Arányok és tévesztések

2014. március 09. 11:01

Nehéz megérteni, hogy a Mazsihisz az egyszázalékos adófelajánlási kampányában miért a kormánnyal fennálló három vitás kérdés mentén próbálja egységbe forrasztani a hazai zsidóságot.

2014. március 09. 11:01
Prőhle Gergely
Heti Válasz

„Az emlékévre szánt források ismeretében erős aránytévesztés a náci német megszállás áldozataira történő emlékezés kapcsán a történelemhamisítás szándékáról beszélni és bojkottot kilátásba helyezni, de az is biztos, hogy a zsidóság részvétele nélkül nem lehet a holokausztra emlékezni. Az sem kétséges, hogy egy szobor forma- és szimbólumvilága sokat ronthat a közös emlékezés esélyein. Talán nem véletlen, hogy a háborúkra emlékeztető alkotások többsége egyszerű obeliszk vagy olyan nonfiguratív ábrázolás, mely nagyobb teret enged a személyes interpretációnak. Az emlékmű felállításának elhalasztása és a miniszterelnök levele most újabb esélyt teremt a megoldásra, időt a dolgok átgondolására.

Néhány hónapja mutatták be a Hannah Arendt zsidó származású német-amerikai filozófusnőről készült filmet, mely Arendtnek az Eichmann-perről szóló beszámolóját elemzi. Tőle, aki végigülte a tárgyalásokat, pontos képet kapunk a német és a magyar felelősségről a hazai holokausztban. A filmből az is kiderül, hogy mennyire kockázatos a történelmi igazság olyan elemeire is rávilágítani, amelyek nem illettek bele a per kapcsán előre kitervelt koncepcióba. Ez nem kettős beszéd, hanem az igazság megismerésének joga. Az áldozatok emléke szent, a túlélők felelőssége nagy, legyenek bár magyar, zsidó, német vagy bármilyen származású polgárai az országnak.

S bármennyire jogosak a zsidó közösség bizonyos aggályai, nehéz megérteni, hogy a Mazsihisz az egyszázalékos adófelajánlási kampányában miért a kormánnyal fennálló három vitás kérdés mentén próbálja egységbe forrasztani és mobilizálni a hazai zsidóságot. Bármilyen kampány zajlik, a nemzeti emlékezet egyelőre kicsit rendezetlen porcelánboltjában egyik elefántnak sem kellene további tárgyakat összetörni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sulammit
2014. március 10. 10:47
Ha van antiszemitizmus, akkor, hogy nevezzuk a magyarellenességet? Antimagyarizmus?
pinceszövetkezet
2014. március 10. 09:07
Szükség van a megemlékezésre. Hiszen ez mindig egy alkalom arra, hogy megemlékezzünk azokról a zsidó ellenállókról, akik a német megszállás ellen fegyverrel életük feláldozásával harcoltak. 1943-ban hazánk 2 vh-ból való kiugrását London nem támogatta, mivel kikérte a Zsidó Nagytanács véleményét és onnét azt a választ kapták, hogy ezzel veszélybe sodródna a hazánkban menekült és itt élő 800 ezer fős zsidó tömeg, akik jelenleg viszonylagos békében élhetnek. Tehát tisztában voltak a veszéllyel, innét bennük az az elszántság és bátor kiállás, amit rajtunk folyamatosan számon kérnek... Most hirtelen nem jut eszembe egy név sem, de hátha valaki tud segíteni...
mantelman
2014. március 10. 08:14
Mert leszármazási a lapon ma már kicsit ciki - pláne egy hirdetésben.
Agricola
2014. március 10. 07:45
Szerintem nem nehéz megérteni, "hogy a Mazsihisz... miért a kormánnyal fennálló három vitás kérdés mentén próbálja egységbe forrasztani és mobilizálni a hazai zsidóságot." Egyszerűen arról van szó, hogy a Mazsihisz beszállt a Gyurcsányt támogató kampányba. Nekik a Gyurcsány egy olyan strómant jelentene, aki készséggel kiszolgálja érdekeiket, amit kormányzása esetén már fényesen bizonyított, pédául amikor támogatta Joáv Blum színlelt szerződéssel alátámasztott sukorói telekcseréje ügyét. Ezzel Gyurcsány jó pontot szerzett Ronald Lauder szuper gazdag úrnál, aki nem mellesleg a Zsidó Világkongresszus elnöke. "Jó tett helyébe jót várj"! Cserébe Gyurcsánynak papírja lett volna magától Ronald Laudertől arról, hogy Ő nem antiszemita! Az ilyen papírok manapság sokat érnek az úgynevezett "Demokratikus Ellenzéknél"!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!