajnos a polgárosodás, a polgári életmód, mentalitás ellen hatottak, és ezek az évtizedek nem múlnak el nyom nélkül, azonnal, egy csapásra, több évtizednyi munka kell, hogy helyrehozza, semmissé tegye azokat a mentalitásbéli folyamatokat, amiket például a Kádár-rendszer plántált az emberekbe, a társadalomba.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!