Az együttműködés vége

2014. április 11. 16:34

A Híd többé nem az együttműködés pártja, polgári pártra vált. A változtatást aligha fogják sokan észrevenni.

2014. április 11. 16:34
Mózes Szabolcs
Új Szó

„Most egy köztes utat választottak: a polgári párt címke kicsit nehezen fogható meg, takarhat sok mindent, ám Lucia Žitňanská kijelentéseiből is úgy tűnik, egyfajta gyűjtőpártként a liberális térfélen próbálják megtalálni azt a választói tömeget, amellyel növelhetik a Híd potenciálját. Feltehetően csak óvatos irányváltással, nem hangsúlyos váltásként. Ahogy Žitňanská fogalmazott: az utóbbi időben minden új formáció konzervatív irányban tapogatózik, így űr maradt a liberális oldalon. (Zárójeles megjegyzésként tegyük hozzá: Žitňanská anno a KDH jelöltjeként került az igazságügyi államtitkári posztra, majd a nevében kereszténydemokrata SDKÚ alelnöke volt.)

A liberálisok felé kacsintással a Híd elvileg csak nyerhet: a párt magyar értelmiségi holdudvarában eddig is a liberálisok voltak többségben – akik csak hüledeztek, amikor Bugárék is aláírták a családvédelemről szóló KDH-s alkotmány-kiegészítést –, a szlovák térfélről pedig elvileg a liberálisok közül szerezhetik a legtöbb pluszszavazatot. Az más kérdés, hogy mennyire lesz kompatibilis az ideológiai irányváltás a Híd vezető politikusainak véleményével, közülük ugyanis – beleértve a pártelnököt – sokan konzervatív beállítottságúak. Végeredményben a címke átírása csak az első lépés: ha nem követik tartalmi lépések, a változtatás valóban láthatatlan marad.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
waddysno
2014. április 11. 17:04
jobb helyeken egy konzervatívot nem lehet megkülönböztetni egy liberálistól: vö Angela Merkel
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!