Románia dühös – és skizós

2014. február 14. 11:29

Azért dühös Románia, mert a szívósan protokronista hübrisszel románnak nevezett csíkszeredai Miklós Edit Magyarországnak írt sítörténelmet.

2014. február 14. 11:29
Szántai János
Főtér.ro

„Azért dühös Románia, mert a szívósan protokronista hübrisszel románnak nevezett csíkszeredai Miklós Edit Magyarországnak írt sítörténelmet.

Már nevetni se tudok azon a kollektív skizofrénia-tüneten, hogy ha egy Romániában élő magyar (székely) valamilyen sikert ér el, mindjárt románná avanzsál, ha viszont székely zászlót lenget, netalán autonómiáról beszél, abcúg, bozgor a nemzeti szlogen. (Apropó: itt valami zavart érzek az erőben. Nem a mi tudatunk kéne hasadjon? Ce dracu’?)

(...)

Egy szó mint száz: könnyen elképzelhető, hogy a román kormány 2014. február 12-ét a Nemzeti Sport Gyásznapjává kiáltja ki. Az is. Meg nem is. Olyan skizósan, ahogy lenni szokott.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Erdélyi kopó
2014. február 14. 15:43
Nem kell nek´nk más ellenség, van nekünk " sógorunk" ! http://www.salzburg.com/nachrichten/spezial/olympische-winterspiele-in-sotschi/wettkaempfe/ski-alpin/sn/artikel/miklos-lieferte-in-abfahrt-ueberraschung-des-tages-94184/ írja szószerint: ..."Miklos lieferte in Abfahrt Überraschung des Tages Von Apa | 12.02.2014 - 13:52 | Kommentieren Edit Miklos war in der Olympia-Abfahrt der Damen mit Rang sieben die Überraschung des Tages. Dass die für Ungarn startende gebürtige Rumänin trotz des größten Erfolgs ihrer Karriere nicht rundum zufrieden war, zeigt, dass sich die 25-Jährige keinesfalls als Ski-Exotin sieht. Zum Drüberstreuen war die vom Tiroler Privattrainer Dietmar Thöni betreute Miklos schneller als alle vier ÖSV-Läuferinnen."... " gebürtige Rumänin " = született román Menjenek az osztrákok a kurva anyjukba, de azok is akik a seggüket csókolják.Mind ilyen, Gregor Mayer fajták. Nem létezik, hogy egy osztrák ne tudná kik az erdélyi magyarok. Kimondott rosszindulat kell románnak nevezni. Bezzeg AH az német !
ottapont
2014. február 14. 15:19
A sízés ma iparág. A sztároknak saját léceket gyártanak, emellett csak vaxmesterből – akik a csúszást segítő kenőanyagokért felelnek – van nekik vagy négy. Közben ön a honlapján keres fejszponzort, hogy a bukósisakon elhelyezett hirdetésből is legyen valamicske pénze. Kicsit fapados... Sokat gondolkoztam, mi lenne jobb: egy osztrák csapatban versenyezni, ahová nehéz bejutni, de ha sikerül, mindened megvan, vagy egy ilyenben, mint a magyar, ahol nincs tolongás, de nehéz megteremteni a hozzávalókat. Nekem ez utóbbi szimpatikusabb. Persze így előfordul, hogy indulni kellene a világkupára, de a versenyruha sehol, mivel a síszövetségnek is állandóan kalapoznia kell. Egy osztráknak már gyerekkorában olyan felszerelése van, amilyenről mi csak álmodtunk, ezért sokuk rá is un a dologra. Én egy új síszemüvegnek is tudtam örülni. Az országváltásnál is elölről kellett kezdenem az egészet, mert törölték az összes világkupapontomat és minden fontos eredményemet. Amikor átigazoltam, 23 évesen úgy kezdtem a versenyzést, mintha 16 éves lennék. Utolsó rajtszámmal kellett odaállnom a pályára. Ezt a román szövetség akarta így? Adhattak volna úgynevezett zöldkártyát, és akkor maradnak a pontjaim. Inkább megbüntettek. De megérte. A magyarsága miatt büntették? Ezt így nem szokás kimondani. Tény viszont: Romániában egyetlen sajtótájékoztatót nem szerveztek nekem, holott én voltam az egyetlen lány az alpesiek közül, aki kijutott az olimpiára. Ha azt mondtam, hogy az első hatban szeretnék lenni, kikacagtak, senki nem volt büszke rám. Kellett, hogy egy akkora országban legyenek sportolók, de nem hittek bennem. Magyarországon éppen fordítva van minden. http://hetivalasz.hu/sport/elsiztem-a-teglakat-71529/ Kívánok jó egészséget és további sikereket Miklós Editnek!
tóth mária
2014. február 14. 15:06
egyseglem: már korábban kértelek,küldj egy fotót magadról,-mert ez már nem az első eset, hogy valakit pocskondiázol! valószínű, "gyönyörű" lehetsz!/pláne a proli stílusod/.
56október
2014. február 14. 13:58
Az egész Trianon skizofrén helyzet. Mindenkiből skizofrént csinált. Ettől függetlenül a románok egy külön tünetegyüttes....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!