Mindennapi Őszödünk

2014. február 26. 14:28

Nem azt mondom, hogy nem fontos, ki indította útjára a modern Magyarország egyik leginkább összetett következményeket kiváltó botrányát.

2014. február 26. 14:28
Fazekas Csaba
Galamus

A fideszes kampányguruk persze úgy gondolhatják, hogy 2010 után megint választási sikerhez segítheti őket, ha médiájukban rendszeresen bejátszanak egy-egy részletet az akkori miniszterelnök zárt frakcióülésen elmondott szavaiból: bármiről legyen is szó, rendszeresen idézgetik, időről időre felhevítik a „hazudós Gyurcsányról” felépített gyűlöletkampányt. Ki tudja, tán be is jön a számításuk, ez a hol permanens, hol búvópatakként felbukkanó őszödözés hozhat szavazatokat, és jobboldalon még sokáig meg lehet élni Gyurcsány pénzt és energiát nem kímélő közutáltatásának – amúgy szánalmasan primitív – stratégiájából.

Érdekes történelmi adalék persze, hogy a hangfelvétel nyilvánosságra kerülésének oka kicsinyes bosszúvágy, kétbalkezes stratégiaalkotás, mesteri számítás vagy üresen kongó dilettantizmus volt-e. Ebben az egészben az a leginkább jellemző az egész magyar közéletre, hogy erről a konkrétumról folyik az őszödi diskurzus túlnyomó része, és nem az igazán lényegi, napjainkra és jövőnkre tanulságokat hordozó tartalmi kérdésekről. A rejtélyes kiszivárogtató személyénél, sőt még a rejtélyes kiszivárogtató motivációjánál is sokkal fontosabbnak gondoltam 2006-ban és gondolom azóta is a beszélő (Gyurcsány) motivációját és beszédének a tartalmát, valamint a hasonló politikusi megnyilatkozások fogadtatásának összehasonlító elemzését. Mégis nemcsak a fideszesek boncolgatják ezt a kiszivárogtatás-dolgot, hanem a demokratikus ellenzék számos politikusa is leragad a felelős öncélú keresgélésénél. (A folyamat és az eltorzult arányok jól párhuzamba állíthatók a bajai időközi választáson tavaly történtekkel. Mennyivel több szó esett és esik a másodikról, a kamuvideóról, mint az elsőről, az igaziról! Merthogy nemcsak álvideó készült a bajai voksolás ingerült napjaiban, hanem igazi is – utóbbin fideszes aktivisták beszélték meg, hogy annyiszor sértik meg a választási eljárásról szóló jogszabályokat, ahányszor csak akarják. Erről mégis jóval kevesebbet beszélünk, mint arról, hogy ki és miért rendezett saját használatra egy álmegbeszélést, illetve abban milyen érintettsége volt MSZP-s politikusoknak.)

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2014. február 27. 07:26
Alamuszi galamuszi Muki! Ezt a magas labdát GY.F. adta fel. Azzal, hogy bevették az összefosásba ezt a témát is bevették a kampányba. Fletó sikerére mi sem jellemzőbb, hogy csendben, de határozottan csökken az összefosás támogatottsága. Ezen nem gondolkodtak még el?
Peter8811
2014. február 26. 17:49
Elaludtál Galamusi Csaba? Már mindenki tudja hogy Orbán mondta az öszödi beszédet.
szokolaigyorgy@gmail
2014. február 26. 17:46
Kedves Galamus!Csak emlékeztetni akarom ezt az önmagát thinktanknak képzelő csoportot, hogy az általuk a demokrácia etalonjának tartott USA-ban egy kampányidőszakban az ellentétes oldal irodájába való behatolás,illetve e tény tagadása/hazudozása miatt Nixon elnöknek le kellett mondania és a börtönt csak azért úszhatta meg, mert utódja kegyelemben részesítette. Clinton elnök a felelősséget magánéletére vonatkozó hazudozása miatt csak azért úszhatta meg, mert nyilvánosan hamut szórt fejére. Az egyik republikánus, a másik demokrata párti volt. E két "szánalmasan primitív" párt /mert kihasználták a másik párt vezérének hazudozását, akkor "szánalmasan primitívek"/ pestiesen ezerrel nyomta az ügyet.
catalina9
2014. február 26. 17:45
Hű de hónaljszagú cikkecske, igazi galamuszi termék...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!