Új atomerőmű nem kell

2014. január 15. 14:56

A mai állás szerint nem kell atomerőmű. Se tenderrel, se tender nélkül.

2014. január 15. 14:56
Vargha Péter Simon, Zsoldos István
Index

„A 3750 milliárdos becsült költség alapján irgalmatlan drága lesz az ezzel nyert áram. 95 euró/MWh környékén (forintban: 29 Ft/kWh), ami több mint a jelenlegi nagykereskedelmi ár kétszerese. (...)

A jelenleg működő blokkok a 30-as évek elejéig-közepéig gond nélkül működhetnek, sőt nem kizárt, hogy az élettartamuk még ez után is meghosszabítható. Az első új blokkot pedig már 2023-ban üzembe állítanák. Nagy eséllyel óriási áram-túlkínálat lenne, főleg éjszaka, amikor már most is az van. És máshol is az van Európában, olyannyira, hogy néha negatív az áram ára. De akkor mit kezdenénk az átmeneti ideig az irdatlan mennyiségű árammal? Építünk még laza újabb 1000 milliárd forintért egy rossz hatékonyságú szivattyús energiatározót, ami felszívja az éjszakai áramot és visszaadja nap közben?

Majdnem 2100-ig egy rugalmatlan, drága technológiára tesszük fel minden pénzünket? Miközben a megújulókban és az energiatárolásban is dübörög a technológiai fejlődés, és egy évtizeden belül akár támogatás nélkül is versenyképesek lehetnek?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 162 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2014. január 20. 22:00
Igaza van!! Jó a http://www.youtube.com/watch?v=4szfWQ7Sspg& Hogy láss az éjszakába'.
1120
2014. január 16. 02:34
Ez az "Atomkraft? Nein, danke!" - duma kurvára lejárt lemez...
Fici7
2014. január 15. 23:25
Minek az atom amikor energia nagyhatalom leszünk. Beindul a Széles Gábor féle szuper energia cella, vagy mi a fene.
tabakur
2014. január 15. 21:51
Azért nem egyszerű ez az atom ügy.Igazán jó megoldás úgy sejtem nem létezik. Az biztos,hogy az egyik legolcsóbb áramot termeli.Megépítése semmivel sem csökkenti az oroszoktól való függőségünket sőt növeli azt. Ráadásul egy méretes hitelt is a nyakába vesz az ország. Van még két probléma : a kiégett üzemanyag tárolása és az esetleges baleset. 30 km -es körzetben nem sokan maradhatnának meg. Mi van ha a Dunába jut sugárzó anyag. Azért a népszavazásnak lenne értelme.Lehet,hogy a negyed pénzből megoldható lenne a dolog modern gázmotoros erőművekkel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!