Robban-e a Jobbik-bomba?

2013. december 21. 09:51

Csekély esély látszik arra, hogy valóra váljon az a meglepetés 2014 tavaszán, amelyet annyira ígér mostanság a párt.

2013. december 21. 09:51
Zila János
Zila János
Magyar Hírlap

„A 2009-es európai parlamenti választás eredménye (14,77 százalék) további lendületet adott számukra, és a kormányzat további korrupciós ügyei is sokat segítettek a Jobbiknak, amely ekkor vitte be a köztudatba és a köznyelvbe a »politikusbűnözés« kifejezést. A lendület a parlamenti választások után is kitartott, nagyjából 2011 végéig, amikor népszerűségi mutatóikat tekintve szorosan megközelítették az MSZP-t. Azóta észlelhető ugyan némi gyengülés, de lényegében stabilizálták pozíciójukat, amit nem tudott megingatni sem a visszatérni vágyakozó MIÉP, de a még radikálisabb Magyar Hajnal sem. E stabilizálódásban minden bizonnyal szerepe van annak, hogy a parlamenti szereplés bizonyos fokú állandó médiajelenlétet biztosít a párt parlamenti frakciójának s ezen keresztül természetesen a szélesebb értelemben vett pártnak. Másrészt a Jobbik mögött már korábban kialakult internetes hálózat, amely ugyan hivatalos, formális kapcsolatokat nem ápol a párttal, azonban a személyi összefonódások és a közös ideológia mégis egy pártmédiát hozott létre. Ez lényegében alternatív hírvilágot teremtett a Jobbik híveinek, illetve biztosítja a kapcsolattartás lehetőségét is. 

Ennek a stabilitásnak Vona Gáborék egyrészt örülhetnek, hiszen a lassú lemorzsolódás ellenére nagy valószínűséggel 2014-ben is parlamenti szereplők maradhatnak, azonban az is látszik, hogy a Jobbiknak nem sikerül jelentősen megerősödnie. A 2010-es választási kampány óta nem tudott markáns kitörési pontokat találni. Természetesen a helyzet valamelyest különbözik a 2010 előttitől, hiszen nem a nulláról kell elindulniuk, de az nyilvánvaló, hogy a jelenlegi helyzetükkel sem elégedettek. A mostani kormány ráadásul eddig nem biztosított számukra olyan »ziccereket«, mint ahogy annak idején Gyurcsány tette például az őszödi beszéddel. De nem segítik őket rendőri túlkapások sem. Az utóbbi időben próbálkoztak a földüggyel, de a parlamenti performance-ukat leszámítva ezzel sem tudtak olyan figyelmet ébreszteni maguk iránt, mint 2010 előtt, egyebek mellett a gárdamegmozdulásokkal. Igencsak kérdéses az is, hogy a devizahitelesek gondjai, a kúriai döntés teremthet-e bármiféle politikai lehetőséget a párt számára, azonban az is biztos, hogy ezt az ügyet sem tudják már kisajátítani, hiszen valamilyen formában minden politikai szereplő foglalkozik vele. Mindezt csak tetézi, hogy jelenleg a baloldali cirkusz összehasonlíthatatlanul jobban érdekli a médiát, mint a Jobbik megszólalásai.

Összességében jelenleg csekély esély látszik arra, hogy valóra váljon az a meglepetés 2014 tavaszán, amelyet annyira ígér mostanság a párt.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2013. december 21. 13:53
Mostanában meglepően sok a Jobbikos "hír". Nem meglepően viszont az összes negatív összefüggésben említi a Jobbikot. Úgy látszik nagyon tartanak a Jobbik sikerétől jövőre. A Magyar Hajnalt hiába emlegetik folyton. Az egy tíz fős párt. Kiválásuk a Jobbikból inkább több szavazatot hoz, mint amennyit visz. Hiszen így van már a Jobbiktól jobbra lévő párt is.
bajai
2013. december 21. 12:22
Ami biztos, és az itteni hozzászólásokon is átsüt: Jelenleg a legnagyobb rettegést az okozza, hogy a Jobbik esetleg megerősödik. A közvéleménykutatások, sajnos, jelenleg nem mutatnak erősödést. A választásokon meglátjuk.
nucklear3
2013. december 21. 12:18
Jobbiknak az igazi felemelkedési lehetőség akkor fog eljönni, hogy ha Baloldali kormány lesz Magyarországon. Fidesz ellen nem sok mindent tudnak tenni, mert a két párt programpontja sok mindenben azonos (Fidesz lenyúlta a Jobbik hasznos programpontjait, mint a 3 csapás, bankadó,kettős állampolgárság szavazati joggal, stb-stb..) Ennek ellenére nagyon örülnék hogy ha jövőre megelőznék az MSZP-t, de sok esélyt nem látok rá,főleg a médiablokád miatt. (Ja, és lehet Chanád is pont a választási kampányban fog feltárni egy-két belső információt a jobbikról)
sagramor
2013. december 21. 12:18
eddig MINDEN egyes választás előtt csúnyán alulmérték a jobbikot. miért lenne most másképp? szebb jövőt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!