Öten vitáztak Európáról

2014. május 19. 07:16

Az ötös vita létrejötte azt bizonyította, hogy a kommunisták belül vannak a demokratikus konszenzuson, a fasiszták viszont nem. Én ezt gondolom szabad Európának.

2014. május 19. 07:16
Hegyi Gyula
Hegyi Gyula
Népszava

A vita visszaadhatta azt a hitünket, hogy nem mi vagyunk hülyék, ha nem értjük a magyar belpolitika szereposztását. Ebben a vitában mindenki azt képviselte, amire pártja, politikai irányzata szerveződött. A jobbközép Juncker védte a kapitalista rend alapjait, a liberál-konzervatív gazdaságpolitikát, a bankokat és az Egyesült Államokkal való szabadkereskedelmi egyezményt. A liberális Verhofstadt a szabadságjogokra, a digitális forradalomra koncentrált, az oldott és laza polgárt testesítette meg. A szocialista Schulz szidta a bankokat, a nagytőkével szemben a dolgozó emberek, a kis- és középvállalkozók érdekeit képviselte, és mindennél fontosabbnak tartotta a munkahelyteremtést. A szocialista-kommunista szövetséget vezető Ciprasz még jobban szidta a bankokat, Schulznál is radikálisabb reformokat követelt, fasisztának nevezte az ukrán kormányt és óvatos gesztust tett az oroszoknak. Keller világossá tette, hogy szociális kérdésekben a zöldek ugyanolyan baloldaliak, mint a szocialisták, de szerintük a zöld fordulat vezethet el egy igazságosabb társadalomhoz.

A jobboldal nem szélhámoskodott szélsőbaloldali szlogenekkel, a baloldal nem fordult át liberálisba, a liberálisok pedig nem életidegen doktrínákat ismételgettek. S az ötös vita létrejötte azt bizonyította, hogy a kommunisták belül vannak a demokratikus konszenzuson, a fasiszták viszont nem.

Én ezt gondolom szabad Európának.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mich
2014. május 19. 12:50
A Népszava/Hegyi szándékosan összemossa azt a vitát, amelyiket az EP-ben(!) tartottak, azzal, amit a magyar baloldal nagyobb része tervez a Jobbikkal (de persze csak a kormány elleni támadásként)... Alattomos!
balbako_
2014. május 19. 12:27
Pontosan, és amíg ez így van - hogy a komcsik bocsánatos bűnöket követtek el - addig nem is fog az EU eredményt elérni.
KannibálTatárÚr
2014. május 19. 11:41
Mondhatunk bármit a "fasiszták"-ra, kommunistákra, a legnagyobb vesszőfutást a liberálisok okzták 1990 után. Mikor a termelőeszközök lehetővé teszik a teljes népesség ellátását, ők éhinséget okoznak, megszorítanak, meglopnak. Az újszülöttek száma a volt szoci országokban a 2/3-ára csökkent. Ilyet nem sikerült elérniök sem a 17-es kommunustáknak, sem a 38-as "fasiszták"-nak. A liberálisok azért beleférnek a demokratikus toleranciába.
atila68
2014. május 19. 11:09
Gyula! Azt gondolsz amit akarsz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!