Szerbia
ÉLŐ
Anglia

Választások éve

2014. január 09. 10:43

Ha igaz a mondás, hogy a választás a demokrácia ünnepe, akkor 2014 ünnepi évként vonul be a magyar demokrácia történetébe.

2014. január 09. 10:43
Navracsics Tibor
Navracsics Tibor
Heti Válasz

„Ha igaz a mondás, hogy a választás a demokrácia ünnepe, akkor 2014 ünnepi évként vonul be a magyar demokrácia történetébe. Nemcsak azért, mert gyakorlatilag az egész év választási kampányokkal és ezt követően választásokkal fog telni, hanem azért is, mert a polgári demokrácia fennállása során először azonos évben tartják a négy legfontosabb választást. Tavasszal az országgyűlési és az európai parlamenti, ősszel pedig az önkormányzati és a nemzetiségi önkormányzati választások újítják meg a magyar politikai rendszert. 

A választói felhatalmazás minden szinten azonos évben történő megújítása adja 2014 jelentőségét. Csábító lenne persze a most rendelkezésünkre álló népszerűségi adatok alapján jóslásokba bocsátkozni, valójában biztosan csak egyetlen dolgot tudunk az eredményeket illetően: demokráciában a választás napján a választópolgár dönt. Időben haladva előre azonban - szinte eredménytől függetlenül - mindegyik választás valami olyan egyediséggel bír, amely önmagában is különlegessé tenné az adott voksolást.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tevevanegypupu
2014. január 09. 14:31
Igen, az már látszik, hogy baromira ünnepi lesz..egyébként hogyhogy a Heti Válaszba ír, miért nem a hvg-be? Ha már olyan kényes tetszik lenni az egyensúlyra meg a demokráciára??
tatka46
2014. január 09. 12:47
Igaza van , főleg ha eltakarodnak a pi...ba, Orbánnal, Kövérrel stb együtt.
nyugalmazott tanár
2014. január 09. 12:41
2014 ünnepi évként vonul be a magyar demokrácia történetébe. Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!!! Orbán Viktort választották 2013. év emberének Lengyelországban. Gratulálok Miniszterelnök úrnak! Csak így tovább, nem meghátrálni egy tappodtat sem! Adjon ehhez erőt a lúzerkompánia idétlenkedése, ami borzalmas következményekkel fenyegeti megint a hazánkat.
balint60
2014. január 09. 11:43
A demokratikus választás valóban a demokrácia ünnepe. Ám a magyar választás demokratikussága súlyos hendikeppekkel terhelt, mivel arra egyetlen párt saját érdekeit szolgáló, többszörösen módosított választási törvények alapján kerül sor: * egyfordulós választás, * egyéni mandátumok arányának drasztikus növelése, * a győztes mandátumok utáni kompenzációs listás lehetősége, * kreatívan átszabott választókerületek, * a külföldön élő/dolgozók választási lehetőségének negatív diszkriminációja, * a kampányszabályok egyoldalúsága. Ezt a "lejtős pályát" erősíti még a választások várható áprilisi időpontja. Magyarán; az Orbán-rendszer itt is gátlástalanul él vissza hatalmával, ami beárnyékolja az "ünnepet".
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!