Jobb osztályzatra várva

2014. március 19. 16:51

Érezhetjük úgy: túl szigorú a megítélés, a hitelminősítők ismét tévednek. Ám oka van annak, ha a térségen belül ilyen helyre sorolják államunk fizetési ígéretének kockázatát.

2014. március 19. 16:51
Bod Péter Ákos
Bod Péter Ákos
Világgazdaság Online

„Itt tartunk most: a Moody’s és a Fitch értékelése »BB+«, a Standard & Poor’s-é csupán »BB«. Az utóbbi rosszabb, mint amit a rendszerváltozási krízis mélypontján adtak. Ami legalább ennyire fájó: a térség államainak nagy többsége ennél kedvezőbb besorolást írhat be a kötvénykibocsátás során a prospektusába. Egyébként az egész európai megítélés javul.

Nem presztízskérdésről van szó: árkérdésről. Jobb kockázati besorolás mellett általában érezhetően olcsóbb a kölcsönfelvétel a nemzetközi pénzügyi piacokon, noha a nagybefektetők nem csak a Moody’s-tól tudják, hogy milyenek az adott állam kilátásai. Ám tény, hogy például a lengyel besorolás sokkal jobb a mienknél, és olcsóbb is a lengyel államadósság finanszírozása; és ez a helyzet a többi visegrádi országgal. Sőt, a bolgárok minősítése is jobb, és már a románok és a törökök sincsenek mögöttünk. Ma már csak a szerb, moldáviai és montenegrói besorolásnál jobb a mienk.

Érezhetjük úgy: túl szigorú a megítélés, a hitelminősítők ismét tévednek. Ám oka van annak, ha a térségen belül ilyen helyre sorolják államunk fizetési ígéretének kockázatát. Végtére is a magyar államadósság a legnagyobb a GDP arányában a térségben: ez a 80 százalék körüli érték a szomszédjaink 30-40 százalékához mérendő hozzá. Gazdasági növekedési teljesítményünk az elmúlt négy évben nem érte az évi egy százalékot. Mindez indokolhat némi fenntartást fizetési képességünket illetően. Ami a fizetési hajlandóságot illeti, a magyar kormány sosem tett kétséget ébresztő utalást. Csak éppen a kötelező magán-nyugdíjpénztári történet, a devizahitelezés kondícióiba való állami belenyúlás, és talán a szabadságharcos szóhasználat együttesen bizonytalansági tényező lett.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Agnieszka
2014. március 20. 12:58
Soha, soha nem szabad átsíklani azon a volt szovjet blokk országaival való összehasonlításunkkor, hogy ezen országok demokratikusan megválasztott kormányai 1990 után homlokegyenesen más útját választották a szocializmusból továbblépésnek, mint a szintén demokratikusan megválasztott magyar kormányok. Az okokról lehetne sokat beszélni, de tény, h. a mi utunk nem bizonyult az ország számára sikeresnek, kivéve egy rendkívül szűk réteget, melynek összetétele kevés eltérést mutat az előzőekétől, mondhatnánk, az örökösöknek nagy általánosságban megfelelelt, az ország elfogadhatatlanul nagy részének pedig nem. A leglényegesebb kérdés az volt, kié lesz a gyár, a föld, az iskola, a kórház? Visszakapják-e a hetek alatt kisemmizett valamikori tulajdonosok azt, ami fizikailag egyáltalán visszaadható, ami pedig nem, arra keresnek más megoldást. Hazánk demokratikusan választott kormánya a térségben választott megoldásoktól eltérően döntött. Hazánk lépett át a nem is teljesen új, szépnek pedig egyáltalában nem mondható világba a legnagyobb adóssággal, a lengyelek mellett. A lengyel vezetés el tudta érni, h. ebből valamennyit leírjanak, a magyar közgazdász kar jobbtól balig sikoltozott, h. ha ebben fáradoznánk, ki fog a művelt világ közösíteni. Nem is fáradozott ezen senki, azóta is görgetjük magunk előtt, azóta jócskán gyarapodott és ez, a térségben páratlan mértékű eladósodás az oka annak, h. hazánk kiszolgáltatott pária lett, bóvliban. A dolgaink 4 éve egy kicsit jobban mennek, de az adósságszint félelmetes, amellett nagyon-nagyon nagy a XXI. sz.-ban az elfogadhatatlanul alacsony civilizációs, képzettségi szintje miatt a munkaerőpiacon esélytelenek száma. Nincs ezen mit szépíteni, 25 év alatt létszámuk a duplájára nőtt egy teljesen elhibázott szociálpolitikai rendszer ösztönzésére, az általuk elvégezhető munkák pedig elfogytak. Ahelyett, hogy minőségi oktatásukba és szakoktatásukba döntötték volna az egyre kevesebb elkölthető pénzt, megoldhatatlan problémákon lovagoltak. A mélyszegénységből jövő alul civilizáltakat nem az fogja felemelni, ha a tanterv követésére teljesen alkalmatlanok az alkalmasok társaságába vannak belekényszerítve, ami ellen az alkalmasok szülei saját jól felfogott érdekükben mindent meg fognak tenni, hanem ha minőségi oktatást-nevelést kapnak, s a fegyelmet, kötelességek teljesítését, ha úgy tetszik, kíméletlenül, de megkövetelik. Ettől még nem lesz munkatábor az iskola, de ezek a készségek, amik a munka világában való későbbi boldoguláshoz is elengedhetetlenül szükségesek.
Mystes
2014. március 19. 21:37
http://zsiday.hu/blog/lemarad%C3%B3ban-lemarad%C3%B3ban Magyarország óriási/megterhelő mértékben törlesztett az elmúlt években. Hogyan lehet akkor erre azt mondani, hogy a státusunk nem megbízható?
Tündér_Lala
2014. március 19. 20:29
Ez egy gerinctelen, beszari alak. Országunk tönkretételéhez az első adagot a "Professzor úr" adta, mint Antall fő gazdasági tanácsadója. Most pedig azt kifogásolja, hogy véletes kiszolgáltatottságunkon változtatni próbálunk. (Naná, gazdáinak nem tetszik, hogy a megrablott elkezd vigyázni a pénztárcájára.) És őt emlegetik konzervatív közgazdásznak. Pfff...
balint60
2014. március 19. 19:06
Mindenkinek tisztában kell lennie a fájdalmas tényekkel: az Orbán-rendszer bóvliba züllesztette a magyar állampapírokat és csak a Templeton-féle pénzügyi spekulánsok tartják az államháztartást lélegeztetőgépen - busás extraprofit ellenében. Közben rohamosan lemaradtunk szomszédainktól is és kilátásunk a reménytelen stagnálás. Emlékeztetőül: 2010. áprilisában 265 Ft volt egy Euró, ma 310 Ft. Államadósságunk 19,323 milliárd forint volt, ma 23,400 milliárd!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!