Micsoda tavasz lesz!

2014. március 25. 22:42

Ők azok, akik jól meg tudták különböztetni az okos parasztot a buta paraszttól, a szorgalmas embert a lustától. Tudták, hogy egy faluban ki a sunyi karrierista, s ki az, aki a falujában (városában) élőknek jót akar.

2014. március 25. 22:42
Hegedüs Péter
FKGP

„Szóvá teszem… 

…a tavaszt. Micsoda tavasz lesz! Remélhetően sikeres, remélhetően egy új kezdet.

Tulajdonképpen minden tavasznak így indulunk, most ez mégis más. Természetesen a választás miatt. A politika olyan undort keltett a legtöbb emberben, hogy sokkal nagyobb azoknak a száma, akik távol akarnak maradni, mint azoké, akik szívesen elmennek szavazni.

Tulajdonképpen csupán egyetlen dolgon kell elgondolkozni, egy kérdést kell föltenni: jobban élünk – e most, mint négy éve? Mi az, ami miatt egyik, vagy másik politikai formációra adjuk szavazatunkat.

Az általam irányított Független Kisgazdapárt népmozgalmak egyesüléseiből keletkezett évtizedek alatt. 1908-tól 1930-ig alakult, átalakult, formálódott, csupa csupa értékes embert adva a nagypolitikának. A vidék, a paraszti világ »termelte ki« őket, mondhatni a kagylóhoz hasonlóan.

Ahogyan a kagylóba bekerülő homokszemcse kiváltja a gyöngyképződést, s csodásnál csodásabb igazgyöngyöket »izzad« ki magából, úgy izzadta ki magából a magyar nép azokat a politikusait, akik kisgazda színekben sok sikert hoztak a »fajtájuknak«, vagyis annak a közegnek, amelyiket képviselték a magyar országgyűlésben, a magyar kormányban, idehaza és külföldön. A legfontosabb tulajdonságuk a hitelességük volt. Ismerték azt a közeget, ahonnan jöttek. S ami ennél is fontosabb: nem felejtették el. Nem felejtették a paraszti világukat, a nehézségeket, a szenvedéseket. Ők azok, akik jól meg tudták különböztetni az okos parasztot a buta paraszttól, a szorgalmas embert a lustától. Tudták, hogy egy faluban ki a sunyi karrierista, s ki az, aki a falujában (városában) élőknek jót akar. Ki az, akinek öröm, ha látja fejlődni a falujában lakókat, s ki az, aki saját zsebre dolgozik.

A kisgazda társadalomba sokan befurakodtak olyanok, akik karriervágyból bárhová csatlakoztak, ahol valamivel többet lehet kapni, ez bizony csökkentette a hitelességet, de mindent összevéve itt, még mindig itt van a legtöbb az olyan felfogású emberből, akinél a 2x2 az négy, s nem kérdez vissza, hogy mennyi legyen.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BőröndÖdön
2014. március 26. 10:57
Borzalom,amit ez a szerencsétlen előad...
kukagyerek
2014. március 26. 09:20
Az igazi nemzeti oldalt megosztani próbáló fostalicska vagy, semmi más! Csak az a kérdés, ki a megbízód?!
Pellei
2014. március 26. 09:12
Magyarországról, mobilról, útközben, de pótóltam!
Pellei
2014. március 26. 08:57
Hagyjuk mar ezt a latvanypolitizalo , iszlam seggnyalo jobbikot, amelyik januartol osszeborult hatterben a fidesszel( nyomjak Vonat a fidesz organumok, vicc az egesz, szinjatek) . Hiteles erô kell, törtenelmi pàrt. Hajrà FKgP!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!