Magyarország jobban teljesít és többet érdemel

2014. április 05. 17:34

Egy ózdi gettóban is könnyebb boldogabb embereket találni, mint egy lap véleményrovatában.

2014. április 05. 17:34
Kiss Ádám
Mandiner

A választás előtti utolsó héten a Mandiner különböző irányultságú, meghatározó magyar véleményformálókhoz fordult; rövid, tömör válaszokat kérve tőlük egy kérdésre: hogyan értékelik a 2010-2014 közötti ciklust? Válaszaikat a napokban közöljük.

*

Kiss Ádám: Magyarország jobban teljesít és többet érdemel

Nekem szerencsésen alakult az elmúltnégyév, de ezt a rezsicsökkentés helyett elsősorban magamnak köszönhetem. Miközben kitolattam a megmondóemberségből, megkaptam a lehetőséget, hogy megismerhessem az ország legalját és a legtetejét is. A keleti országrész nyomortelepeit és zsákfalvait, aztán a Balatonnál az utóbbi években épült borászatokat, szállodákat, golfpályákat.

Miért érdekes ez? Azért mert a tapasztalataim folytonosan rácáfolnak arra a rosszkedvű, frusztrált képre, amilyennek Magyarország látja és láttatja magát. Néha úgy érzem, mintha nem is ugyanabban az országban élnénk: egy ózdi gettóban is könnyebb boldogabb embereket találni, mint egy lap véleményrovatában.

Az elmúlt négy év politikája egyáltalán nem segítette elő, hogy Magyarország jobb helynek látszódjon. Nem a trafikpályázatokra, a műkörmös haveroknak kiosztott földekre gondolok. Ennél sokkal rosszabb, hogy az elmúlt négy évben a Fidesz elvesztette a maradék nagyvonalúságát is. A legmagabiztosabb lépéseikből is ordít a frusztráció és a bizonytalanság. Hatalmas energiákat pazarolnak kisstílű bosszúkra, a saját csodálatosságuk bizonygatására, Patyomkin-sikerpropagandára. A komplett ellenzék, a Jobbiktól az összeizén át az LMP-ig ehhez pedig semmi mást nem tud hozzátenni, mint annak az ismételgetését, hogy de szar itt élni.

Úgy tűnik nekem, mintha ez az ország többé-kevésbé ellenne, csak épp a szellemi-politikai elitje hagyta volna magára. Mert el van foglalva az önsajnáltatással, dedós kultúrharccal, meg annak a bizonygatásával, hogy mint oldott kéve, széthull nemzetünk Orbán, a multik, a bankok, a buzik, a cigányok, a keresztények, a gazdagok, a biciklisek, meg a hülye fiatalok miatt, akiknek van pofájuk jól érezni magukat.

Ez pedig tényleg baj. Mert minél többen hiszik el, hogy itt nem lehet élni, nem érdemes vállalkozni, gyereket nevelni, annál inkább ez így lesz a valóságban is. És sajnos sok a valóban szomorú tendencia. Pedig Magyarország tényleg sokkal jobb hely, a nyomortelepeivel és a millárdos borászataival együtt. Jobban teljesít, európaibb, demokratább, tud összefogni, valódi értéket teremteni, uniós pénzt nem a ventillátorba szórni. Csak jobban kellene hinnie magában. Én hiszek benne. Remélem nem hiába.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nutyer
2014. április 06. 13:02
ITT A KÖRMÖSÖTÖK. EGY IGAZI. A második példa melyen keresztül Bayer Zsolt bemutatta a különbségeket, az Igrici települése és az ott élő, a média által sokat támadott nő esete, aki földbérletet nyert műkörmösként. „A médiában csak utóbbi tény nyert hangsúlyt. Én is leutaztam hozzá, hogy megnézzem magamnak, mi is a valóság. Ennek a nőnek a családja több generációs gazda volt, ő maga érettségi után szintén aranykalászos gazda minősítést kapott, középfokú jogi és gazdasági végzettsége is van, technikumba is járt, és mikor első gyermekével gyesre ment, nem segélyért állt sorba, hanem elvégzett egy műkörmös tanfolyamot, hogy dolgozni tudjon otthon. És felmerülhet a kérdés, hogy eddig miért nem tudott földhöz jutni sem ő, sem a családja? Mert a környékbeli földeket, mintegy 4 ezer hektárt bérbe adott a szocialista kormányzat egy olasz állampolgárnak, aki semmit sem csinált ezen a területen, azaz egyet mégis: a szoci potentátokkal járt vadászni, és évi 280 millió forintot markolt fel éves földalapú támogatásként. Ezt miért tették lehetővé a szocialisták? Mert ebből a 280 millióból jutott ennek is, annak is. Na és mennyi bérleti díjat fizetett 4 ezer hektárért? 150 ezer forintot. Abban az időben Gőgös Zoltán MSZP-s képviselő egyszer sem ment Igricibe ezt az arcátlanságot kikérni magának, most azonban ott kampányol, fényképezget. Miután lejárt az olasz bérleti szerződése, jött az új kormány, és elkezdte bérbe adni másoknak ezt a 4 ezer hektárt, és itt jött képbe a gyes alatt műkörmösként dolgozó nő, aki 250 hektárért cserébe azt vállalta, hogy 120 szarvasmarhája lesz 2014, most 80 felett tart már, és a vemhességeket számolva bizony teljesülni fog ez a szám. És mennyi bérleti díjat fizet? 5 milliót forintot évente” – mesélte Bayer. „Ez a két világ. El lehet dönteni, ki mit szeretne, jöjjön vissza az olasz, ne csináljon semmit, vagy a magyar műkörmös gazdálkodjon, tartsa el a családját, a nagyszüleit, és fizessen 5 millió forint bérleti díjat” – így Bayer, aki egy rendhagyó irodalomórával zárta az estet, ahol a legnagyobb költőink nemzeti reménytelenségről írott soraival szemben állította: nem lett igazuk. „Ezeregyszáz éve itt vagyunk, nemrég vette át Böjte Csaba ferences szerzetes az ötszázezredik, külhoniaknak megadott magyar állampolgárságot. A választásnak az is a tétje, hogy ez a nemzeti építkezés folyik-e tovább, vagy kezdhetjük elölről négy év múlva. Én már nagyon unom mindig újrakezdeni” – zárta gondolatait.
talán
2014. április 06. 11:57
"...műkörmös haverok..." El tudom képzelni ennek a kis pöcsnek a haveri körét.
1120
2014. április 06. 02:12
"műkörmös haveroknak kiosztott földekre gondolok" Bazd meg! Ennyi?! "Csak" százszor lett elmondva (leírva), hogy az az egy hölgy, akibe most te is belerúgsz (mert egy utolsó, senkiházi köcsög vagy) mindig is agrárvállalkozó szeretett volna lenni (családi hagyomány...tudod: van, ahol ilyen is van), de végül (lehetőség híján) kitanulta a műkörmös szakmát. Aztán földhöz jutott. Aztán a hozzád hasonló ajvékoló szarkupacok nekiestek. Aztán elment a kedve az egésztől. Aztán most megint műkörmös. Dögölj meg! Még ma.
Fakutya Guinea
2014. április 06. 01:29
Kis bokorugró médiageciknél mindenképp többet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!