Ukrajna árnyékában

2014. április 19. 15:12

A helyzet egyre riasztóbb. Az Orbán-kormány nem csak az energiatermelés területén tette le voksát Moszkva mellé.

2014. április 19. 15:12
Bősz Anett
Bősz Anett blogja

„A magyar kormány az elmúlt négy évben tagadhatatlanul letette voksát a Kelet mellett. Elutasított mindent, amiért egykor oly’ bőszen küzdött a Fiatal Demokraták Szövetsége. Az egykori liberális demokrata pártból úgy tűnt el a tartalom, ahogyan a szó mozaik mivolta eltűnt a párt életéből. A Magyar Polgári Párt már csak bitorolta az egykori Fiatal Demokraták felemelő légkörű alakulásakor közfelkiáltással választott rövidítést: »Fidesz«. (...)


A Kelet társadalma és politikája azon alapszik, hogy az erősebb elveszi azt, amit akar, és közben figyelmen kívül hagyja mindazt, amiért rengeteg ember áldozta az életét az öreg kontinensen: alapvető emberi jogokat, népek önrendelkezési jogát, kisebbségi jogokat, vagy éppen azt az európai értéket, hogy ezen a földrészen – a szebb napokat látott, nyugati országokban – senkit sem hagy az út szélén az állam.

A helyzet egyre riasztóbb. Az Orbán-kormány nem csak az energiatermelés területén tette le voksát Moszkva mellé. A paksi paktum egy – már-már szimbolikus – megjelenési formája annak, hogy az ország vezetése a világ melyik pólusából kér. Talán hívogató az, hogy Putyin nem kér a beruházásért cserébe semmit. Putyinnak nincsenek (koppenhágai) kritériumai, sőt, semmiféle kritériuma nincs. Orbán Viktor nyilvánvalóan a vele való tárgyalásokkor érzi igazán, hogy jó irányba tart: hogy nem kell lehajtania a fejét azért, mert romba döntött egy demokráciát, hiszen a tárgyaló fél egy olyan országot működtet, amelyben nincs is szükség működő demokráciára.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 113 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
David Karúszó
2014. április 22. 01:43
"A Kelet társadalma és politikája azon alapszik, hogy az erősebb elveszi azt, amit akar, és közben figyelmen kívül hagyja mindazt, amiért rengeteg ember áldozta az életét az öreg kontinensen: alapvető emberi jogokat, népek önrendelkezési jogát, kisebbségi jogokat, vagy éppen azt az európai értéket, hogy ezen a földrészen – a szebb napokat látott, nyugati országokban – senkit sem hagy az út szélén az állam." Mekkora demagóg szöveg! A "népek önrendelkezési jogáról" pedig csak annyit, hogy nem is tudom, ki izmozott azon, hogy milyen fajokat kell kiirtani a kontinensről, mert nem őshonosak Európában. Ahelyett, hogy szó szerint, hagynák, hogy a tagállamok maguk döntsék el mit akarnak (ha egyáltalán) kiirtani, Brüsszelben központilag megmondják, kiadják parancsba; aki ellenszegül, annak megy a seggébe a "kötelezettségszegési eljárás" 3/4-es slagon. Na, ennyit az önrendelkezésről! A másik a pálinka-cirkusz.
ciprióta
2014. április 21. 16:24
meglepő mennyi itt a naiv balfácán..DDDD Ki a fasz garantálja,hogy a jelenlegi orosz vezetés akár egy év mulvaa is a helyén trólnol majd. Dülöngél alattuk a fotel ,de rendesen. Ugyhogy elégedjünk meg a müködő két paszuly reaktorral és keressük a módját,hogy hová temetjük majd a reaktiv hulladékot...LOL
Papuska
2014. április 21. 11:42
Az Orbán kormány senki mellett nem "tette le a voksát"! Az Orbán kormány végre megpróbál okosan lavírozni, és nem egy oldalra állni és ott szolgának jelentkezni. Egyesek számára az a mutató mérce, hogy kinek sikerül nagyobb hatalmú urat szerezni maga fölé. Hasonló politikába nem egyszer tört bele a bicskája az országunknak. Aki mást nem tesz, legaláűbb próbáljon tanulni a történelmi hibáinkból! Most emlékezünk az első világháború kitörésére. 1914-ben senkinek sem volt kérdéses a háborúba való belépés, és az, hogy ki a legerősebb. A végén pedig az országunk 2/3-át veszítettük el. Az okosan lavírozó Svájc és a Skandináv országok nem veszítettek, hanem nyertek a háborúból, különösen a II. világháborúból. Egyszerűen az ügyes helyezkedés miatt. Svédország mai gazdagsága a Hitleri Németország legnagyobb fegyverszállító országaként alapozódott meg, de erős gazdasági érdekeltség az ANTANT mellett biztosította a függetlenséget, hasonlóan járt Svájc a lavírozó pénzpolitika segítségével. Szerintem Orbánék keleti nyitása csökkenti a függőséget a nyugattól, és növeli az ország értékét a nyugat számára. Földrajzi elhelyezkedésünkből adódóan ez a legjobb politika! Ha nem ezt tennénk, csak kis csicskásai lehetnénk valakiknek. Orbán a legkevésbé sem hajlandó több függőséget vállalni, sem kelet, sem nyugat felé, mint ami feltétlenül szükséges. És ez így van jól!
basatu
2014. április 21. 08:25
Kedves Anett ennyire hülye nem lehetsz!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!