Ausztria
ÉLŐ
Franciaország

Mennyit ér a képviselő, ha európai?

2014. május 19. 08:35

Az elemzők úgy vélik, hogy az EU-nak kár erőlködnie azon, hogy az Európai Parlamentet „minél közelebb vigye” az európai választókhoz, az ugyanis nem fog sikerülni.

2014. május 19. 08:35
Barcs Endre
EU Mozaik

Ennek okán az elemzők úgy vélik, hogy az EU-nak kár erőlködnie azon, hogy az Európai Parlamentet »minél közelebb vigye« az európai választókhoz, az ugyanis nem fog sikerülni. A választók ugyanis még az EU legdemokratikusabban működő intézményében is az általuk mélyen megvetett brüsszeli bürokrácia hű kiszolgálóját látják. Ezért az EU jobban tenné, ha inkább a nemzeti parlamenteket ruházná fel uniós jogosítványokkal, olyannyira, hogy a tagországok képviselőinek joga legyen nemcsak véleményt mondani egy adott születendő uniós törvényről, de végső esetben szavazhasson rá, vagy meg is vétózhassa azt. Ez a megoldás az európai polgárok közvetlen közelébe vinné az uniós ügyeket, amelyek innentől kezdve jobban érdekelnék az állampolgárokat, hiszen »testközelből« tapasztalnák, hogy az adott születendő uniós törvény miként érinti őket személy szerint.

Hiábavaló minden olyan lépés, amely az Európai Parlamentet egyre több jogosítvánnyal látja el, és az uniós ügyekbe való beleszólást illetően egyre nagyobb felhatalmazással ruházza fel, a felmérések azt mutatják, ezzel egyáltalán nem nő az EP népszerűsége a választók körében. A választók ugyanis politikai hovatartozásuk szerint, a nemzeti pártok iránt érzett szimpátiájuk alapján, és belpolitikai érdekeik mentén voksolnak hazájuk EP- képviselőire, miközben az EU ügyeket döntéseik meghozatalánál teljesen figyelmen kívül hagyják.

Magyarán, az európai választópolgárok nem értik, és így nem is tudnak mit kezdeni a nemzetek feletti, »szupranacionalista« demokráciával. Ezért van eleve kudarcra ítélve az ötlet, hogy a nagy európai pártcsaládok által kijelölt személyekből kerüljön ki az Európai Bizottság elnöke. A választók nem tudnak mit kezdeni az európai pártcsaládokkal, mint ahogy politikai téren semmivel, ami túlnyúlik a nemzeti határokon. Egy elkötelezett szocialista szavazó az európai választáson az MSZP-re adja le voksát, és fogalma sincs arról, hogyan működik, mit csinál az Európai Szocialista Párt, mint ahogy a Fidesz szavazót sem érdekli az EPP.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Box Hill
2014. május 19. 19:00
Az európai képviselőket úgy lehet közelebb vinni a választóikhoz, hogy Magyarországon 21 egyéni körzetben választja meg az ország a küldötteit. Mindenféle listás megoldás csak távolítja a képviselőket a szavazóiktól.
forsteandretredjemann
2014. május 19. 14:10
A birodalmi ügyekben az EB-nek van döntési jogköre. Az EP csak az alattvalóknak szóló színház. A "demokrácia" meglétének igazolására szolgál - pontosan úgyanúgy, mint az ex-szovjet blokkban. Az érdeklődők igényeit maximálisan kielégíti az ott produkált bulvárhalmaz. A tagországok számára pedig idaális hulladéklerakóhely.
Kárpáti Zoltán
2014. május 19. 09:23
Ezeknek a libbant kreténeknek már olyan elfajzott aberrált sötétség van a fejében, hogy épeszű embert már nem tudnak megszólítani.
vigyor
2014. május 19. 08:47
Egyrészt a nemzetek tudják, hogy kik ülnek a saját országaikból az EP-ben, és valszeg ugyanúgy nincsenek elragadtatva tőlük, mint mi. Másrészt az eupolgárok látják, és szerintem jól látják, hogy az égvilágon semmi beleszólásuk nincs az uniós ügyekbe az EP tagjainak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!