Az utolsó éjszaka Kijevben

2014. február 19. 08:01

Nyugat és a Kelet csap össze Ukrajnáért. A tét, hogy 45 millió ember melyik gazdasági körbe, melyik kultúrába kerüljön. Vodafone vagy MTC, Citibank vagy Sberbank, Tesco vagy Arbat. Demokrácia vagy diktatúra.

2014. február 19. 08:01
Novák Tamás
Mandiner

Hát eljött ez is. Néhány órája Kijevben Klicsko a Majdan színpadán állva megkérte a nőket és a gyerekeket, hogy hagyják el a teret. Az utolsó nagy csata következik.

halottak.jpg

A térről közvetítők szerint a rendőrség gépfegyverekkel és páncélozott járművekkel érkezik a térre, hogy kisöpörje a tiltakozókat a Majdanról.

Az elmúlt hónapokban sokat leveleztünk kinti barátaimmal, hogy milyen kifutása lehet az eseményeknek. A legtöbben azon a véleményen voltak, hogy az olimpia végeztével a hatalom pontot tesz a történet végére. Most kicsit korábban történik minden. Tudták, hogy nincs sok esélyük. Meglepte őket, hogy legutóbb január 22-én velük kelt fel nagyon sok ukrán város. Talán most is ez lehet az utolsó esélyük, illetve a halálos csapdájuk is, hiszen Janukovics tudja, hogy ha az éjszaka nem tudja kitakarítani a Majdant, ha nem tudja elhallgattatni a szónokokat, akkor másnap lángba borul az ország. Persze kérdés, hogy egyetlen éjszaka alatt ki lehet-e takarítani 20.000 embert, akinek egy részénél fegyver van, egy másik részük harcolt már háborúban, egy harmadik részük pedig mindenre elszánt. Mert nincs már hová hátrálniuk. Az biztos, hogy az éjjel Kijev legvéresebb és legborzalmasabb éjszakáján szóltak a harangok.

big.jpg

Sok minden vezetett ide. Majd lesznek erre elemzők és nyugodt napok. Sokat fognak beszélni a tüntetők megosztottságáról, Janukovics rossz helyzetértékeléseiről, geo- és reálpolitikáról. De ez most mindegy.

Az biztos, hogy a Nyugat és a Kelet csap össze Ukrajnáért. A tét, hogy 45 millió ember melyik gazdasági körbe, melyik kultúrába kerüljön. Vodafone vagy MTC, Citibank vagy Sberbank, Tesco vagy Arbat. Demokrácia vagy diktatúra. A szólás és gondolat szabadsága vagy a kaszárnyák rendje és a hallgatás csendje. Áruk és értékek csatáját vívják most ártatlan emberek. És persze mi vagyunk azok, akiknek végképp nem mindegy, melyik világgal leszünk határosak hamarosan. A Cár birodalmával, vagy egy Európa felé botladozó országgal. Budapesten még szabadon, ízlésünk szerint választhatunk, melyiket preferáljuk. Erste hitelt vagy egy kemény gumibotot a seggbe. Nincs harmadik út. Nem lehet más a politika.

Ezt a posztot éppen Moszkvából írom. Fiatalokkal csinálok riportokat arról, hogy hogyan látják Oroszországot, milyen kilátásaik vannak az életben. Egy biztos: innen egy kis mennyei paradicsomnak tűnik Budapest.

Képernyőfotó 2014-02-19 - 3.38.43.png

Persze perverz dolog ezekről írni, miközben ég a Majdanon a Kereskedelmi Központ, ami a tüntetők főhadiszállása, és emberek rekedtek a legfelső emeleten, miközben a Berkut UV festékkel lövi a tüntetőket, hogy könnyebb legyen őket levadászni, miközben lövik a színpadon felszólalókat, miközben óráról órára emelkedik a halottak száma, miközben Twitteren könyörögnek a tüntetők, hogy segítsenek rajtuk az európai hatalmak, amikor a kórháznak berendezett templomban már nincs több hely a sebesülteknek. Miközben a két világ törésvonalán fekvő, szegény és korrupt ország épp megszűnik létezni. Élt 1991. augusztus 24-től 2014. február 19-ig.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 298 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kiddush Hashem
2014. február 19. 20:13
Lemberg, az elvetélt zsidó "Hászkála", zsidó felvilágosodás központja volt, amelynek derivátuma az oroszországi bolsevizmusban öltött testet. http://www.or-zse.hu/alapfog/alap-haszkala2007.htm Úgy tűnik, hogy most is ezt a szerepet tölti be!http://www.or-zse.hu/alapfog/alap-haszkala2007.htm MI VAN MÉG A HÁTTÉRBEN?Az USA-nak az ukrajnai csernozjom talajú gabonatáblákra fáj a foga, hogy ott termelhessék meg GMO, (angolul Genetically Modified Organisms) gabonájukat. A nyugdíjalapok rengeteget fektettek a Monsanto részvényekbe.Itt van a kutya elásva, meg ott, hogy napjainkban a politikát már a multinacionális cégek érdekében csinálják az EU marionettfigurái! http://kuruc.info/r/4/124077... A nyugat gátlástalan fináncoligarchiái ugyanúgy exportálják a "liberalizmust", az "európaiságot" a "népek önrendelkezési jogát", mint 1917-ben a marxista-leninista proletár testvériséget, internacionalizmust, bolsevizmust. A recept és a háttér változatlan, csak a jelszavak változtak.
S0ma
2014. február 19. 18:19
" Áruk és értékek csatáját vívják most ártatlan emberek. És persze mi vagyunk azok, akiknek végképp nem mindegy, melyik világgal leszünk határosak hamarosan. A Cár birodalmával, vagy egy Európa felé botladozó országgal." --- Az sem mindegy, kikkel harcoltatnak, kiknek a vérét ontják azért, hogy a hátramaradottakat kifoszthassák.
Corporate Soldier
2014. február 19. 15:11
Index: "...az ukrán üzletemberek igyekeznek tőkét kivonni és a területi közelség miatt nyitottak Magyarországra". "Kravcsenko György, az Ukrán-Magyar Business Club elnöke szerint az ukrajnai helyzet az 1956-os magyar eseményekhez hasonlít: ” Kritikus hét áll előttünk. A hrivnya folyamatosan esik, az emberek többsége kiveszi a bankból a pénzét. Az UMBC elnöke beszámolt arról is, hogy az ukrán üzletemberek igyekeznek tőkét kivonni és a területi közelség miatt nyitottak Magyarországra. A polgárháborús helyzet elhúzódásának következményeit kedvezőtlennek ítéli meg, mondván „csúnya világ jöhet el a gazdasági kapcsolatokban is"." http://index.hu/kulfold/2014/02/19/elfoglaltak_a_karpataljai_kozigazgatasi_hivatalt/
ottapont
2014. február 19. 14:55
Szívből sajnálom azokat a szerencsétlen embereket akik meghaltak. Áldozatai ők a korrupt és haszonleső politikai játszmáknak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!