Mister Mandela – pár mondat a szabadságról

2013. december 07. 11:45

Mandela a szabadságért több évtizedes rabságot vállalva, a szűkebb ösvényt, a nehezebb utat választva a jó harcot harcolta egész életében.

2013. december 07. 11:45
Rajcsányi Gellért
Mandiner
„There is no passion to be found playing small – in settling for a life that is less than the one you are capable of living.” (Nelson Mandela)

Ez a poszt nem az apartheid zsákutcája utáni Dél-Afrika zsákutcáiról szól. Ez a poszt nem Mandela méltatlan utódairól szól. Ez a poszt nem a nemzetközi pol-celebvilág által piedesztálra emelt, életnagyságúnál nagyobbra méretezett, márványba faragott, tökéletesre csiszolt Mandela-szoborról szól.

Ez csak egy poszt Nelson Mandeláról, az egyszeri emberről, a thembu törzsfőnök fiáról, az igazságtalanságra érzékeny fiatal jogászról, a bátor aktivistáról, a nézetei miatt 27 évig börtönben ülő 46664-es fogolyról, az apartheid bukását követő első elnökről, aki nem engedte polgárháborúba, megtorlásba süllyedni az országát. Ez egy poszt egy nem tévedhetetlen emberről, aki megértően, bár idővel némi távolságtartással beszélt a kommunista eszmékről. Persze tudjuk, a radikális baloldaliság, a kommunizmus nagyon mást jelentett a gyarmati világban, mint Közép-Európában.

Ez poszt leginkább arról a Nelson Mandeláról szól, aki a Robben-sziget hírhedt börtönében ült társaival. Mandela 1964-es szigetre érkezése idején a börtönlakók engedélyt kértek a focizásra. Az őrök eleinte ételmegvonással büntették azokat, akik focizni akartak. Három év után végül engedélyezték nekik a játékot. A rabok labdarúgó szövetséget alakítottak, alapszabályt írtak, etikai bizottságot szerveztek. Demokráciát építettek az apartheid legsötétebb zugában. És a focizó rabok a börtönszigeten használt rabszámok helyett a Mr. megszólítással fordultak egymáshoz. Emberi méltósággal, tisztelettel. Talán Mr. Mandela hatására.

Ez a poszt Mandela úrról szól. Az apartheid rossz volt. Aki ellene küzdött, a jó oldalt választotta. Mandela a szabadságért több évtizedes rabságot vállalva, a szűkebb ösvényt, a nehezebb utat választva a jó harcot harcolta egész életében.

OK, Edge, play the blues. 
 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 74 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kitiltott
2013. december 08. 16:15
Én ehhez annyit tennék hozzá én Jártam Dél Afrikában 2001-ben Mandela nem kicsit átesett a ló túlsó oldalára.. Olyan személyi kultusza volt hogy öröm volt nézni..plakátok fényképek a házak falán stb például minden gyermeket és felnőttet intézményesen szállítottak INGYEN! a szigetre ahol raboskodott és ott egy jó 6 órás progra keretében megnézhettük a börtönt.. Itt eben a cellában raboskodott itt szokott cigizni (még biztos talál csikkat aki akar amit ő szívott, itt szokott gondolkodni.. stb stb a fehéreket nem vették fel az egyetemekre, ha egy fehér fiatal el akart helyezkedni csak akkor vették fel ha nem találtak helyette feketét.. erőltették a vegyes házasságokat mnden féle intézkedésekkel elérték hgy a fehérek tömegesen talapültek ki egyész városok lettek "fehér" mentesek pől Port Elizabeth a nyüzsgő ipari és kikötőváros.. ami érzésünk az volt hogy menekültek onnan.. a legfontosabb az hogy a fehérek magukkal vitték az észt a szakértelmet és a Pénzt is.. a világ egyik legszebb országában megállt a fejlődés ..ami van és működik azt is a Fehérek üzemeltetik.. egyébként annyi értelve volt a dolognak hogy a szegényebb még szegényebb lett mert nincs "Mister" akinek el lehetne adni valamit.. szegény a szegénytől meg nem kap semmit.. Sun cityben a Híres Casino városban a települést 220 voltos drótkerítés veszi körül..de még így is megpróbálnak néha betörni az elkeseredett éhes szinesek.. a szállodában Fokvárosban azt javasolták sötétedés után ne menjünk az utcára.. a szálloda és a bevásárló központ között a szálloda vitte a turistákat.. a szállodában bejelentettük hogy egy étterembe kellen mennünk este ..a szálloda busza kivitt bennünket és az étteremé vissza hozott az étterem előtt egy iskolányi szines gyerek koldult így a becsomagolt kajánkat nekik adtuk , szét tépték a dobozokat és még a földről is megedték a kaját.. miközben beslisszoltunk az étterem kisbuszába amit körbe vettek a mister mister please please -t kiabáló gyerekek..hihetetlen volt.. szóval ennyit Mandéláról
kjkj945
2013. december 08. 09:05
https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/625445_393293597469413_937368858_n.jpg
Paul
2013. december 08. 00:32
Tudni kell, hogy Dél Afrika egy önellátó, ráadásul gazdag ország volt, amit ugye nem nagyon tûr meg a háttérhatalom. A nagy fajgyûlölet is egy mítosz. Amikor a búrok [izraelita törzs) megérkeztek Dél Afrikába, ott csak a csekély számú hottentották laktak, akikkel jól ki is jöttek. Ahogy megindult a fejlõdés, akkor szokás szerint megindult a fekete áradat, mert a fehér ember világa jobb megélhetést biztosított. A dél afrikai fekák a hottentották kivételével ugyan olyan bevándorlók, mint a fehérek, akik a bibliai törvényeknek megfelelõen nem keveredtek a feketékkel és nem adták ki kezükbõl az ország irányítását. Ment is ez addig, amíg a háttérhatalom nem vette kezébe az USA és Anglia irányítását, és megkezdték a szabad nemzetek felszámolását. Az egész Mandela féle “szabadságharc” egy mesterségesen generált kamu. Amolyan “arab tavasz” módra, csakhát azért akkor még más formában. Mandela egy terrorista volt (még az USA-ban is így tartották számon pályafutásának kezdetén). Aztán beavatták, fabrikáltak belõle egy hõst és egy mítoszt építettek köré. Attól még ugyan az a gané ember maradt. A dél afrikai feketék elképesztõ barbaritással pusztítják a fehéreket (sokszor egymást is). A nagy békemozgalmárok, akik egy bûnözõ fekáért megmozgatják az egész világot, csendben hallgatnak a fehérellenes holocaust láttán. Mert még azt is a háttérhatalom mondja meg, hogy kik minõsülhetnek áldozatnak. A Biblia próféciái ezt is elõre jegyezték. Aki ismeri azokat, az tudja kik az igazi áldozatok, kik a gonoszok, és felismerik a gonoszok munkáját, meg az általuk generált hamis mítoszokat.
quodlibet
2013. december 07. 21:55
Szép írás, általában szívesen olvaslak, üdv.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!