Az érzékeny sötétség

2013. december 27. 17:29

Aki igazi költő, az mélyebben, intenzívebben éli át az életet, mint mások. A középkorban úgy tartották, hogy minden művész melankolikus.

2013. december 27. 17:29
Végh Attila
Magyar Hírlap

„Itt állunk most, az Alvilág megértésének lépcsőjén. De talán egy fokkal alább szállhatunk, ha belegondolunk a következőkbe. A Vietnamból hazatért amerikai katonák, a délszláv háborúból hazatért küzdők közül sokan képtelenek voltak rá, hogy újra beilleszkedjenek a társadalomba. Az okosok ezt poszttraumatikus sokknak nevezik, vagy minek. Ez azt jelenti, hogy a társadalom normális, ők pedig, a nagy gyilkolászásból hazatértek, nem azok. De mi van, ha a helyzet éppen fordított? Mi van, ha ezek az emberek azért nem képesek a betagozódásra, mert a harcban átélték, hogy minden pillanatnak, minden gondolatnak, tettnek igazi tétje van, hiszen az életnek bármelyik pillanatban vége szakadhat. Ott minden pillanatban ez a kérdés: minden vagy semmi? Hazatérve, a békés hétköznapokban erről szó sincs. Az élet itt szépen, kiegyenlítetten csordogál, és semminek nincs igazi tétje. A fogyasztói létben a nagy kérdés az, hogy vajon kapunk-e terrakotta bordűrt a tapétához, vagy hogy kikapott-e megint a Fradi. Onnan, a harc lelke felől nézve ez nem élet.

És most jön a lényeg. Az jutott eszembe, hogy mi van akkor, ha én költőként azért merengek annyit a halál kérdésén, azért hozom magam naponta többször olyan helyzetbe, ami voltaképpen rossz, mert a tudattalanom érzi, hogy a hétköznapi élet langyos vizéből ez a háborgó belső tenger a kivezető út; hogy ha már nem lehet kiélezetten, az élethalál harcot naponta, percenként megnyerve élni, akkor legalább ezt a lelki harcot vállaljam? És ha ez így van, akkor nyilván ez táplálja az öröm intenzív átélését is bennem. A sötét háttér előtt ugyanis az öröm ujjongássá mélyül.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
székely
2013. december 28. 12:29
Azt, hogy ki a költő, ki a művész majd Fekete Úr megmondja, a többi csak genetikailag sérült, nemzetére rárontó, idegenszívű, fröccsön megvehető lumpenproletár,hazaáruló, gazember balliberális.- A jelzők a felebaráti szeretet jegyében a FIDESZ-KDNP től lettek idézve.
nyugalmazott tanár
2013. december 28. 08:15
Ez az igazi: TOLSZTOJNÁL ALÁBB NEM ADTA. A román irodalmi és közéletben meglehetősen ismert George Stanca írót egy év felfüggesztett börtönbüntetésre és 100 000 euró kártérítés megfizetésére ítélte a bíróság, valamint nyomtatásban megjelent könyve ezer példányának megsemmisítésére plágium miatt. Stanca Lev Tolsztoj naplóját közölte sorozatban Emlékiratok címen sajátjaként az Adevărulban. Eddig ez volt az egyetlen plágiumper Romániában, ahol a másolót börtönbüntetésre ítélték. (Cotidianul)
tibcsike
2013. december 28. 01:14
Köszönjük, Attila! Ismét.
Db605
2013. december 27. 21:57
a posztraumás nem azért keletkezik ,mert visszatér ebbe hanem mert ebből szakad ki , ez ami van nem ad reális képet arról mit jelent majd ott gyilkolni a valóságban ... nem azt jelenti ami a képzet , hanem sokkal súlyosabb valamit ezért van a törés, amit aztán nem tud feldolgozni
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!