Miért vitázunk a Jobbikal?

2014. május 07. 10:59

Egy olyan felállásban, amelyben legalább 5-7 politikus vitázik egymással, lehetőség nyílik a radikális, populista, sőt rasszista üzenetek hiteltelenítésére.

2014. május 07. 10:59
Benedek Márton
hvg.hu

A fenti példák felvázolják azt a mintát, amelyben érdemes egy a szélsőjobbot is magában fogaló vitát megrendezni. A Clegg-Farage és a Le Pen-Lamassoure viták tanulsága az, hogy kifejezetten veszélyes egy szélsőjobboldali politikust egy demokratikus elveket valló politikussal egyedül szembeállítani, ugyanis ez a helyzet az előbbi nézeteit legitimálja, egyenlőségjelet vonva a radikális és a mérsékelt elképzelések közé. A Griffin-vita és a republikánus előválasztás példái azonban azt mutatják, hogy egy olyan felállásban, amelyben legalább 5-7 politikus vitázik egymással, lehetőség nyílik a radikális, populista, sőt rasszista üzenetek hiteltelenítésére. Mivel az ilyen viták jelentős társadalmi érdeklődésre tartanak számot, a pártok lehetőséget kapnak arra, hogy programjaikat nyilvánosan ütköztessék, és egyben hiteltelenítsék szélsőjobboldali politikustársuk elképzeléseit.

Az európai parlamenti választásokon való részvétel 1979 óta csökken. Míg a 2009-es európai választáson a magyar választók 36,3 százaléka vett részt, elképzelhető, hogy az idei választáson ennél is alacsonyabb lesz a részvétel. Az Együtt-PM által kezdeményezett vita jó eséllyel növelné a részvételi arányt, amely megerősítené minden európai képviselőnk legitimását. Már csak emiatt is megérné egy ilyen vitát megszervezni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2014. május 07. 15:31
Az elhallgatast eddig is azert csinaltatok mert nem voltak a Jobbikkal szemben erveitek. Most azt hiszitek hogy vegre talaltok? Keso.
Antifasiszta_Légió
2014. május 07. 15:27
hajrá liberálisok, b@sszatok oda a nyilas populista pártnak...
Ángyán Páván
2014. május 07. 15:11
Mert a ti zabigyereketek.
patai asszony
2014. május 07. 14:08
Költözz le az Avasra, és aztán beszélj rasszizmusról. Vagy Izraehellbe... ahol rendszeresen Jobbik-szerű pártok kormányoznak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!