A jól kereső felső középosztálynak jó az egykulcsos adó

2014. március 06. 16:16

Adócsökkentés ellen érvelni hálátlan dolog, főleg egy alacsony bérszínvonalú országban. Ki ne szeretne kevesebb adót fizetni, akár még akkor is, ha belátja, közösségi szinten nem ez az érdeke?

2014. március 06. 16:16
Pogátsa Zoltán
Pogátsa Zoltán
VS

Az egykulcsos, alacsony adó igazságtalan. A kiskeresetűek kénytelenek jövedelmük egészét megélhetésre költeni. A magas keresetűeknek van csak olyan jövedelmük, mellyel hozzájárulhatnak a közcélok finanszírozásához. Azt már csak Bokros Lajos és az anarchistából neokonzervatívvá váló közírók gondolják, hogy aki sokat keres, az »sikeres«, »tehetséges« és »szorgalmas«, aki pedig keveset, az lusta. Ezen a vélekedésen Magyarországon már hosszú ideje csak nevetnek, vagy csak legyintenek rá. De már a lehetőségek hazájának mondott Amerikában is megroppant a hit azután, hogy Obama elnök felháborodottan fakadt ki, amikor a válság után államilag megsegített pénzügyi szektor vezetői gigantikus fizetésemelésekkel és bónuszokkal jutalmazzák magukat.

Az egykulcsos adó megszünteti az adózás egyik legfontosabb alapelvét, a tehetősebbek szolidaritását az elesettekkel. Ha nincs örökösödési illeték, ingatlanadó, ha megszűnik az adórendszer progresszivitása, akkor a legszegényebbek érdekei sérülnek, az ő felzárkózásuk, mobilitásuk, versenyképességük szűnik meg. Egyszerűen fogalmazva: igazságtalan társadalmat építünk. Ráadásul az is ismert, hogy ezzel a gazdagabbak is rosszabbul járnak, mert az egyenlőtlen társadalmak mindig konfiktusosabbak. (…)

Logikailag először kellene következnie az államreformnak, az alrendszerek átalakításából kiderülne, hogy mennyiből tartható el a magyar állam itt és most. Ehhez kell megtalálni a bevételeket, igazságossági és hatékonysági elvek alapján. Az állam méretének empirikus elemzések alapján nincs köze a gazdaság versenyképességéhez, a versenyképességi listákat rendre magas adóztatású országok vezetik.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Wagner Hopkins
2014. március 06. 23:44
Megint kiszámolják, mint 2000-ben, amikor a Fidesz 20 ezerről 50 ezerre emelte a minimálbért, hogy ezzel tulajdonképpen rábasznak a dolgozók. Anyád picsája.
ptrfarkas43
2014. március 06. 21:25
A korábbi többkulcsos adórendszerből a gazdagok kimaradtak, azok elkülönülten adóztak egy adókulccsal. Csak a bér jellegű jövedelmek adóztak sávosan, a tulajdonosi jövedelmek pl. osztalék, azok nem.
hátakkor
2014. március 06. 20:31
"A jól kereső felső középosztálynak jó az egykulcsos adó" és a többieknek sem rossz.
Sumi
2014. március 06. 20:21
http://penzugyiszemle.blog.hu/2014/02/18/igy_latjak_masok_az_egykulcsos_adot
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!