Józan paraszti ésszel

2014. március 21. 12:49

Józan paraszti ésszel annak a mondatnak, hogy olcsóbb lett a rezsi, éppúgy nincs semmi értelme, mint annak, hogy Magyarország jobban teljesít.

2014. március 21. 12:49
Szüdi János
Galamus

A józan paraszti ész magára maradt. Van még néhány hete, hogy eldöntse a legfontosabb kérdést, amely valójában a sor elejére kívánkozna: milyen államot akar? Ezzel függ össze ugyanis az a kérdés, szeretjük-e az egykulcsos jövedelemadót, vagy sem. Lényegében, aki úgy gondolja, az a helyes, ha a biztos öregség előkészítésében minden önmagáról gondoskodni képes személy részt vesz, a villany, gáz, víz fogyasztói árát a termelői árak és a piaci körülmények határozzák meg, az állami nagyberuházásokról az Országgyűlés döntsön – hatástanulmányok, szakértői vélemények, költségvetési kihatások ismeretében –, feltehetően eljut arra a következtetésre is, hogy esélyt teremtő, szolidáris államra van szüksége. Az esélyt teremtő, szolidáris állam lehetőségeket teremt, s a választás jogát az érdekeltre bízza, amikor kell, akkor segítséget ad. A szolidaritás arányos közteherviselést igényel. Az arányos közteherviselés lényege, hogy a tehetős nagyobb terhet vesz a vállára, mint a szegény. Ennek a megvalósítását szolgálja a többkulcsos személyi jövedelemadó rendszere.

Feltehetően a választás azokban a fejekben fog eldőlni, akik látják, érzékelik, hogy a tömegközlekedési eszközökre írt kampányhirdetések messze elrugaszkodtak a tényektől, a valóságtól. Akik érzik, hogy Magyarország nem jól teljesít. Akik emlékeznek arra, hogy ez a kormány mindenkitől csak elvett, s a haverjain kívül senkinek nem adott. Akik élnek a gyanúval, hogy ennek a kormánynak a megnyert választások után már nem lesz fontos teljesíteni az elmúlt hetek béremelési ígéreteit. Akik élnek a gyanúval, hogy az elherdált milliárdok előteremtéséhez újabb és újabb bevételekre lesz szükség, amelyeket a közpénzek zárolásával, a közszféra létszámának csökkentésével, a megmaradók munkaterheinek a növelésével, a megállapított nyugdíjak befagyasztásával, esetleg csökkentésével, az adóterhek növelésével próbál majd előteremteni a kormány. A választás azoknak a fejében fog eldőlni, akik nem szeretik, ha hülyének nézik őket. Akik előveszik józan paraszti eszüket, s végiggondolják mindazt, amit a hatalom szeretne a szőnyeg alá söpörni.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
imres
2014. március 22. 02:10
Édes Istenem! Elvtársak! Segítsétek a szellemi rokkantakat! Szüdi elvtárs komoly bajba került! Elő a Vörös Segéllyel! Irány Kuba vagy Kína! Szüdi elvtárs! Első kérdésem. Honnan tudod? Honnan tudod előre azt, hogy a kormány újraválasztása esetén nem tartja be béremelési ígéreteit. Eddig betartotta. Már 2011-ben is, 2012-ben is, 2013-ban is. Írod, arányos közteherviselésre van szükség. Majd azt írod, aki gazdagabb, fizessen többet. Szüdi elvtárs! Amit javasolsz, az éppen nem arányos közteherviselés. Az arányos azt jelenti, hogy jövedelme arányában egyenlően fizet mindenki. Tudom, Szüdi elvtárs, hogy Orwell óta számotokra a szavak, kifejezések jelentése nem biztos, hogy ugyanazt jelenti, mint a nagy többség számára. No de. Ezt az általad produkált szellemi katyvaszt józan paraszti észnek minősíteni! Szüdi elvtárs! Ahhoz már pofa kell és rinocéroszbőr. Az arcon.
locsaba
2014. március 21. 20:56
"józan paraszti ésszel" te nem vagy sem józan sem paraszt (földműves). te nyilvánvalóan egy belvárosi köcsüg vagy.
Brigadéros
2014. március 21. 20:11
Igazad van, annak ez nem mond semmit, akinek van néhány száz milliója titkos számlán, meg bissau-guineai útlevele a zsebében... :))
puszika
2014. március 21. 19:31
Szüdi János! Amúgy nem tudom ki vagy.De azért a kérdést leírom. Mond János.aki a galamuszin ír,az mind ilyen fafejű??
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!