Magyar jogot a magyarnak!

2014. január 12. 16:15

A Kúria nem szándékozik húzni az időt, csak hát nem áll módjában sürgetni az Európai Bíróságot.

2014. január 12. 16:15
Mészáros Tamás
Népszava

„Miért épp a Kúria feladatait ne szabhatná meg Rogán Antal? E hét csütörtökön úgy gondolta hát, arra szólítja fel a nyilvánosság előtt a legfelső bírói fórumot, hogy ne várja meg az Európai Unió Bíróságának állásfoglalását a devizahitelek ügyében, hanem a maga részéről döntse el, miként kell ítélkezni az egyoldalú kamatemelések és az árfolyamrés dolgában. Szerinte a Kúria a magyar törvények alapján is eljárhat, és semmilyen európai fórumhoz nem kell igazodnia.

Igen, ez egy karakán magyar politikus nemkülönben karakán kiállása volt. Mit lacafacázunk itt az európai joggal, ha egyszer a nemzeti szuverenitás talaján állunk, mi több, küzdünk súlyosan veszélyeztetett érdekeink védelmében!

A helyzetet – fájdalom – némiképp azonban árnyalja az a kétségkívül zavaró mellékkörülmény, hogy Magyarország az Európai Unió tagja. És mint ilyen, kötelezőnek ismerte el magára nézve az európai joganyagot, sőt, az Európai Bíróság döntéseinek figyelembevételét. Ennek belátása sem igényel akadémiai szintű képzettséget, tehát Rogán frakcióvezető is simán felfoghatja – felfoghatná, ha akarná. De nem akarja, mert ha tudomást venne erről az egyszerű tényről, nem alakíthatná oly odaadóan a népbarát vonzó szerepét.

Ami bizonyára széles körben ünnepeltebb, ami Darák Péternek, a Kúria elnökének jutott. Ő ugyanis nem válaszolhatott mást a Fidesz képviseletében követelőző, ám illetéktelen politikusnak, mint azt, hogy a testület akkor hoz majd döntést a tisztességtelenség tárgyában, ha a szükséges tények és ismeretek birtokában lesz – márpedig az Európai Unió Bíróságának határozata pedig ezek közé tartozik.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2014. március 25. 17:37
Azért vissza kell nyúlni a múlthoz Mészáros sima bolti lopással kezdte (olyan fejlett volt, hogy már megvalósította a kommunizmust szükségleteit ingyen elégítette ki).
Zokni
2014. január 21. 19:25
"Ha Magyarországot felvették az EU-ba , márpedig felvették, akkoz előzőleg létre kellett hoznia a jogharmonizációt - meg is tette." - írja. De ennek semmi köze a jogharmonizációhoz. Illetve pontosan annyi, hogy a végső szót, vitás ügyekben az Eu Bíróság mondja ki. Tehát ebben az esetben a"jogharmonizáció" pontosan erről szól, és Rogán pontosan ez ellen szólalt fel. (Ami azért baj, mert az illető nem csak egy idióta, hanem sajnos képviselő is, és mint ilyen, a jogrendszer tevőleges tagja is.) Mi az az "ATV agytröszt", és mi a "nagy összefogás"? És miért kéne bármit is "szólni" az elsőnek a másodikról?
hátakkor
2014. január 21. 19:21
Ennek a spániel fejűnek mennyit kell még írogatnia, h kimásszon a nagyon okos hiteléből?
balint60
2014. január 21. 19:21
A Kúria egy kicsit körültekintőbb, mint az Orbán-kormány, amely kénytelen volt számtalan törvényét, sőt a gránitbavésettet is módosítani, miután azok ellentétesnek bizonyultak az EU-jognak. Ők nem blamálhatják magukat, hiszen ők nem politikusok...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!