Horn és Orbán, kétharmadok és egyfordulós választások

2014. február 10. 11:15

A bezzeg az MSZP-SZDSZ kétharmada mondókához választhatott volna jobb ügyet is Mesterházy, mivel a választási rendszer átalakítása során 20 éve az akkori kétharmad kísértetiesen úgy járt el, mint a mostani.

2014. február 10. 11:15
Balogh Ákos Gergely
Mandiner

„Horn Gyula, bármennyit kritizálták is, a több mint 70 százalékos parlamenti többség birtokában is demokratának bizonyult, Orbán ellenben, bármennyire is verje a mellét a rendszerváltozásban szerzett érdemeire hivatkozva, régen eljátszotta az akkor szerzett politikai tőkéjét. Mára elárulta az összes olyan demokratikus értéket, amelyekért a 89-es rendszerváltók küzdöttek.” – írja Mesterházy Attila a megváltozott választási szabályok apropóján.

A bezzeg az MSZP-SZDSZ kétharmada mondókához választhatott volna jobb ügyet is Mesterházy, mivel a választási rendszer átalakítása során 20 éve az akkori kétharmad kísértetiesen úgy járt el, mint a mostani – csak ők nem az országgyűlési, hanem az önkormányzati választásokat tették egyfordulóssá a korábbi kétfordulós rendszer helyett. Az 1994. június 28-án kezdődő parlamenti ciklus egyik első törvénye az 1994. évi LXII. törvény volt a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló 1990. évi LXIV. törvény módosításáról.

Néhány hónappal az őszi önkormányzati választások előtt teljesen írták a választási szabályokat. Hogy nézett ki akkor a politikai színtér? Az egyik oldalon egy erőtől duzzadó MSZP és egy szintén erős SZDSZ, a másik oldalon a tavaszi vereség súlya alatt megroppant, fragmentált ellenzék: FIDESZ, FKGP (és egyéb kisgazda formációk), KDNP, MDF, MIÉP. Mit léptek erre Horn Gyuláék? Egyfordulóssá tették a választási rendszert, azaz relatív többséggel is képviselői és polgármesteri mandátumot lehetett szerezni. Ismerős valahonnan ez a megközelítés?

Rövid távon bejött a dolog az akkori kormánypártoknak, 1994 őszén vörösbe (és némi kékbe) borult az ország. Hogy hosszú-, vagy akár középtávon jól jártak volna vele, azt illetően egyáltalán nem vagyok biztos. A kényszerű őszi együttműködés is hozzájárulhatott az új, '98-ra aztán kormányváltásig jutó jobboldali felállás kialakulásához. (Ugyanezért nem lehet megmondani, néhány év múlva nem úgy gondolnak-e vissza a Fidesz politikusai az új, mindenféle konszenzus nélkül, erőből elfogadott választási szabályokra, hogy hát, akkor jó ötletnek tűnt...)

A Horn-féle kétharmadot méltató Mesterházy '94-ben még nem volt az MSZP képviselője, a közös listán negyedik helyet kapó Fodor Gábor viszont igen, SZDSZ-es miniszterként a kormánynak is tagja volt. A Mandinernek adott interjúban ő is sérelmezte a Fidesz által elfogadott új, egyfordulós választási rendszert – sajnos csak utólag jutott eszembe, hogy meg kellett volna kérdezznem, '94 nyarán hogyan vélekedett a jobboldalt szívató új szabályok megszavazásáról.

Az egyfordulósított '94-es választásoknak nem csak szerintem lehetett komoly szerepe a magyar politikai paletta alakulásában. Tordai Csaba, a Haza és Haladás Alapítvány alapítója, az Együtt 2014 jogi képviselője nyilatkozta 2006-ban a következőket a Magyar Narancsnak: „a kétosztatúság kialakulásában az igazi főszerepet az 1994 óta érvényesülő, egyfordulós önkormányzati választási rendszer játssza.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Berecskereki
2014. február 10. 17:29
Horn Gyula kormánya maximálisan kihasználta a kormánya és pártja – beleértve a koalíciós partnert is - javára a 2/3-os többséget, annak ellenére, hogy pár látszat engedményt tett az ellenzék javára. Ilyen a médiatörvény is, mert a média döntő hányada a kezükben volt, többlet taglétszámmal rendelkeztek, így bármikor bármit meg tudtak akadályozni. Az alkotmánnyal kapcsolat 2/3-ról 4/5-re való változtatás csak az új alkotmány elfogadására vonatkozott és nem általában az Alkotmány módosítására. Ez is öncélú volt, mert ahogy később bebizonyosodott ezzel tudták ellehetetleníteni, hogy ne legyen elfogadva az új Alkotmány. 1996-ban Horn és néhány szocialista minisztertársa, üres és következmények nélkülinek vélt gesztust téve pártja baloldalának, nemmel szavazott az akkor készülő új alkotmány koncepciójára, miközben saját frakciójuk (továbbá az SZDSZ és az ellenzéki MDF, MDNP és a Fidesz frakciói) megszavazták a javaslatot. Csakhogy a következmények nem maradtak el: a négyötödös többség éppen ezen a néhány szavazaton múlt, és az alkotmányozási folyamat megrekedt. Az önkormányzati választási törvényt pedig ahogy BÁG írja, a választások előtt módosította. Ennek váltotta pirosra az önkormányzatok. A választási körzethatárok már ekkor is torzak voltak, és módosítani kellett volna, mégsem tettek semmi érdemlegeset, mert számukra nem lett volna előnyös. Az Alkotmánybíróság 22/2005.-ös határozata szerint 2007. június 30.-ig kellett volna a módosítást végrehajtani, de nem hajtották végre. Ezért ettől az időponttól az Országgyűlés alkotmányos mulasztásban volt. 2006 évben például a Tolna megyei 4-es választókörzetben 18 ezer fő, míg a Pest megyei 8-as választókörzetben 48 ezer fő volt a szavazásra jogosultak száma. A Horn kormány idején kezdődött, amikor a politikához kapcsolódó korrupció a közvélemény számára is érzékelhetően beborította a közéletet – és nem csak a politikai közéletet. Például a Postabank VIP-hiteleinek botránya. Ugyancsak erre az időszakra esik a legértékesebb nemzeti vagyon privatizációja, benne az energia szektorral.
states
2014. február 10. 14:28
Hát akkor most egál van, persze érccsük, mi a baj valójában a mostani választási rendszerrel az egyforduló mellett, mert a régi körzetes felosztásnak köze nem volt a szavazatok legalább hozzávetőleges egyenlő értékéhez, csak a példa kedvéért, a fideszes budai szavazatok felét sem érték például a csepelinek, ezért is kaszálta el az Alkotmánybíróság a régi választási rendszert. Amúgy meg olyan választási rendszer nem létezik, amivel az Összefosásnak bármilyen esélye lenne.
várúr
2014. február 10. 14:07
Ráadásul az akkori kétharmad két (2) pártból állt, a mai egy (1) pártszövetségből. Meseházy erről az apróságról is lazán megfeledkezett (mint Simon et. a bécsi negyedmilliárdról). De a legmulatságosabb Simon et. mai magyarázkodása. Pénzecskéjére "nincs rovat a képviselői vagyonbevallásban". Rovat valóban nincs, csak egy teljes oldal van rá.
elfelejtette
2014. február 10. 13:32
"Mit léptek erre Horn Gyuláék? Egyfordulóssá tették a választási rendszert, azaz relatív többséggel is képviselői és polgármesteri mandátumot lehetett szerezni." És tudtommal akkor törölték el az összeférhetetlenségi kritériumot, hogy parlamenti képviselő nem lehet polgármester. A nagy fékes-ellensúlyos bolsi demokraták.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!